Presshärdningslinjen som togs i drift våren 2018 i MA Polskas anläggning i Tychy blev den hundrade i raden som AP&T installerat totalt. Från vänster Sergio Costamagna, MA Polska, Lennart Johansson, AP&T, Alessandro Salvi, MA Polska och Sławomir Grabowski, AP&T. Foto: AP&T.

May 22, 2019

Hundra levererade presshärdningslinjer


Den Italienska underleverantören Metal Automotive Components investerade i sin första.

MA, Metal Automotive Components, med huvudkontor i Rivoli, Turin, Italien, är sedan 1970-talet en stor leverantör av kallformade plåtdetaljer till den globala fordonsindustrin. För några år sedan beslöt man sig för att även börja tillverka presshärdade komponenter, som tack vare kombinationen av låg vikt och hög styrka används i allt större utsträckning i moderna personbilar.

AP&T i Ulricehamn, som arbetat med presshärdning sedan början av 2000-talet, fick förtroendet att leverera en presshärdningslinje baserad på den senaste processteknologin till MA Polskas anläggning i Tychy i södra Polen.

Linjen, som togs i drift våren 2018, är inte bara den första för MA. Det blev också den hundrade i raden av presshärdningslinjer som AP&T installerat totalt. Med andra ord en viktig milstolpe för båda företagen.

Den nya linjen är en komplett, nyckelfärdig state-of-the-art-lösning, utrustad med AP&T:s unika system för in-line process monitoring som gör det möjligt att tillverka delar med mycket hög och jämn kvalitet i en noggrant kontrollerad process med korta cykeltider. Vilket i sin tur gör att bilindustrins kvalitetsstandard CQI9 kan uppfyllas på ett effektivt sätt.

Processen gör det möjligt att uppfylla bilindustrins krav enligt CQI9.

– MA insåg tidigt möjligheterna med vår teknik, vilket också gjort samarbetet väldigt stimulerande. Det är alltid extra givande när båda parter siktar och högt och når upp till gemensamma mål, säger Lennart Johansson produktchef line på AP&T.

Även MA är mycket nöjda med samarbetet.

– Vi är väldigt nöjda med det utmanande och produktiva samarbete vi haft hittills. Vi kommer med all säkerhet att fortsätta på den inslagna vägen också i framtiden, eftersom den här teknologin blir allt mer strategiskt viktig inom automotiveindustrin, säger Jean Lamontanara, ansvarig för R&D och Material Management på MA.

AP&T:s in-line process monitoring system

Möjliggör en optimerad och välkontrollerad presshärdningsprocess. Pyrometer- och infraröd kamerateknik används för att mäta materialtemperaturen med hög precision både före och efter pressning.

 

Kort om MA

MA är CLN Group:s division för fordonskomponenter i metall.
MA är specialister på att producera och montera strukturdelar, komponenter, delkomponenter och moduler i metall.
MA är förutom i Italien också etablerat i övriga Europa, Sydamerika, Afrika och Asien med totalt 26 produktionsanläggningar och tre center för R&D.
 

www.gruppocln.com
 • Jun 17, 2019

  Affärsläget för industrin försvagas

  Nyheter Även om en del fortfarande rapporterar ett utfall bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen i Sverige de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, menar Teknikföretagen.
  273
 • Jun 17, 2019

  100 ton stål på två dagar i akutprojekt

  Branschnytt -När jag får uppleva projekt som det här och se engagemanget och viljan att lösa kundens problem gör det mig stolt att kalla mig Saltängare, säger Stefan Låås, projektledare.
  242
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Hexagon HxGN LIVE Las Vegas Reportage

  Spektakulärt på Hexagons event i Las Vegas

  Endast en dag återstår av ett välmatat och intensivt HxGN Live i Las Vegas. Huvudbudskapet lyder "Your data can save the world". Svensk Verkstad lämnar rapport.
  129