Foto: Berendsen.

Nov 23, 2017

Vid var 200:e plåtdetalj går arbetarna till det blå skåpet


I produktionsanläggningen i Olofström blir 120.000 plåtar i veckan skräddarsydda plåtämnen, s.k. "tailored blanks" till Volvos fordonstillverkning. Den manuella hanteringen är minimal.

Wugang Tailored Blanks i Olofström, tillverkar klippta och lasersvetsade ämnen till fordonssektorn, framför allt Volvo Personvagnar. Tillverkningen bedrivs i lokaler som ligger inom Volvos stora anläggning i centrala Olofström. Här arbetar cirka 75 medarbetare dygnet runt i 5-skift med att tillverka skräddarsydda plåtämnen, så kallade ”tailored blanks”, till Volvos fordonstillverkning.

Bakom säkerhetsstaket i en stor industrihall rör sig stora industrirobotar i en noggrant koreograferad dans. De lyfter och transporterar stora plåtsjok mellan olika bearbetningsstationer där plåten formas och sammanfogas till skräddarsydda ämnen som i slutändan ska förvandlas till säkerhetsdetaljer i Volvobilar.

–120 000 plåtar i veckan går igenom produktionen, berättar Stellan Tengnäs som är inköpsansvarig på Wugang i Olofström. I det rullande flödet är det robotar som flyttar plåtarna. Det är bara när vi tar stickprov de hanteras manuellt.

På ett strategiskt centralt läge i lokalerna står ett skåp som avger ett blått sken. Det är en automat för handskar, armskydd och varselvästar som Berendsen har placerat ut hos Wugang. Stellan Tengnäs håller upp sin nyckelknippa framför en display, trycker några gånger på skärmen och plockar ut en förpackning med arbetshandskar som fallit ner i ett fack på framsidan av automaten. Ungefär som en burk cola i en klassisk läskautomat

Varför använder ni arbetshandskar?
–Ungefär var 200:e plåtdetalj tas ut för inspektion och stresstestas för att kontrollera hållfastheten. Det är vid denna hantering som vi måste ha kevlarförstärkta arbetshandskar. När man hanterar plåtarna är det skärrisk. Armskydden behöver man om man vill arbeta i kortärmat.

Stellan Tengnäs, inköpsansvarig Wugang Tailored Blanks Sverige AB, Olofström.

Hur fungerar handskautomaten?
–Du såg att jag höll upp en tag. Det är samma tag som jag har när jag stämplar in på morgonen. Behöver jag en handske, ett ärm skydd eller en varselväst så kan jag gå till automaten och plocka ut och det registreras på mitt namn. Som administratör kan jag gå in och titta precis vad var och en använder och när. Det hjälper mig att se till att alla använder rätt skydd. Vilket ju är arbetsgivarens skyldighet att se till.

Varför valde ni Berendsens lösning?
–Tidigare köpte vi våra handskar själv. Då användes de bara en gång. Sedan kastades de. Eftersom handskarna snabbt blev oljiga gick det åt minst ett par om dagen. Nu är alla handskar chippade och tvättas och återanvänds. Berendsen kasserar dem då de bedöms som utgångna skärskyddsmässigt, efter cirka fem tvättar.

Vad är de största fördelarna med automaten?
–Handskautomaten har sparat väldigt mycket tid. Jag behöver inte ens fundera på det längre. Den bara finns där. Berendsen tar hand om allt. Allt registreras med taggen och via internet kan jag se hur mycket har jag i min automat. Och Berendsen ser om det behöver fyllas på. Det är också stor skillnad att kunna använda en handske fem gånger i stället för en gång. Man spar naturtillgångar och de blir faktiskt skönare också.

Vad är din erfarenhet av Berendsen?
–Vårt samarbete går hela vägen tillbaka tillstarten 2006. Förutom automaten med arbetshandskar hyr vi också arbetskläder och skor av Berendsen. Vi har även mattor från Berendsen som tar hand om oljan under skorna och hjälpeross att hålla rent utanför produktionen.

Hur fungerar det i praktiken?
–Alla plagg, kläder, handskar och skor är chippade så att både vi och Berendsen kan se så att delämnas till tvätt regelbundet. Alla i personalen har sina egna speciella plagg som passar deras behov och arbetsuppgifter. Berendsen håller koll på allting när vi väl fått in plaggen i systemet. Vi behöver egentligen bara säga till när någon börjar eller slutar. Sedan sköter de det hela. Och är kläderna utslitna så byter de till nya. Det funkar fantastiskt bra!
  • Apr 24, 2019

    Svensk basindustri halkar efter

    Nyheter Svensk basindustri har inte tillräckligt bra förutsättningar jämfört med konkurrentländerna. En rad faktorer gör att Sverige halkar efter.
    35
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT