Det långsiktiga målet med Industriresan i Värnamo är att förståelsen för de lokala företagen ska få studenter att stanna kvar i GGVV-regionen. Foto: Campus Värnamo/Creative Works.

Nov 6, 2019

Ett tiotal företag i Småland deltar i Industriresan


Nu pågår Industriresan i Värnamo som ska sammanföra regionens företag med Jönköping University. Ett nätverkande som ska underlätta rekryteringen av ingenjörer.

Industriresan i Värnamo ska sammanlänka GGVV-kommunerna (Gnosjö, Gislaved, Värnamo, Vaggeryd) med Jönköping University. Bakom projektet står Tekniska Högskolan i Jönköping och Campus Värnamo.

- Tanken är att underlätta för regionens företag att rekrytera personal på master- och civilingenjörsnivå, säger Lars-Uno Åkesson, kompetensakademiansvarig på Campus Värnamo.

Industriresan äger rum ute på företagen och pågår mellan den 4 och 8 november. Projektet ska stärka regionens attraktionskraft och industrins behov av utbildad personal. Långsiktigt är målet att förståelsen för de lokala företagen ska få studenter att stanna kvar i GGVV-regionen.

- Det skulle vara väldigt roligt om vi kunde hjälpa företagen att hitta kompetens på masternivå i veckan, säger Lars-Uno Åkesson, kompetensakademiansvarig på Campus Värnamo.

Rundvandring i produktionen

De medverkande i Industriresan i Värnamo är Hylténs Industrimuseum, Gnosjö, KD Feddersen Norden AB, Värnamo, Trioplast AB, Smålandsstenar, BabyBjörn AB, Bredaryd, Ds Smith Packaging Sweden AB, Värnamo, Axelent AB, Hillerstorp, Thule Group, Hillerstorp, Hydro Extrusion Sweden AB, Vetlanda och Troax AB, Hillerstorp.

Företagen som deltar bjuder in till studiebesök samt rundvandring i produktionen. De erbjuder även studenterna att lösa konkreta ”case” från den egna verksamheten. Resultaten av dessa redovisas på fredag.

- Det här är en bra möjlighet för studenterna att komma företagen nära, säger Lars-Uno Åkesson.

Många kontakter knyts
Han berättar att många kontakter mellan företag och studenter knyts under veckan. Industriresan är också ett sätt att visa hur viktig Värnamo kommuns satsning är på Campus Värnamo för att hjälpa det lokala näringslivet med deras kompetensbehov, understryker Lars-Uno Åkesson.

Industriresan gör nu en nystart efter att ha legat på is i några år.

- Tanken är att vi ska ha Industriresan i Värnamo två gånger per år. Vi tror mycket på det här konceptet eftersom både företagen, Värnamo kommun och JTH bidrar till finansieringen, säger Lars-Uno Åkesson.

Läs mer om Industriresan i Värnamo
Jönköping University är en stiftelsehögskola med tydligt profilerad verksamhet som präglas av entreprenörsanda, internationalisering och samverkan med näringsliv och samhälle. Utbildning och forskning bedrivs inom fyra fackhögskolor: Hälsohögskolan, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping International Business School och Tekniska Högskolan. Högskolan har cirka 11 500 registrerade studenter, 850 anställda och omsätter 900 mnkr.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT