Weland Welded components

Foto: Weland Welded Components.

Aug 19, 2019

Weland satsar på nytt dotterbolag och en toppmodern fabrik i Lidhult


Målet att bli en effektiv och rationell underleverantör på stora svetsade strukturer.

Weland AB, en av Sveriges största aktörer inom plåtbearbetning, är ett stabilt familjeföretag med fabrik och huvudkontor i Smålandsstenar. Nu byggs ett nytt dotterbolag Weland Welded Components AB och en toppmodern fabrik etableras i Kalmars gamla lokaler i Lidhult. Det långsiktiga målet är att bli en betydande underleverantör inom svetsning och maskinbearbetning av komponenter till tyngre applikationer. 

WWC bygger och investerar stort i Lidhults före detta truckfabrik, där man nu även investerar i kamerastyrd högeffektiv robotsvetsning från igm Nordic.

-Vi har börjat vår resa att bygga en ny modern svetsfabrik. Produktionen är igång med manuell svetsning och vi söker fler medarbetare som vill vara med och bygga en stark laguppställning hos oss i Lidhult, säger Björn Henriksson, VD på WWC AB.

-Vår första svetsrobot levereras nästa vecka, där vi har satsat på styrning med kamera för att optimera både svetshastighet och söktider men också för att använda adaptiv svetsning där vi kan nå stora fördelar med den första robotsvetsade detaljen vi sätter i produktion under hösten, säger Björn Henriksson.

Björn Henriksson, Weland Welded Components.

Svetsrobotcellen från igm Robotersysteme AG är optimerad för långa och slanka detaljer och är utrustad med Fronius TPS 500i Twin svetsströmkälla. Twinsvetsning ger möjlighet att nå svetshastigheter över 70 cm/min och nedsmältningstal på 11 kg/tim på en a6 kälsvets. Svetskamera ger också möjligheten att fogfölja utan pendling och därmed möjlighet till ökad inträngning, reducerat a-mått och mindre värmepåverkan.

Igm svetsrobot.

-Vi är väldigt glada för det förtroende Weland visar oss. Nu återstår det viktigaste arbetet av allt, att installera, driftsätta och få projektet att köra i enlighet med plan, säger Peder Edholm, VD på igm Nordic AB i Lidköping.

Peder Edholm, igm Nordic.

igm Nordic AB är representant för igm Robotersysteme AG som är världsledande tillverkare av robotar för svetsning. Fokus är tyngre applikationer såsom entreprenadmaskiner och truckar, lantbruk, järnväg och gruvindustri. igm Nordic AB ligger i Lidköping och sysselsätter 7 personer inom försäljning, service och support. I Lidköping finns utrustning för tester och utbildning utrustat för twinsvetsning med kamera och verktygsväxling. Globalt levereras svetsrobotceller till alla stora tillverkningsmarknader, huvudkontoret ligger i Wien och tillverkningsfabriker och förmontage sker i Györ i Ungern. www.igm.at

igmLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT