Oct 3, 2016

Investeringar för 50 miljoner kronor bäddar för ytterligare expansion


Olofströmsföretaget har blivit en av norra Europas största leverantörer av karossdelar i nischvolymer.

I dagsläget pressar 20-årsjubilerande EBP och sätter samman detaljer till ett 20-tal bilmodeller från åtta olika biltillverkare. 

Anders Anderson, som var med och startade företaget när det knoppades av från Volvo 1996, har sett EBP utvecklas rejält under dessa år.

– För 20 år sedan var EBP en renodlad reservdelsfabrik till Volvo. Företaget är nu väldigt mycket större och framför allt har vi många fler kunder ute i Europa, bland annat Audi och Aston Martin för att nämna några.

EBP i Olofström har i dagarna tillsammans med personal, inbjudna kunder, leverantörer och samarbetspartners firat att det är 20 år sedan företaget startade. Man ser med tillförsikt på framtiden.

– Vi är inne i en mycket intressant utvecklingsfas och har under de senaste åren investerat runt 50 miljoner kronor i företaget, säger styrelseordförande och huvudägare Anders Anderson.

Investeringar bäddar för ytterligare expansion

EBP drabbades precis som många andra underleverantörer av fordonsindustrin 2008, men efter några kämpiga år expanderar företaget nu ordentligt. Verksamheten går för fullt med närmare 170 anställda som arbetar treskift och helger. EBP är numera en av norra Europas största leverantörer av karossdelar i nischvolymer till fordonsindustrin. Detta har också medfört en hel del investeringar under de senaste tre åren, bland annat i form av en ny press med större pressbord, ny 3D-laserutrusning och en ny mätmaskin, på totalt runt 50 miljoner kronor.

– Investeringarna är helt nödvändiga för att möta våra kunders krav och även öka vår kundbas ytterligare. Även om reservdelsproduktion och eftermarknad fortfarande utgör en stor del av vår verksamhet har vi ökat serieproduktionen till bilmodeller som tillverkas i mindre volymer. Vi satsar också allt mer på produktion åt fler premiumbilmärken och har lyckats bra med att ta hem en hel del nya projekt, berättar Ulrica Larsson, VD och delägare, och visar bland annat huven till den nya Aston Martin DB11 som exempel på det.

Satsar på Storbritannien

Just den brittiska marknaden är något EBP satsar extra mycket på just nu. Tillsammans med andra underleverantörer i teknikklustret Techtank har man under 2016 startat upp ett säljkontor i Coventry för att finnas nära kunderna.

– Vi har skapat ett erkännande i England och glädjande nog har vi fått med oss Olofströms kommun och andra medlemsföretag i Techtank på denna satsning. Vi vet att det finns ett stort intresse för svenska underleverantörer, och märker tydligt att vi blir ännu mer intressanta som kluster då vi tillsammans kan erbjuda hela värdekedjan, berättar Ulrica Larsson, som ser stora möjligheter att öka exporten dit ytterligare.

– För EBPs del är vi mitt inne i en fantastiskt rolig resa med nya investeringar och fortsatt expansion i sikte, avslutar Ulrica Larsson.

Kunder, leverantörer och samarbetspartners bjöds på en rundtur på EBP i samband med 20-årsjubileet, där de bland annat fick se de senaste årens investeringar i form av en ny press med större pressbord, ny 3D-laserutrusning och en ny mätmaskin, investeringar på totalt ca 50 miljoner kronor.

Fakta EBP i Olofström AB:

-         Startade som en avknoppning från Volvo 1996, då med drygt 40-tal anställda

-         Har idag runt 170 anställda

-         Omsatte ca 260 miljoner 2015

-         Är en av norra Europas största leverantörer av karossdelar i nischvolymer till fordonsindustrin

-         Erbjuder serieproduktion, reservdelar, logistik samt verktygsframtagning

-         Ägs till 80% av AB Solstugan i Mullsjö som till 100% ägs av Nävrabäcken AB (Anders Andersson). 10% ägs av Ulf Langs Mekaniska AB och 10% av Ulrica Larsson.

Toppbilden: De tre ägarna till EBP i Olofström AB, från vänster till höger: Ulf Lang, Anders Andersson samt Ulrica Larsson. 

Foton: EBP Olofström.

 • Jul 15, 2019

  3D-printa med månstoft

  Nyheter Den 21 juli 1969 tog Neil Armstrong sina första steg på månen – på en yta täckt av månstoft
  6
 • Jul 11, 2019

  Högskolan Väst utbildar fler tekniker än nånsin

  Nyheter På nationell nivå har drygt 279 300 personer antagits till en högskoleutbildning i höst – 1,5 procent fler än för ett år sedan. Högskolan Väst följer trenden vad gäller antagningen av programstudenter. Fler studenter än någonsin är antagna på Tekniskt basår. - Mycket glädjande att fler får en möjlighet att komma in på det tekniska fältet, säger Jan Theliander, prorektor.
  49
 • Jul 11, 2019

  BillerudKorsnäs först med produktion av pappersbatteri

  Nyheter BillerudKorsnäs fortsätter utvecklingen av pappersbatteriet och har under våren genomfört världens första produktion på en pappersmaskin. Projektet är därmed ett steg närmare en kommersialisering av både små- och storskalig energilagring i ett pappersbatteri.
  97
 • Jul 10, 2019

  Saab får stororder från Försvaret för tekniskt stöd till Gripen

  Nyheter Saab har fått en beställning från Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) på fortsatt tekniskt stöd till vapen och yttre last på Gripen. Ordervärdet uppgår till MSEK 142.
  34
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  12