Foto: Saab.

Apr 6, 2018

Här ska Saabs nya sjömålsrobot utvecklas


Det var för ett ungefär ett år sedan som Saab offentliggjorde beställningen från FMV gällande nästa generations sjömålsrobotsystem.

I mars 2017 tecknade Försvarets Materielverk, FMV, ett kontrakt med Saab gällande utveckling och produktion av en ny försvarsmaktsgemensam sjömålsrobot. Sedan starten av utvecklingsprojektet har Saab använt sitt nya utvecklingscenter Saab Technology Center, STC, i Tammerfors, Finland, för utveckling av viktiga delar till den nya sjömålsroboten. Utvecklingen i Tammerfors har initialt fokuserat på mikrovågsteknik och utveckling av robotens nya radarmålsökare.

-För oss är det väldigt glädjande att använda centrat som en del i utvecklingen av försvarsmaktens nya sjömålsrobot. Den kunskap och erfarenhet som finns bland de anställda på STC är unik och vi är övertygande om att det arbete som genomförs kommer gynna RBS15-systemet i framtiden, säger Anders Gardberg, chef för Saabs landsenhet i Finland.

Den nya generationens sjömålsrobotsystem kommer att integreras på det svenska flygvapnets nya stridsflygplan Gripen E, samt i den svenska marinens korvetter av Visby-klass.

Etableringen av Saabs utvecklingscenter STC i Tampere, Finland, offentliggjordes i början av 2018. Saab Technology Center-konceptet  går att utöka till andra aktivitetsområden och platser. Saab och dess dotterbolag Combitech Oy har för tillfället knappt 100 anställda i Finland, med kontor i Helsingfors, Esbo, Jyväskylä, Tammerfors och Säkylä.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT