Jul 1, 2016

Historisk order till Vimek


Affären omfattar 126 skogsmaskiner med ett ordervärde om 160 miljoner kronor och är därmed den största ordern i företagets historia. Ordern leder även till nyanställningar.

Skogsmaskinstillverkaren Vimek i Vindeln har fått sin största order i företagets historia. Affären omfattar 126 skotare och skördare och är värd 160 miljoner kronor. Kunden är det vitryska statliga företaget State Forest Enterprises och hela affären finansieras via Världsbanken.

Vitryssland satsar stort för att utveckla ett miljövänligt skogsbruk och har beviljats ett lån av Världsbanken på 40 miljoner dollar öronmärkta för det. Som en del i projektet investerar State Forest Enterprises i ett stort antal miljövänliga och lätta skogsmaskiner. För att få leverera maskinerna har Vimek deltagit i en offentlig upphandling i tuff konkurrens med sju andra skogsmaskinstillverkare. Upphandlingen har omfattat fyra olika maskinmodeller och storlekar varav Vimek kommer att leverera två.

— Det känns naturligtvis mycket roligt. Det här kommer att säkra vår produktion under lång tid. I dagsläget är det 126 maskiner som ska levereras under ca 3 år, men slår allt väl ut kan volymerna bli ännu högre, berättar Fredrik Lundberg, VD för Vimek.

Totalt handlar affären om 126 kompletta skogsmaskiner fördelade på 74 skördare av modellen Vimek 404 T6 och 52 skotare av modellen Vimek 610.2.

— I och med Världsbankens finansiering, är det en mycket trygg affär för oss, säger Fredrik.

Förutom leveransen av maskinerna så kommer även eftermarknadsarbetet med service, support och reservdelar att betyda en ökad försäljning, bemanning och expansion.

—Inte nog med att vi har en lång och säkrad orderstock, reservdelsbehovet kommer också öka markant under de kommande fem åren. Detta skapar stora möjligheter för våra fortsatta expansionsmöjligheter samt ökar vår konkurrenskraft tack vare ökade volymer, sägerFredrik Lundberg.

Rekordår för lätta skogsmaskiner

Vimek är en marknadsledande tillverkare av lätta maskiner för det skonsamma skogsbruket. Företaget har haft en fin utveckling de senaste åren. Förra året blev ännu ett rekordår då Vimek sålde närmare 70 maskiner och omsatte 62,5 miljoner kronor. Hälften av företagets skogsmaskiner säljs inom Sverige och Norden medan andra hälften säljs till övriga Europa.

Vimeks maskiner finns sedan tidigare i Vitryssland. För fem år sedan såldes och levererades tolv maskiner till regionen Brest i sydvästra Vitryssland. Maskinerna har blivit populära och väckt ett intresse även från andra näraliggande marknader.

— Vi har under ett antal år sålt maskiner till Vitryssland, vilket har visats sig fungera mycket bra även konkurrensmässigt. Våra maskiner passar dessutom väldigt bra in i det vitryska skogsbeståndet, säger Fredrik som också berättar att det är några av anledningarna som säkert legat till grund för beslutet från State Forest Enterprises.

Utbildning via förarsimulator

I anbudet från Vimek ingår förutom maskinerna även ett utbildningspaket och en förarsimulator. Simulatorn är framtagen i utbildningssyfte men även för att förtydliga skillnaden mellan användandet av en stor respektive mindre maskin i ett gallringsbestånd. Simulatorn är realistiskt uppbyggd med spakar och allt som finns i en vanlig maskin.

— Den är viktig för att användaren i en virtuell miljö skall få grundläggande kunskap hur det är att köra Vimeks maskiner. Den har till exempel ett fullvärdigt apteringssystem vilket ger den som utbildas en realistisk känsla, berättar Fredrik.

Leder till nyanställningar

Vimek har under några år successivt förstärkt sin organisation, inom både marknad, produktion, konstruktion, utveckling och eftermarknad. Arbetet med att produktutveckla, montera och färdigställa kompletta maskiner kommer även i fortsättningen att ske i fabriken i Vindeln vilket ger behov av ytterligare nyanställningar.

— Vi har en tydlig plan för att hantera vår stora volymökning. Redan under förra hösten rekryterade vi tre nya montörer och nu när upphandlingen är klar kommer vi att fortsätta den redan påbörjade rekryteringsprocessen, säger Fredrik Lundberg.

Toppbild: Fredrik Lundberg, VD Vimek AB och Nikolai Malyshev, Directror Bellesexport i samband med avtalets undertecknande.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    Dubbelt slipar bättre

    Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen.
    9