Jan 10, 2019

Industrins orderingång har minskat


Industrins totala orderingång minskade med 2,7 procent i november 2018 jämfört med oktober.

Jämfört med november föregående år minskade orderingången med 2,4 procent i kalenderkorrigerade tal.

Den totala orderingången i säsongsrensade tal var oförändrad på hemmamarknaden och minskade på exportmarknaden, på månadsbasis. Jämfört med oktober minskade orderingången från utlandet med 5,6 procent i säsongrensade tal. En majoritet av industrins delbranscher visade negativ utveckling på månadsbasis i säsongrensade tal. Störst minskning uppvisade annan transportmedelsindustri med en nedgång på 21,2 procent jämfört med oktober.

På årsbasis minskade den totala orderingången i kalenderkorrigerade tal med 2,4 procent jämfört med november 2017. Orderingången från kund i Sverige ökade med 1,4 procent och från kund i utlandet minskade den med 5,4 procent.

Hittills i år har den totala orderingången i kalenderkorrigerade tal varit 1,6 procent högre än motsvarande period, januari-november 2017. Hemmamarknaden har ökat med 1,7 procent och exportmarknaden har ökat med 1,4 procent.

Siffrorna för november är preliminära. Sedan föregående publicering har den säsongrensade månadsutvecklingen i oktober jämfört med september ej reviderats. Den kalenderkorrigerade utvecklingen i oktober jämfört med oktober året innan har reviderats upp med 0,9 procentenheter till en årsutveckling på 4,0 procent.
 • Mar 21, 2019

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Reportage Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  4
 • Mar 21, 2019

  Dacke Industri förvärvar Optronic

  Nyheter Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i Optronic Partner pr AB, som är ledande i Norden inom utveckling och tillverkning av optiska sensorer för industrin.
  8
 • Mar 21, 2019

  Fullt drag i Sandviken

  Branschnytt Över 600 besökare har vallfärdat till Sandvik Coromants Tech Days som nu går in på tredje och sista dagen.
  459
 • Mar 21, 2019

  Goodtech levererar robotsvetscell till Permascand

  Branschnytt Lösningen ger Permascand ökad produktion med lägre bemanning, bra flexibilitet för nya produkter och korta konverteringstider. 
  62
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  208

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  4