Foto: Pixabay.

Jun 12, 2019

Ingenjörsföretaget Devex Mekatronik får ny ägare


Devex Mekatronik sysselsätter 120 experter och har verksamhet på sex orter i Sverige.

Etteplan förvärvar ingenjörs- och produktutvecklingsföretaget Devex Mekatronik AB. Förvärvet av Devex Mekatronik är ett steg i Etteplans tillväxtstrategi, som förutom organisk tillväxt bygger på förstärkning av företagets kompetens och marknadsställning genom företagsförvärv. Devex Mekatronik grundades 1998 och är specialiserat på mekanikkonstruktion, elektronik- och produktutveckling, inbyggda system och life science. År 2018 uppgick Devex Mekatroniks omsättning till cirka 9,2 miljoner euro (97,6 miljoner kronor) och företaget har kunder i flera olika branscher. Devex Mekatronik sysselsätter 120 experter och har verksamhet på sex orter i Sverige: Stockholm, Uppsala, Linköping, Karlstad, Lund och Sundsvall. 

Etteplan erbjuder maskin- och anläggningskonstruktion, lösningar inom programvaror och inbyggda system och teknisk dokumentation till världens ledande företag inom tillverkningsindustrin. Genom företagsförvärvet stärker Etteplan avsevärt sin kunskapsbas och marknadsställning i Sverige. Efter förvärvet arbetar över 600 Etteplan-anställda på femton olika orter i Sverige.

-Förvärvet av Devex Mekatronik stärker avsevärt vår ställning på den växande marknaden i Sverige och utökar vår kompetens, särskilt inom life science. Samtidigt förstärker vi flera kundrelationer och kan framöver i allt högre grad utmana de andra aktörerna på marknaden, säger Juha Näkki, President & CEO Etteplan.

-Det har varit 20 år med många spännande utvecklingsprojekt i Devex Mekatronik och jag är mycket stolt över vad vi åstadkommit genom åren. När våra projekt nu blir större, behöver vi få tillgång till en bredare plattform av resurser och kunnande för att möta våra kunders krav. Etteplans utveckling i Sverige har varit gynnsam, de finns på samma orter som vi och har samma ambitioner att arbeta agilt i projekt på eget kontor och i alltmer komplexa projekt.  Här har vi mycket gemensamt med Etteplan och därför tycker vi att det är en bra match. Tillsammans blir vi starkare och kan med förtroende ta större projekt och nå nya kunder globalt, säger Eric Boström, Devex Mekatroniks grundare och styrelseordförande.

Förvärvet väntas från och med 2020 ge Etteplan synergifördelar motsvarande cirka 400 000 euro. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpesumman.
 • Oct 23, 2019

  Stabilt resultat för ABB

  Nyheter Framförallt stabilt inom elektrifiering medan det blåser motvind inom robotik och automation.
  69
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  363
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  449

 • Teknik

  Avstickning med hög produktivitet

  Nytt revolutionerande system för spår- och avstickning med högre produktivitet och förbättrad rakhet, ytjämnhet och livslängd.
  3