Foto: MVR.

Mar 14, 2019

Har du mycket att göra men vågar inte anställa?


Här kommer 5 tips från MVR.

Enligt Sinfs senaste Underleverantörsbarometer utnyttjar rekordmånga företag nästan hela sin produktionskapacitet, hela 48% av de svarande bolagen uppger att de nyttjar 81-100% av kapaciteten. Att behöva anställa är något positivt och definitivt bättre än att behöva säga upp. För ett mindre företag kan en nyanställning kännas som ett stort steg. Det är ett ansvar både ekonomiskt och i förhållande till den person som ska anställas. En ny medarbetare innebär inte bara högre kostnader, det är också en ny person som ska fungera i gruppen och ge ny energi. Men hur kan man tänka om en anställning känns riskfylld?

Mekaniska Verkstäders Riksförbund - MVR tipsar:

1. Är den ökade arbetsmängden permanent?

Är arbetsanhopningen tillfällig är det enklast att lösa den med övertidsarbete. Se till att det inte blir en vana och att arbetstidsregler inte överskrids.

2. Lägg om produktionen och försäljningen

Många branscher har säsongsvariation. Kan du påverka kunderna så ni får leverera vid annan tidpunkt? Kan ni producera effektivare? Se även över hur ni säljer. Många företag säljer när orderstocken sjunker, vilket ofta ger ett ryckigt produktionsflöde. Sälj hela tiden.

3. Köp in arbetsmoment

Undersök om det finns enklare arbetsmoment som kan läggas ut på en underleverantör. Det innebär rörliga kostnader som följer försäljningen. Lägg helst inte ut mer avancerade moment och se till att det är du som hanterar kontakten med kunden hela vägen.

4. Hyr in personal

Finns det bemanningsföretag eller någon kollega som har resurser som kan hyras in? Gå igenom den kommande produktionen på lite längre sikt och försök att få kontinuitet även med inhyrd personal.

5. Titta på alternativa anställningsformer

Timanställningar och visstidsanställningar kan vara en lösning. Se till att du anställer med rätt anställningsform. Vill du lära känna en kommande medarbetare kan du erbjuda praktikplats inom vissa yrkesområden. Undersök om det till exempel finns YH-utbildningar som passar ditt behov. Tänk på att alltid kontakta en arbetsrättsjurist innan anställning.

MVRLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  9
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  12
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  15