Presshärdningslinjen som togs i drift våren 2018 i MA Polskas anläggning i Tychy blev den hundrade i raden som AP&T installerat totalt. Från vänster Sergio Costamagna, MA Polska, Lennart Johansson, AP&T, Alessandro Salvi, MA Polska och Sławomir Grabowski, AP&T. Foto: AP&T.

May 22, 2019

Hundra levererade presshärdningslinjer


Den Italienska underleverantören Metal Automotive Components investerade i sin första.

MA, Metal Automotive Components, med huvudkontor i Rivoli, Turin, Italien, är sedan 1970-talet en stor leverantör av kallformade plåtdetaljer till den globala fordonsindustrin. För några år sedan beslöt man sig för att även börja tillverka presshärdade komponenter, som tack vare kombinationen av låg vikt och hög styrka används i allt större utsträckning i moderna personbilar.

AP&T i Ulricehamn, som arbetat med presshärdning sedan början av 2000-talet, fick förtroendet att leverera en presshärdningslinje baserad på den senaste processteknologin till MA Polskas anläggning i Tychy i södra Polen.

Linjen, som togs i drift våren 2018, är inte bara den första för MA. Det blev också den hundrade i raden av presshärdningslinjer som AP&T installerat totalt. Med andra ord en viktig milstolpe för båda företagen.

Den nya linjen är en komplett, nyckelfärdig state-of-the-art-lösning, utrustad med AP&T:s unika system för in-line process monitoring som gör det möjligt att tillverka delar med mycket hög och jämn kvalitet i en noggrant kontrollerad process med korta cykeltider. Vilket i sin tur gör att bilindustrins kvalitetsstandard CQI9 kan uppfyllas på ett effektivt sätt.

Processen gör det möjligt att uppfylla bilindustrins krav enligt CQI9.

– MA insåg tidigt möjligheterna med vår teknik, vilket också gjort samarbetet väldigt stimulerande. Det är alltid extra givande när båda parter siktar och högt och når upp till gemensamma mål, säger Lennart Johansson produktchef line på AP&T.

Även MA är mycket nöjda med samarbetet.

– Vi är väldigt nöjda med det utmanande och produktiva samarbete vi haft hittills. Vi kommer med all säkerhet att fortsätta på den inslagna vägen också i framtiden, eftersom den här teknologin blir allt mer strategiskt viktig inom automotiveindustrin, säger Jean Lamontanara, ansvarig för R&D och Material Management på MA.

AP&T:s in-line process monitoring system

Möjliggör en optimerad och välkontrollerad presshärdningsprocess. Pyrometer- och infraröd kamerateknik används för att mäta materialtemperaturen med hög precision både före och efter pressning.

 

Kort om MA

MA är CLN Group:s division för fordonskomponenter i metall.
MA är specialister på att producera och montera strukturdelar, komponenter, delkomponenter och moduler i metall.
MA är förutom i Italien också etablerat i övriga Europa, Sydamerika, Afrika och Asien med totalt 26 produktionsanläggningar och tre center för R&D.
 

www.gruppocln.com
 • Sep 23, 2019

  Volvo och Högskolan utbildar framtidens ledare

  Arbetsliv Sedan 2017 samarbetar Volvo med Högskolan i Skövde kring en uppdragsutbildning för att vidareutbilda ledare och i våras avslutade de första Volvostudenterna sina studier. 
  5
 • Sep 23, 2019

  "Nej till ett no-deal Brexit"

  Nyheter Europas ledande fordonsrepresentanter varnar nu i ett gemensamt uttalande för katastrofala konsekvenser av en "no deal" Brexit.
  369
 • Sep 23, 2019

  Hammerglass expanderar

  Nyheter Etablerar dotterbolag och rekryterar. Plockar affärsansvarig från Thyssenkrupp.
  87
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Gemek Reportage

  Verkstadstrion startar eget

  Med automation och robotlösningar som huvudinriktning startar de om verkstaden i Ljusdal och jobben har redan börjat redan trilla in.
  515