Sverigepaviljongen Sweden Co-Lab på Hannover Messe 2019. Foto: Svensk Verkstad/Charlotta Hörnqvist.

Apr 4, 2019

Sweden Co-Lab drar fullt hus varje dag


Sveriges satsning i Hannover med svenska paviljongen i spetsen är välbesökt. Det råder ingen tvekan om att Sverige som innovationsland röner stort intresse i Hannover.

När Hannovermässan går in på sin fjärde dag är det fortsatt full aktivitet i Sverigepaviljongen Sweden Co-Lab. Hela veckan har Sverigepaviljongen dragit stor publik till sina föredrag och paneldebatter på stora inspirationsscenen och på den mer informella Co-Lab stage. 

-Tack vare det goda samarbetet mellan alla involverade parter har veckan hittills varit fantastiskt bra på alla sätt, säger Elisabeth Somp, pressansvarig på Business Sweden.

Här förs livliga diskussioner inom ämnen som fossilfri produktion och fossilfri framtid, flexibel produktion och nästa generation anställa, en uppkopplad framtid, affärsmodeller, partnerskap och innovation för konkurrenskraft och klimateffekt, innovationer för nollutsläpp, innovativa svenska partnerskap, det svenska startup-arvet, excellens genom att sammanföra startups och etablerade företag, det svenska samarbetet, ja you name it! 

Totalt ställer 160 svenska företag ut i år, placerade i såväl Sverigepaviljongen som i övriga paviljoner och hallar. Att vi är långt framme vad gäller teknikutveckling och miljöfrågor råder det ingen tvekan om och intresset för de svenska framgångsfaktorerna är stort. Att samarbeta, att våga dela kunskap, att vara inkluderande och lita på varandra, att våga misslyckas framhålls från flera håll som särskiljande svenska drag som uppenbarligen leder oss till stora framgångar, inte minst när det gäller utveckling av ny teknik. 

Sveriges statsminister Stefan Löfven som inledningstalade på måndagen befinner sig som f.d. svetsare i sitt rätta element och han känns uppriktigt stolt och ärlig när han får prata om svensk industri, samarbeten, det svenska välfärdssystemet och jämställdhet. Han pratar också om vikten av utbildning och vikten av att få möjlighet till vidareutbildning under sin karriär när utvecklingen nu snurrar allt snabbare.

-Det svenska ekosystemet är extremt intressant, säger Karen Lee, direktör för Teknologi Strategi och innovation vid Volvo Group, som deltar i en av paneldebatterna. Jag är inte van vid den här graden av samarbeten, som inte bara inkluderar näringslivet utan även regeringsstödda samarbeten. Hon har en bakgrund från amerikansk fordonsindustri, men har kommit till Sverige för att stanna, säger hon.

På måndagen fick statsministern och Tysklands förbundskansler Dr. Angela Merkel en guidad tur genom mässhallarna.

Förutom statsminister Löfven har fler minstrar varit på plats under veckan: näringsminister Ibrahim Baylan och Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman samt handelsminister Ann Linde. Även vår Prins Carl Philip var på officiellt besök. Han besökte svenska paviljongen och passade även på att avlägga en visit hos Volkswagen i Wolfsburg. 

Missa inte nästa nummer av Svensk Verkstad. Då kommer ett summerande bildreportage från Hannover.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT