Foto: EFN Ekonomikanalen.

Feb 20, 2020

Här i Sverige bygger skogsmaskinbolagets superfabriken


En miljardinvestering för bättre effektivitet

EFN Ekonomikanalen rapporterar om den nya fabriken, som ett av världens största skogsmaskinbolag, Komatsu Forest, nu bygger i Umeå. Kostnaden för fabriken uppgår till miljardbelopp.

Den nya fabriken byggs delvis för att samla verksamheten som finns på plats i Umeå, men också för att de ska bli mer hållbara. En riktigt stor investering för bolaget och i Umeå gläds man givetvis åt investeringen. 

Komatsu Forest tillverkar maskiner till skogs- och gruvindustrin. Bolaget har sina rötter i företaget Umeå Mekaniska som grundades 1961. Sedan 2004 ingår företaget i den stora japanska koncernen Komatsu, det är världens näst största tillverkare av gruv-, skogs- och entreprenadmaskiner.

Komatsu Forest har tidigare offentliggjort att företaget satsar på en helt ny fabrik i området Klockarbäcken i Umeå. Fabriken kommer att bli 40 000 kvadratmeter stor, samt ha en tillhörande kontorsbyggnad på sex våningar. Idag har Komatsu Forest över 500 medarbetare i Umeå, det lär bli fler nu. 

”Vi har verksamheten spridd i Umeå på olika platser. Vi vill samordna det, hitta effektiviseringar och framför allt påverka miljön mindre än vi gör i dag med alla transporter”, säger Fredrik Hahlin som är global produktionsteknisk chef på Komatsu Forest.

Komatsu Forests fabrik dyr men effektiv

Den nya fabriken kostar en miljard kronor att bygga och kommer innehålla nya uppkopplade möjligheter som ska göra tillverkningskedjan för företaget ännu mer effektiv. Invigningen väntas ske under 2021. 

Se inslaget från EFN här (2:00 min, nytt fönster) 

Källa: EFN Ekonomikanalen.
 • Mar 30, 2020

  Saab drar tillbaka utdelningsförslag

  Nyheter Stor orderstock och långsiktiga affärer har hittills skonat företaget från coronaeffekter, men bolaget utesluter inte negativ påverkan framöver.
  35
 • Mar 30, 2020

  Full fart hos teknikkonsulten

  Nyheter I januari öppnades dörrarna till ett nytt kontor i Gävle, efter två månader är flera intressanta projekt redan i rullning.
  96
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  23