Hantera avbrott inom tillverkningsindustrin
Hur påverkas monteringspersonal av avbrott och hur kan vi hantera detta? Ari Kolbeinsson har forskat kring detta.
Varför påverkar oss visa typer av avbrott som de gör och hur kan vi skapa strategier för att hantera dem? I sin forskning har Ari Kolbeinsson, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde, tagit fram ett teoretiskt ramverk som förenar kognitiva teorier med forskning på just avbrott.
Det finns forskning där avbrott har studerats närmare för att testa när det är lämpligt att avbryta någon och hur. Dock har den tidigare forskningen främst genomförts i situationer som inte liknar vanliga arbetsuppgifter. De experiment och den studie som Ari utfört visar att det finns skillnader mellan att använda uppgifter av artificiell karaktär i en labbmiljö mot att använda mer autentiska uppgifter som efterliknar faktiskt monteringsarbete. Många moment i autentiska arbetsuppgifter går automatik, ungefär som när en förare växlar bilen, och det är svårt att återskapa i en artificiell miljö.
Ramverk med grafiska hjälpmedel
Redan i sin licentiatavhandling hade Ari idéer kring teorier till ett ramverk. Med hjälp av resultaten från två experiment och en uppföljningsstudie lyckades han smälta ihop teorierna och skapa det ramverk som publiceras i avhandlingen. Ramverket visar, med hjälp av grafiska hjälpmedel som gör det lättare att förstå, var det går att störa för att påverka produktionen så lite som möjligt.
– Inom industrin finns gott om teknisk kompetens, men kunskapen om den mänskliga faktorn riktas mest mot minskning av monteringsfel i befintliga fabriker säger Ari.
Hans forskning riktar sig istället mot framtidens fabrik, som har mycket mer data och större kommunikationssystem.
Bäddar för vidare forskning
Resultatet av Aris forskning är av nytta för tillverkningsindustrin – men en annan stor nytta är vidare forskning på avbrott. Ramverket ska kunna användas mer generellt framöver då Ari och andra forskare ges möjlighet att använda det för att vidare studera avbrott i datorsystem, i mobiltelefoner och i alla system där man kan analysera uppgifter folk gör. En central tanke bakom ramverket är att på ett begripligt och enkelt sätt kombinera flera komplexa teorier som forskare ska kunna använda sig av. Enligt den feedback ramverket fått uppnås detta genom användning av nya typer av visualiseringar.
– Det är möjligt att ramverket även gäller för andra domäner, eftersom det är baserat på grundläggande kognitiva teorier. Men detta behöver forskas vidare på, avslutar Ari.
Ari Kolbeinsson disputerar tisdagen 26 februari med sin avhandling ”Managing interruptions in manufacturing - Towards a theoretical framework for interruptions in manufacturing assembly” på Högskolan i Skövde.
-
Dec 11, 2019
Färdplan för en fossil fordonsflotta
Miljö Under onsdagen presenterades branschens färdplan för fossilfri konkurrenskraft med fokus på personbilar och lätta lastbilar.
-
Dec 11, 2019
Nibe inför vägledning på distans med teknik från XMReality
Affärer Att dela kunskap med nyanställda tekniker och samtidigt möta hållbarhetskraven på minskat resande är en utmaning för en global leverantör som Nibe.
-
Annons
-
Sandvik Coromant tar täten online
Som ledande tillverkare av skärverktyg satsar Sandvik Coromant på webbaserade tjänster för kunder som vill söka information och köpa verktyg online. Se filmen.
-
Dec 11, 2019
Stororder till Scania
Affärer Tecknar avtal om 450 bussar.
-
Dec 11, 2019
Tecknar avtal med LKAB värt 100 miljoner
Affärer Blir huvudleverantör på produktionsorterna Kiruna och Svappavaara. -
Dec 11, 2019
Kistaföretaget får uppföljningsorder från Scania
Affärer Scania beställer uppgradering till Smart Factory, ska bli pilotfärdiga funktioner vid Scaniafabriker world-wide.
-
Dec 11, 2019
Gasturbiner från Finspång och Trollhättan till Vitryssland
Affärer Svensk gasturbinteknik ska stabilisera vitryska elnätet. -
Dec 11, 2019
Elektrifiering konkurrenskraftigt även för tyngre lastbilar
Miljö Det menar Volvo Lastvagnar som med två eldrivna tunga konceptlastbilar ska testa och utvärdera olika elektrifierade anläggnings- och regionaltransportlösningar.
-
Annons
-
FSP Hudiksvall – redo för stora volymer
FSP är en av Skandinaviens största aktörer inom industrilackering och nu står de 5 300 m2 stora lokalerna i Hudiksvall helt färdiga.
-
Fiberlasern har slagit igenom helt och hållet
Nu säljs CO2-laserteknik endast i undantagsfall. Skälen är flera.
-
Realisering av produktidéer genom utbildning och leverantörsnätverk
Ny satsning skapar förutsättningar att gå från produktidé till produktion genom svenska leverantörer.
-
Stort intresse för Tesla Cybertruck
Många har redan förhandsbokat Teslas pickup som lanserades i november. Se sammandrag från lanseringen i Los Angeles.
-
Ökad rörlighet och minskat slitage
Yaskawa erbjuder påklädnader för robotarmar.
-
Säkrare byten av coils och minimerade inre ställtider
Nu har AGAB utvecklat efterfrågade mobila lagerställ för enkel, säker och snabb hantering.
-
Hylsa för CoroChuck® 930 maximerar utdragssäkerheten
Ny Sandvik Coromant-hylsa med mekanisk låsning.
-
Rotationsrörelser upp till 7 000 grader
I extremt små utrymmen med twisterband HD.
-
Kan ny design på skärverktyg ge lägre flygpriser om tio år?
Två-tre minuter. Så kort livslängd har skärverktyg vid tillverkning av vissa flygmotordelar. Ny design och teknik kan öka livslängden avsevärt.