Foto: BGiold.

Nov 12, 2018

Elmia Subcontractor 2018 står för dörren


Här möter tolvhundra experter tusentals andra.

Underleverantörsmässan Elmia Subcontractor växer i år. Ytterligare 30 procent fler utställande företag kommer till mässan. Dessutom flera nya inslag som vi inte sett förut.

Men mässans tunga bit är utställarna. De över tusen underleverenatörerna som tillsammans representerar stora mängder kunskap som besökarna får ta del av. En kunskapskälla att ösa ur.

Elmia Subcontractor har hittat sin form och trots att de fasta inslagen på mässan i många fall har hängt med ganska länge nu, känns det fortfarande angeläget och fräscht.

En sådan insitution är exempelvis InnoDex, som bara blir mer och mer intressant för varje år som går.

– InnoDex-utställningen är ett smörgåsbord av innovation för alla produktutvecklare. Där visas i år upp emot 90 nya material och konstruktioner, många av dem är världsunika innovationer som inte visats i Sverige tidigare, säger projektledare Karla Eklund och fortsätter;
– Subcontractor Direct är mässans huvudscen där industrins trender, utmaningar och nyckelfrågor diskuteras, analyseras och kommenteras av en lång lista intressanta medverkande. Årets program delas upp i fyra fokusområden; Emerging technology, Digital transformation, Smart supplier och Global Outlook.

– Som besökare på årets Elmia Subcontractor möts man av runt 30 procent nya utställare mot förra året. Bland annat inom IoT och på Pop-up Expo, där det varje dag är en ny uppsättning utställande startups.

– Mässan speglar utvecklingen och helt naturligt så växer också vår IoT-utställning med fler case i år. Alla typer av tillverkande företag, våra besökare, utforskar möjligheten att addera uppkopplade egenskaper till sina produkter och på Subcontractor IoT Arena är just poängen att kunna se och inspireras mellan vitt skilda branscher.

En ny programpunkt
Elmia Subcontractor har också för vana att nästan varje år komma med någon nyhet i programmet. Att så är fallet även i år kan Karla Eklund bekräfta.

– Helt nytt på mässan är Ignite Elmia, en matchmaking mellan etablerade leverantörsföretag och startups. Syftet är att knyta samman industrins trotjänare med de nya hjältarna för att lyfta alla aktörer inom tillverkningsindustrin, stora som små, till nästa nivå.
En liknande satsning såg vi på Scanautomatic i Göteborg i september, där nya arenan Digimania, hade ungefär samma syfte. Uppenbarligen något som ligger i tiden och som efterfrågas av den etablerade industrin.
– Vi arrangerar även Connect, matchmakingen för inköpare och leverantörer, ett speedintervjuevent tillsammans med TRR Trygghetsrådet, gratis lunchföredrag Functional Food.
– Dessutom pågår en väldig massa möten och arrangemang i Kongresshuset – för att inte tala om alla tusentals möten i montrarna!

Löpande kunskapsutbyte mellan inköpare och underleverantörer
Inköparna är mässans VIP-gäster. Det är deras närvaro och agerande som sätter fart på affärerna, det är de som underleverantörerna helst vill ha in i sina montrar, för att diskutera lukrativa samarbeten.

I år är det som bekant full fart ute på företagen och det betyder ibland att mässor måste prioriteras bort av ren tidsbrist. Å andra sidan finns det de som prioriterar mässan väldigt högt och då får jobbet hemma vänta, om än så bara för en dag. Elmia Subcontractor är trots allt landets främsta mötesplats mellan inköpare och underleverantörer. Det är här leverantörerna finns, och de flesta har lagt sig vinn om att ligga i framkant och hänga med i den tekniska utvecklingen, automatisera och utvecklas och bli konkurrenskraftiga.

– Ambitionen är alltid att besöka underleverantörsmässan, säger Magnus Ehne på Binar Quick-Lift Systems. Det är egentligen den enda mässa jag åker på och det är en utmärkt plats att hitta nya leverantörer. Där samlas så många i varierande branscher. Från gjutgods till elpylar. Där finns verkligen allt.

– Ofta är vår teknikchef med på resorna, för att spana in utveckling, nya material, nya produkter.
– Jag på inköp och produktion åker dit med två syften; dels hitta nya alternativ, dels träffa våra nuvarande leverantörer. Jag hittar säkert 20 befintliga leverantörer på mässan och det är ju ett ypperligt tillfälle att träffas öga mot öga för korta möten. Man har ju oftast kontakt per mail och i telefon och träffas annars sällan eller aldrig.

Han bekräftar också att man faktiskt hittar leverantörer på mässan som sedan blir samarbetspartners.
– Förra året träffade jag tre underleverantörer som vi nu jobbar tillsammans med.

Kunskapsutbyte
För Magnus Ehne är det allt viktigare att ta underleverantörernas kunskap i beaktande ur tillverkningssynpunkt.
– De är ofta experter och vi har lyckade projekt där vi bett leverantörerna komma till oss för att se hur vi använder produkten de tillverkar. Och vi får också feedback även när det gäller konstruktioner. Det händer att vi ändrar en konstruktion efter konstruktiv input från leverantörer.

– Det här har vi kommit ganska långt med och det känns viktigt att ha den kommunikationen med våra leverantörer. Tillsammans kan vi ibland både förbättra produkterna och sänka kostnaderna. Det blir en väldigt konstruktiv dialog.

Johnny Mohlén på Svedbro Smide håller med om att en teknisk dialog med underleverantörerna är viktigt.
– Men vi kan bli mycket bättre på det, erkänner han. Vi är inte särskilt duktiga på det idag, utan borde bli bättre.
För Håkan Starkman på 3M är ett utbyte av kunskap och en teknisk dialog med underleverantörerna självklart.

– Jag tycker att det är väldigt bra att ha ett sådant utbyte med underleverantörerna och ta vara på deras kunskaper, att jobba tillsammans med de som kan konstruktion och tillverkning. Tyvärr sker det i alldeles för liten utsträckning.

Jan Gustavsson på Dellner Brakes är av samma åsikt och menar att det med många av företagets leverantörer pågår en ständig dialog.

– Inte med alla, men de viktigaste, som hydraulikleverantörer och elleverantörer.
– De får ofta vara med i diskussionerna kring konstruktioner när nya produkter ska tas fram. Konstruktörerna tar ofta kontakt med leverantörerna för att att få lite input om man kan göra si eller så med hänsyn till tillverkningsprocesser och så vidare.
– Vi odlar relationerna med våra leverantörer väl och har haft leverantörer i upp emot 15-20 år. Det beror bland annat på att vi har en bra dialog och ett ständigt utbyte av kunskap och erfarenheter.

Hundra procent svenskt
Att köpa svenskt är viktigt för Johnny Mohlén på Svedbro Smide, som åker till Elmia Subcontractor ungefär vartannat-var tredje år.
– Vi köper svenskt och har faktiskt dragit det lite längre än så. Vi försöker köpa så mycket som möjligt i vårt närområde. Vi finns i södra Norrland och vill gynna den här delen av Sverige och vill köpa så nära som möjligt. Ibland går det inte, men vi håller oss så nära vi kan.
– Vi köper hundra procent svenskt och det finns inga ingående komponenter i våra produkter som inte är svenska. Det finns fortfarande ett värde i attv kunna säga att det här är en svensktillverkad produkt.

– Då vet man flera saker; att det är god kvalité, att vi har rättvisa löner, kollektivavtal och hela den biten. Det är viktigt för oss.

Leveransprecision, ordning på fakturor, transporttider och -kostnader och absolut miljöaspekten.

Anledningen för Johnny Mohlén att åka till mässan i Jönköping är inte primärt att hitta nya leverantörer, utan bland annat att träffa sina befintliga.

– Söker vi nya leverantörer använder vi business to business-databaser, för då handlar det om något specifikt som vi behöver just då. Elmia åker vi till för att se vad framtiden har att erbjuda och se om det finns något nytt som vi inte känner till.
Svedbro Smide är för övrigt det vi tidigare lärde känna som Gränsfors Smide.

– Ja, vi har tagit tillbaka det namn företaget hade är det startade 1848.. Vi ville göra ett litet facelift samtidigt som vi ville bevara vår historia. Den är nedtecknad och finns beskriven.

– Svedbro är en liten by någon mil härifrån, där det fanns ett litet vattendrag. Det började som en liten vattenfallssmedja. Därifrån har det genom åren utvecklats.

Att leverantörerna ska vara svenska är inget grundkriterium för Magnus Ehne.
– Men oftast slutar det med en svensk leverantör i alla fall, säger han. Står det och väger mellan två tar man den som finns fysiskt närmare. Det är oftast enklare om något händer. det har också att göra med volym. Vi har fortfarande inte några stora volymer. Ska man handla utomlands måste det vara stora volymer eftersom det tillkommer andra kostnader; transportkostnad, tullkostnader. Vi är inte främmande för det, men vi har inte många utländska leverantörer. Svenska leverantörer kan vara väldigt konkurrenskraftiga, även på priset.

Träffa sina leverantörer
Håkan Starkman på 3M tillhör de som försöker komma till Elmia Subcontractor varje år.
– Det räknar jag med att göra i år också, men helt säkert är det inte, säger han. Vi har nämligen så mycket att göra, så en viss osäkerhet finns.
– Anledningen till att jag åker till Jönköping är i första hand för att träffa de leverantörer som jag aldrig har möjlighet att träffa annars.
– Givetvis tittar man på annat också, men huvudmålet är inte att hitta nya leverantörer. Det är några år sedan jag hittade en ny leverantör på mässan.
– Däremot tittar vi, det vill säga jag och folk från produktionsteknik och processägare, på nyheter och kollar den senaste tekniken och så vidare.

Jan Gustavsson på Dellner Brakes har samma syfte som kollegan på 3M när han åker till Jönköping.

– Det handlar i huvudsak om personliga möten med våra befintliga leverantörer. Där har man möjlighet att träffa sju, åtta, nio leverantörer på ett par dagar. Effektivt.
Dellner Brakes köper i huvudsak svenskt, trots att systerföretaget Dellner Components har all sin tillverkning i Polen och därmed incitament att köpa där.
– Det gör vi till viss del, både i Polen och i Tjeckien, men i huvudsak lägger vi det mesta i Sverige. Omkring 90 procent.
I år kommer dock inte Jan Gustavsson att träffa några leverantörer, vare sig befintliga eller nya.
– I år blir det ingen resa. Faktum är att jag avtackades för att gå i pension i somras, men jag "fick inte sluta" eftersom min kollega sa upp sig. Så jag är kvar ett tag till...

För de inköpare som faktiskt åker till Elmia Subcontractor i år är det bäddat för affärer. Smörgåsbordet breder ut sig över de fyra hallarna på mässområdet och de dryper av kunskap.

Åk dit för att träffa landets bästa leverantörer, lyssna på namnkunniga talare, träffa kollegor och – Fredrik Reinfeldt.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT