Hans Bergmark, grundare av Manufacturing Guide. Foto: Manufacturing Guide.

Mar 29, 2019

Premiär: Industri-quizet som utbildar branschen


Hans Bergmark på Manufacturing Guide, säger att gensvaret från industrin och sponsorerna har varit fantastiskt, och att den är en kunskapshöjare med flera användningsområden inom industrin. Testa själv.

Kunskap är som bekant makt. Man kan skaffa sig den makten på många sätt. Manufacturing Guide har hittat på ett helt nytt sätt för alla i industrin att göra det – med Industri-Quiz.

Testa nya industri-quizen.

– Ett sätt att utbilda, men också att hålla kunskaper fräscha, säger Hans Bergmark på Manufacturing Guide.

Konceptet med quiz på nätet har föregåtts av en del förfrågningar i samband med ett antal projekt Bergmark drivit runtom i landet och tankarna har utmynnat i ett intressant koncept.

– Jag har bollat idén mot industri, institut samt tekniska universitet och gymnasier och fått ett fantastiskt gensvar, säger Bergmark. Alla tycker det är klockrent.

KTH nappade direkt på Hans idéer och har gått in som sponsor för de första quizen som rör skärande bearbetning.

– De deltar alltså i arbetet att ta fram relevanta frågor tillsammans med huvudsponsorerna Iscar och Stenbergs.

En växande kunskapsbank
Ett antal snabba frågor med direkt relevans till ämnet och verkligheten inom det behandlade området gör kunskapen lättillgänglig och snabb och fungerar således alldeles utmärkt för den livsstil vi har idag, där snabba, korta processer är vår dagliga rutin och där vi konsumerar stora mängder information. Frågorna är korta och konkreta och man får direkt svar och ett resultat av vad man kan. Här finns också länkar till fördjupning på sådant man vill lära sig mer av.

– Allt eftersom vi bygger nya quiz får vi in kunskap som är relevant för alla med koppling till industrin och adderar till vår redan omfattande kunskapsbank, säger Hans Bergmark.
– Quizen kan anpassas och bli ett bra verktyg för lärare och studerande vid både grundskola, gymnasium – vi har inlett samarbete med TeknikCollege – och högskola/universitet, som för operatörer och konsulter. Dels kan man här lära sig mer, dels kan man hålla kunskaperna fräscha genom att gå in och testa sig själv med jämna mellanrum.

– Företag kan exempelvis använda relevanta quiz vid nyanställningar så de får en första koll på personens kunskapsnivå, samtidigt som han/hon lär sig mer.
Quizen kan också komma att bli ett sätt att tidigare skapa intresse för tekniska utbildningar och på det sättet på längre sikt bli ett bidrag till kompetensförsörjningen.

Ska bli heltäckande
Målet är att publicera ett quiz i veckan. De första åtta rör alltså skärande bearbetning och följs sedan av övriga områden inom tillverkande industri.

– För varje ämne har vi alltså en sponsorgrupp som dels hjälper oss att finansiera utvecklingen av nya quiz, dels tillför kunskap och hjälper oss sammanställa frågor och dessutom att fylla sajten med ytterligare fakta.

När man fått ihop en sponsorgrupp inom ett område – det kan vara skärande bearbetning som sagt, laserskärning, plåtbearbetning, robotik, 3D-printing och så vidare – sätter man ihop fyra quiz som sedan lanseras veckovis under en månads tid.

– Kunskap efterfrågas i stor utstäckning från många håll, säger Hans Bergmark. Exempelvis ser konsultföretagen de här quizen som ett bra verktyg för att hålla kunskaperna fräscha.

Ett utmärkt sätt att bredda allmänkunskapen i branschen.

Under en period har ett test-quiz funnits på Manufacturing Guides hemsida, men från och med fredag den 29 mars ligger det första skarpa quizet onlineprova du med. 

Samtidigt som man lär sig har man också riktigt roligt. Belöningen är framför allt förnyad och fördjupad kunskap.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT