Entinox nya fattillverkningsanläggning i Zaragoza i Spanien har kapacitet att tillverka 450 000 fat per år av austenitiskt rostfritt stål med en yta på 2 kvadratmeter per fat. Foto: Henkel.

Mar 15, 2019

Henkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten


Utmaningen med betningslösningar för rostfritt stål är att få bort glödskal, järnföroreningar och svetsoxider för att få fram en helt passiverad, jämn, ren och vacker yta.

 Inom livsmedelsindustrin och för viktiga produkter som ölfat måste ytan även vara helt fri från betningsmedel efter processen.

Tillverkarna måste dessutom uppfylla allt strängare arbetsmiljökrav när det gäller utsläpp av potentiellt skadliga ämnen såsom NOx till luften och nitrat till yt- och grundvatten.

Henkel hjälper Envases Técnicos Zaragoza S.L. (Entinox), en ledande spansk tillverkare av ölfat i rostfritt stål sätta upp en produktionslinje med en innovativ Bonderite-baserad process utan salpetersyra för betning och passivering av stål. 

-Vi bestämde oss för att början använda Henkels Bonderite C-CP 1300-process för betning och passivering på vår toppmoderna anläggning för fattillverkning i Zaragoza eftersom den erbjöd en idealisk kombination av hög produktivitet och hållbarhet utan kompromisser, berättar José Enrique Gerona, General Manager för Entinox. "Dessutom fick vi stor hjälp av Henkels experter med att sätta upp och optimera processen.

Bonderite C-CP 1300 är den senaste generationen av Henkels beprövade rengöringsteknologier utan salpetersyra som ursprungligen utvecklades för flera år sedan. Henkels process skiljer sig från de betningssystem med syrablandningar som fortfarande är vanliga inom många områden där rostfritt stål används genom att ingen HNO3 (salpetersyra) ingår. Trots det ger Henkels process utmärkta betnings- och passiveringsresultat. Användningen av den nya processen innebär dessutom att ölbryggerierna nu slipper oroa sig för att rester från betningen med salpetersyra ska finnas kvar i ölfaten och påverka ölets smak.

-Vår Bonderite C-CP 1300-process utvecklades med det klara målet att slippa riskerna med HNO3 i de traditionella betningssystemen med syrablandningar, förklarar Ronald Elemans, Business Development Manager för Cleaners hos Henkel. Neutraliseringen av kväveoxidutsläppen från de traditionella systemen kan medföra betydande kostnader, och det finns ingen praktisk möjlighet att få bort nitratet från spillvattnet. Båda faktorerna begränsar dessutom möjligheterna att effektivisera betningsprocessen utan stora investeringar i metoder för att få bort NOx och NO3-joner.

Bonderite C-CP 1300 kan användas i produktionslinjer med både sprutning och bad och lämpar sig för nästan alla kvaliteter av rostfritt stål baserade på austenitiskt, ferritiskt, martensitiskt stål eller duplexstål, inklusive AISI/SAE 4XX-kvaliteter med hög kromhalt. Systemet inkluderar en starter (ST) för att förbereda badet, två komponenter (R och Z) som upprätthåller betningslösningens pH samt oxidations- och passiveringskapacitet plus en accelerator (TO) som tillval för svårbetade material och applikationer med begränsad kontakttid.

Entinox fat tillverkas normalt av rostfri stålplåt av kvaliteten 1.4307 (AISI 304L), som är en av de mest använda austenitiska kromnickelstållegeringarna. Efter bockning, profilering och svetsning har varje fat en yta på 2 kvadratmeter. Före betningen rengörs faten och avfettas med en Bonderite C-AK-produkt i en spruttvätt. Därefter appliceras Bonderite C-CP 1300 R- och Z-blandningen i ett annat sprutsteg. Den nya tillverkningsanläggningen i Zaragoza har en produktionskapacitet på upp till 450 000 fat per år och erbjuder fatstorlekar från 20 till 50 liter samt 7,75 och 15,5 amerikanska gallon plus olika specialanpassade alternativ.

-Den kvalitet och effektivitet vi får på betningen med Henkels process är enastående, säger Angel Roche, teknisk chef hos Entinox. Korrosionshärdigheten är lika bra som med system med syrablandningar med salpetersyra, men Bonderite C-CP 1300-baden har betydligt längre livslängd. Dessutom är lösningen utan salpetersyra mer miljövänlig och gör att vi slipper risken med salpetersyraångor i produktionsområdet. Och eftersom spillvattnet inte innehåller sexvärt krom kan det behandlas i vår vanliga anläggning för avfallsvatten.

Förutom fat för transport av öl till barer och restauranger har Bonderite C-CP 1300 stor potential att ge motsvarande kostnads- och miljöfördelar på många andra marknader där rostfritt stål bearbetas. Exemplen omfattar allt från värmeväxlare och kemisk processutrustning till produkter och maskiner av rostfritt stål för livsmedels- och dryckesindustrin samt användningar inom läkemedels- och halvledartillverkning.

Bonderite är ett registrerat varumärke som tillhör Henkel och/eller dess dotterbolag i Tyskland och andra länder.
 • Sep 16, 2019

  Teknikskiftet inom fordonsindustrin

  Reportage Man måste välkomna ny teknik och nya utmaningar om man vill finnas kvar, menar Magnus Johansson på Automotive Components Floby AB.
  289
 • Sep 16, 2019

  Bli smartare i Hannover

  Reportage Nu öppnas dörrarna till EMO och i år finns det extra anledning att åka till Hannover.
  137
 • Sep 16, 2019

  Produktionsstörningar hos Gränges

  Nyheter Den reducerade produktionskapaciteten i juli och augusti kommer att påverka försäljningen i tredje kvartalet.
  71
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • AC Floby Magnus Johansson Reportage

  Teknikskiftet inom fordonsindustrin

  Man måste välkomna ny teknik och nya utmaningar om man vill finnas kvar, menar Magnus Johansson på Automotive Components Floby AB.
  289
 • EMO Reportage

  Bli smartare i Hannover

  Nu öppnas dörrarna till EMO och i år finns det extra anledning att åka till Hannover.
  137

 • Teknik

  50 procent lättare

  Världens första moduluppbyggda hybridkedja från igus, tillverkad av stål och plast.
  12