Foto: Pixabay.

May 8, 2019

Industrins orderingång nedåt i mars


En majoritet av industrins delbranscher visade negativ utveckling. Här är delbranschen som minskade mest.

Industrins totala orderingång minskade med 4,9 procent i mars 2019 jämfört med februari, i säsongrensade tal. Det visar siffror från SCB. Jämfört med mars föregående år minskade orderingången med 8,1 procent i kalenderkorrigerade tal.

En majoritet av industrins delbranscher visade negativ utveckling på månadsbasis i säsongrensade tal.

Störst minskning uppvisades av motorfordonsindustrin som minskade med 21,3 procent jämfört med februari. Utvecklingen i den totala orderingången var negativ på både hemma- och exportmarknaden. Jämfört med februari minskade hemmamarknaden med 4,0 procent och exportmarknaden minskade med 6,7 procent, båda i säsongrensade tal.

På årsbasis minskade den totala orderingången med 8,1 procent i jämförelse med mars 2018, i kalenderkorrigerade tal. Orderingången från kund i Sverige minskade med 6,1 procent och från kund i utlandet minskade den med 9,5 procent.

Hittills i år har den totala orderingången varit 4,5 procent lägre än motsvarande period, januari-mars 2018, i kalenderkorrigerade tal. Hemmamarknaden minskade med 2,6 procent och exportmarknaden minskade med 5,8 procent.

Siffrorna för mars är preliminära. Sedan föregående publicering har den säsongrensade månadsutvecklingen i februari jämfört med januari reviderats ned med 0,4 procentenheter till en månadsutveckling på -2,4 procent. Den kalenderkorrigerade utvecklingen i februari jämfört med februari året innan har reviderats ned med 0,7 procentenheter till en årsutveckling på -3,5 procent.

För en mer heltäckande förståelse för statistiken är det relevant att titta på säsongrensningens och kalenderkorrigeringens effekter på statistiken.
 • May 24, 2019

  Tunga företag bakom Industri-Quizen som tar mark

  Nyheter -Lanseringen av de åtta initiala Quizen inom skärande bearbetning blev snabbt en succé med en tredubbling av besökstrafiken, säger Hans Bergmark, grundaren av kunskapssajten Manufacturing Guide.
  41
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  164
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  412