Jan 9, 2018

PLAY: The Fabricator - svetsroboten för helautomatiserad tillverkning


I höstas besökte MVR Voortman i Nederländerna. Voortman bjöd på imponerande anläggningar, inte minst The Fabricator, som inspirerade till nya lösningar för våra mindre mekaniska verkstäder.

Under två intensiva dagar i oktober arrangerade MVR - Mekaniska Verkstäders Riksförbund - en studieresa till Voortman i Nederländerna. Deltagarna fick se den senaste tekniken både på Voortman Experience center och på två stålbyggnadsverkstäder med automatiserade kap- och borrlinor med en kapacitet på 30 000 ton om året.

Anläggningarna imponerade minst sagt. Deltagarna fick även se the Fabricator – svetsroboten som tillsammans med en kap- och borrlina möjliggör helautomatiserad tillverkning av pelare och balk.

Just nu pågår finslipning för att öka hastigheten och utöka möjliga svetslägen. Till våren 2019 beräknas the Fabricator vara färdig för marknaden.

Helautomatisering av balk- och pelartillverkning kommer att pressa priserna rejält och kräva anpassning av verksamheten hos dagens stålbyggnadsföretag. Att konkurrera med manuell tillverkning blir i slutänden omöjligt. Utan stora investeringar kommer man tvingas rikta in sig på service, reparationer, underhåll och montering eller möjligtvis finsmide.

Men, skulle det inte vara roligare att vara en del av Industri 4.0?
En fördel med helautomatisering är att låga lönekostnader per tillverkat ton gör att konkurrensnackdelen från låglöneländer minskar och istället blir transportavstånd och stabil elproduktion några av de viktigaste faktorerna för att kunna hålla kostnaderna låga och intäkterna höga.

Var med på tåget!
De flesta av MVRs medlemsföretag har mellan 4 och 25 anställda vilket gör en så stor investering som detta innebär orimlig. Å andra sidan finns det många medlemsföretag. Skulle det kunna vara ett alternativ att skapa en medlemsägd tillverkningsanläggning?

Hör gärna av er till MVR om ni är intresserade av att diskutera detta!

Utöver studiebesöket hos Voortman gavs tid för sociala aktiviteter och nätverkande vid middagar, barhäng och sist med inte minst Sveriges VM-kvalmatch mot Holland i fotboll.

Tack till alla deltagare, trevligt och kul!

/MVR - Mekaniska Verkstäders Riksförbund
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT