May 10, 2016

Högkonjunktur för Sveriges underleverantörer


"Vi märker helt klart att produktionen återvänder till Sverige." Anders Ekdahl, vd på Svensk Industriförening Sinf, presenterade Underleverantörsbarometern på Elmia idag.

Anders Ekdahl, vd på Svensk Industriförening Sinf, presenterade Underleverantörsbarometern på Elmia idag.

Underleverantörsbarometern görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Barometern för det första kvartalet 2016, och med prognoser för det andra kvartalet, visar att sex av tio svenska underleverantörer upplever en högkonjunktur och att var tredje planerar att anställa under andra kvartalet 2016.

– Vi märker helt klart att produktionen återvänder till Sverige. Majoriteten av företagen har ökat omsättningen och ser en fortsatt ökad orderingång. Andelen företag som avser anställa i närtid ökar och är den högsta på fem år. Även om det är brist på utbildad arbetskraft är företagen optimistiska. Ett skäl kan vara den ökade graden av automation och digitalisering inom industrin som lockar andra målgrupper än tidigare, säger Anders Ekdahl.

Siffror från Underleverantörsbarometern:

 • 49 procent av företagen ser tillgången på utbildad arbetskraft som ett problem. Det kan jämföras med 51 procent i förra Underleverantörsbarometern.
 • Drygt hälften av underleverantörerna (52 procent) har ökat sin omsättning första kvartalet 2016 jämfört med 50 procent föregående kvartal.
 • 54 procent av företagen bedömer att orderingången ökar under andra kvartalet 2016 vilket kan jämföras med 45 procent inför det första kvartalet 2016.
 • Andelen underleverantörer som planerar att öka sin personalstyrka under första kvartalet ökar från 27 procent till 31 procent. Andelen som planerar att säga upp har ökat från 6 till 8 procent. • Jan 23, 2020

  Megaborren redo för borrstart

  Nyheter Den 240 meter långa och 1 000 ton tunga tunnelborrmaskinen Elektra kommer att borra med en hastighet av 100 meter per vecka.
  663
 • Jan 22, 2020

  50 miljoner till forskarskola inom AI

  Nyheter En rad svenska företag kommer att delta i projektet, som till exempel Epiroc, Saab, Ericsson, Scania och wec360°.
  107
 • Jan 22, 2020

  Weland och Schunk bland Elmias bästa

  Branschnytt Nu har Elmia utsett premiärvinnarna i nyinstiftade Elmia Spark Award, utställare som gjort något alldeles extra av sitt mässdeltagande.
  122
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • dmgmori Reportage

  Globala jätten till Elmia Verktygsmaskiner

  Inom 30 mils radie från Jönköping hittar verktygsmaskinstillverkaren 80 procent av sina svenska kunder. Därför är det en självklarhet att ställa ut på Elmia Verktygsmaskiner.
  226

 • Teknik

  Fräsarna går på djupet

  Dormer Pramet har utvidgat sitt fräsprogram för formverktygstillverkning och övrig bearbetning med ett flertal nya produkter.
  19