Foto: Pixabay.

May 8, 2019

Industrins orderingång nedåt i mars


En majoritet av industrins delbranscher visade negativ utveckling. Här är delbranschen som minskade mest.

Industrins totala orderingång minskade med 4,9 procent i mars 2019 jämfört med februari, i säsongrensade tal. Det visar siffror från SCB. Jämfört med mars föregående år minskade orderingången med 8,1 procent i kalenderkorrigerade tal.

En majoritet av industrins delbranscher visade negativ utveckling på månadsbasis i säsongrensade tal.

Störst minskning uppvisades av motorfordonsindustrin som minskade med 21,3 procent jämfört med februari. Utvecklingen i den totala orderingången var negativ på både hemma- och exportmarknaden. Jämfört med februari minskade hemmamarknaden med 4,0 procent och exportmarknaden minskade med 6,7 procent, båda i säsongrensade tal.

På årsbasis minskade den totala orderingången med 8,1 procent i jämförelse med mars 2018, i kalenderkorrigerade tal. Orderingången från kund i Sverige minskade med 6,1 procent och från kund i utlandet minskade den med 9,5 procent.

Hittills i år har den totala orderingången varit 4,5 procent lägre än motsvarande period, januari-mars 2018, i kalenderkorrigerade tal. Hemmamarknaden minskade med 2,6 procent och exportmarknaden minskade med 5,8 procent.

Siffrorna för mars är preliminära. Sedan föregående publicering har den säsongrensade månadsutvecklingen i februari jämfört med januari reviderats ned med 0,4 procentenheter till en månadsutveckling på -2,4 procent. Den kalenderkorrigerade utvecklingen i februari jämfört med februari året innan har reviderats ned med 0,7 procentenheter till en årsutveckling på -3,5 procent.

För en mer heltäckande förståelse för statistiken är det relevant att titta på säsongrensningens och kalenderkorrigeringens effekter på statistiken.
 • Aug 20, 2019

  Han ska lösa ingenjörsbristen

  Arbetsliv Det nya affärsområdet blir en viktig kugge för att lösa bristen på mer specialiserade ingenjörer hos Clockworks kunder.
  9
 • Aug 20, 2019

  Okuma till stora scenen på EMO

  Branschnytt Bland lösningarna för form- och verkygsindustrin är en av höjdpunkterna en nyutvecklad portalmaskin för 5-sidig precisionsbearbetning av stora arbetsstycken.
  16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT