Oct 5, 2017

Industrin flyttar hem produktionen till Sverige


Kraven på snabba leveranser, ansvar för miljön samt hög kompetens hos de anställda har gjort Sverige hett igen.

- Nu gäller det att vi förstår att vi har en konkurrensfördel, när man tar hänsyn till hela försörjningskedjan, säger Per Hilletoft, professor i logistik vid Högskolan i Gävle.

Trenden på många marknader idag är att kunderna mer och mer vill anpassa sina produkter. Livscykeln blir kort och nya modeller krävs hela tiden.

- Förnyelsen kräver närhet mellan olika funktioner i försörjningskedjan, mellan produktion, marknad, produktutveckling och logistik. Helheten måste fungera och då måste produktionen komma närmare, säger Per Hilletoft.

- Många företag som flyttade tillverkning utomlands för 20 år sedan har helt enkelt fått nya utmaningar. Det som var rätt beslut för 20 år sedan är inte alltid rätt beslut i dag, säger professor Lars Bengtsson vid Högskolan i Gävle

Nya hotet från tillväxtekonomierna
Flera företag i tillväxtekonomier som Kina, Turkiet och Brasilien har på kort tid byggt upp innovationsförmågor i världsklass. De nya konkurrenterna är inte bara innovativa utan också långt snabbare på att utveckla nya produkter och tjänster.

Lars Bengtsson kommer att tala om vilka satsningar som behöver göras för att klara konkurrensen, men också omvänt, vad vi kan lära och vilka samarbeten som är möjliga.

Forskning och företagande 
En forskargrupp vid Högskolan i Gävle är starkt engagerade i den framtida utvecklingen i vår region. Onsdagden 4 oktober ägnades hela dagen åt seminarier och samtal med representanter för industrin och alla som är intresserade av regionens framtid.

- Vi vill få ihop en grupp företag i regionen som tycker dessa frågor är spännande och startpunkten blir nu, säger Lars Bengtsson, professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.

- Ju mer vi gör saker tillsammans, desto bättre och stabilare broar bygger vi mellan forskare och näringslivet.
    Annons
  • Därför ska du återvinna ditt guld

    Återvunnet guld ger 200–4000 gånger mindre koldioxidavtryck än guld brutet ur gruvor. Marknadsför du att du återvinner och återanvänder guld? Om inte är det hög tid att börja.
    0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT