Dr. Jochen Köckler

Om att orientera sig i en tid av industriell omställning. Dr. Jochen Köckler på pressvisningen inför Hannover Messe Digital Edition. Foto: Hannover Messe.

Apr 12, 2021

Hannovermässan lyfter viktiga ämnen när industrin ställer om


Coronaanpassad Hannovermässa sparkar igång denna vecka med högaktuella ämnen på programmet.

Den 12-16 april i år är det återigen dags för världens största industrimässa - Hannovermässan – att gå av stapeln. Varje år samlas industrivärlden i Hannover, men när corona började spridas över världen under 2020 flyttades mässan först från vår till höst, för att sedan slutligen ställas in. Nu gör den comeback igen, men som många andra stora tilldragelser genomförs den i år i coronaanpassat format – nämligen digitalt.

Digitaliseringen accelererade under 2020

Digitaliseringen i sig är en stor del i den pågående omställningen i industrin och ja, coronapandemin har helt klart påskyndat digitaliseringen inom både industrin och i samhället i stort. Kundmöten, presentationer, demonstrationer, studiebesök, events, utbildningar, ja även besiktningar, godkännanden och kontraktsskrivningar har under det senaste året ofta fått lösas via zoom, teams, videoklipp, videosamtal och andra digitala lösningar.

-Industriföretagen har på några månader tvingats utföra det som annars skulle ha tagit år, säger Dr. Jochen Köckler, vd för Deutsche Messe AG, när han invigningstalar på pressvisningen inför mässan, som även den, sändes digitalt i år.

Strategiska frågeställningar kring leveranskedjan

Vi har också genom coronapandemin fått erfara sårbarheten i våra globala försörjningskedjor när både arbetsplatser och landsgränser har stängts i olika omgångar och omfattning, något som fått det att knaka i våra leveranskedjor. Så inte nog med att vi står mitt i en stor teknisk omställning med ökad elektrifiering och digitalisering. Industrin har även ställts inför stora strategiska vägval om vilka strategier och partnerskap som kan säkerställa konkurrenskraften framöver.

-Detta kräver en plattform där utmaningar kan diskuteras, lösningar presenteras och nätverk utökas - vilket är precis vad HANNOVER MESSE Digital Edition är, säger Dr. Köckler med eftertryck.

Kunskap och nätverkande

Årets HANNOVER MESSE Digital Edition blir därmed en kunskaps- och nätverksplattform för tillverkningsindustrin, energi- och logistikbranschen, bestående av expo, konferenser och nätverkande.

Årets tema är "Industriell transformation" och trendande ämnen är digitalisering, industri 4.0, IT-säkerhet, koldioxidneutral tillverkning, AI och maskininlärning, lättviktskonstruktion och logistik 4.0.

Inom allt från AI, robotik och digitaliserad logistik till batterier och bränsleceller kommer utställande företag att presentera ny teknik och idéer för framtidens fabriker.

Indonesien vill ta en roll i den globala värdekedjan

Partnerland tilll mässan är i år Indonesien. Indonesiens ambassadör, H.E. Arif Havas Oegroseno, i Tyskland förklarar att Indonesien inte längre bara vill förknippas med turism.

-Vi vill uppfattas som en företagsarena - som ett land där du kan göra affärer och investera framgångsrikt, säger han och lyfter fördelar som talangfull befolkning, naturresurser, utrymme och att landet är en stabil demokrati. Vi arbetar mycket hårt för att locka internationella investeringar, säger han.

- Vi vill ses som ett land som är redo att ta en viktig roll i den globala värdekedjan. Vi är öppna för affärer!

Digitalt format ökar tillgängligheten

Det digitala formatet möjliggör såklart en helt annan tillgänglighet för besökarna. Fler medarbetare från besökande företag kan ges möjlighet att ”besöka” mässan när man inte behöver resa bort från kontoret eller fabriken. Under de fem dagarna i april är det livat på plattformen från klockan 06.00 på morgonen till 20.00 på kvällen. Plattformen består av expo, föreläsningar och nätverkande som du kan skräddarsy efter dina egna intressen.

EXPO – de utställande företagen

Genom videohandledning, livestreaming och videochattar får besökaren lära sig mer om utställarens produkter och lösningar och kan även ta kontakt med utställande företag.

KONFERENS – inspiration och case

Konferensprogrammet startar måndagen den 12 april med fokus på ekonomisk-politiska frågor: Vilken effekt har Corona på globaliseringen? Hur kommer transatlantiska relationer att förändras efter Trump-eran? Tysklands förbundskansler Angela Merkel öppnar HANNOVER MESSE Digital Edition.

Från tisdag till torsdag är det fokus på tekniska innovationer och lösningar. Vilken roll spelar AI i branschen? Hur kan data generera mervärde?

Talarna kommer att inspirera besökarna med såväl konkreta case och tillämpningar som framtidsvisioner.

WomenPower-karriärkongressen pågår fredagen den 16 april under mottot ”Återställ. Tänk om. Starta om.” Programmet innehåller workshops, paneldiskussioner och nya nätverkslösningar.

NÄTVERKA – via din personliga inloggning

Alla besökare på HANNOVER MESSE Digital Edition kommer att kunna kontakta utställare, talare och andra besökare direkt. En personlig inloggningssida stöder detta och visar de företag, talare och deltagare som är relevanta för respektive besökare. Därifrån kan besökaren ställa en direktkontaktförfrågan och sedan ansluta via chatt eller videosamtal.

---

Kostnadsfri biljett till Hannover Messe Digital Edition, 12-16 april 2021

Svensk Verkstad har nöjet att erbjuda dig som läsare kostnadsfri biljett till HM Digital Edition 2021, genom ett samarbete med mässans svenska representant Trade Fair Agency. Biljettens värde uppgår till 200 kr och gäller för hela veckan.

Här kan du registrera dig för att få din kostnadsfria biljett.




  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT