Eddie Johansson, vd AB Maskinarbeten.

Mar 26, 2019

Han driver tillväxt i tredje generationen


Familjeföretaget investerar mycket i ny teknik och automation, men lägger också stor vikt vid Lean där alla får sin röst hörd och idéer plockas upp och hanteras.

Sedan Helle Johansson 1952 startade sitt företag för att reparera entreprenadmaskiner, har det runnit mycket vatten under broarna i Alvesta och sedan två år är sonsonen Eddie Johansson vd för AB Maskinarbeten som idag sysselsätter omkring 140 personer.

– Ett genuint familjeföretag, säger Eddie Johansson som har sällskap av flera kusiner och sin farbror Curt i ledningen.

Vd-stolen har gått i arv från Helle till hans son Ingvar och idag är det alltså Eddie som tagit över. Eddie har för övrigt farfaderns ovanliga förnamn som andranamn.

– Far finns fortfarande i bakgrunden och han har fått titeln senior advisor, ett bra stöd för mig naturligtvis.
Nu har alltså Ingvar gått ner på normaltid, från ett yrkesliv med entreprenörstid. Det kan som bekant vara en stor skillnad.

– Det får man vara beredd på som företagare.

Eddie har således vuxit upp med företaget sedan barnsben och det var naturligtvis här han sommarjobbade under uppväxten.

Men när han slutade gymnasiet började han faktiskt inte jobba på företaget.

– Jag gjorde en liten utresa och jobbade hos Bystronic fram till lumpen. I ungefär ett år jobbade åt dem i Schweiz.

Det var delvis ett resultat av att Eddies tyskalärare inte var så nöjd med hans tyskakunskaper.

– Okej, tänkte jag. Då söker jag väl ett jobb i Tyskland... Det ledde mig till Bystronic.

Efter värnplikten pluggade Eddie Johansson teknik på högskolan i Växjö innan det var dags att kavla upp ärmarna och på allvar börja bidra till familjeföretagets tillväxt.

Stark genom krisen
När Eddie landade hemma på företaget hade man just investerat i en blästeranläggning och uppstarten av den fick han ta ansvar för.
– Det var ett nytt område för oss, så det var lite spännande att engagera sig i den till att börja med.

Sedan dess har företaget fortsatt att växa på samma sätt som under sin tid sedan starten på 50-talet. Ett litet personaltapp upplevde man i samband med krisen 2008-2009, då hela branschen drabbades hårt.

– Då var vi nere runt 110-120 anställda, men vi klarade oss ändå relativt bra genom att hitta på lite andra projekt och lösningar, även om det kostade en del.
– Nu är vi uppe i de runt 140 vi var före krisen.

Tack vare företagets många ben och arbete mot många branscher – utom automotive – liksom uppdelningen mellan legoarbete och egna produkter, vid sidan om intelligent entreprenörskap, står Maskinarbete rustat för att ta smällarna när konjunkturen viker.

I teknisk framkant
Eddie leder tillsammans med sina nära släktingar en verksamhet som omfattar många processer, ovanligt många, över de
25 000 kvadratmeter stora lokalytorna. Med kapacitet att skära och kantpressa plåt, svetsa både manuellt och med robotar, svarva och fräsa, bocka rör, montera och dessutom både blästra och lacka vått och torrt, kan Maskinarbeten ta sig an ett brett spektrum av arbeten och svara upp mot de flesta förfrågningar från kunderna.

Just nu väntar vi på en större femaxlig flerops maskin med pallett-växlare från DMG MORI som ett tillskott till vår skärande bearbetning.

– Vi måste alltid ligga i framkant och investerar mycket i ny teknik och automation. Bara i år har vi fått in flera robotceller.
– Vår nisch är att vara en helhetsleverantör och vi vill ha kontroll på hela flöden. Därför har vi kapacitet att göra det mesta för att kunden ska få en så komplett produkt som möjligt.

Även om Maskinarbeten gör mycket legoarbete har företaget också flera egna produkter, inte minst värmeväxlare som började tillverkas redan på 70-talet och som säljs över hela världen genom dotterbolaget Ekströms Värmetekniska AB.

Dessutom tillverkas bandslipmaskiner, arbetskorgar och insatsfilter för dagvattenbrunnar, ett direkt uttryck för företagets miljötänk.
Visste ni att det också var AB Maskinarbeten som gav oss skyliften en gång i tiden?

Lyhörd och delegerande
På senare år har Maskinarbeten infört Lean och den processen är ett ständigt pågående förbättringsarbete som Eddie tro på inför framtiden för att kunna möta konkurrensen.
– Lean-tänket genomsyrar hela verksamheten och det innebär bland annat att alla får sin röst hörd och alla idéer plockas upp och hanteras. Det är ett betydligt effektivare sätt än gamla tiders förslagslåda, där idéerna blev liggande...

Ungefär så fungerar också Eddie Johanssons ledarskap.

– Jag försöker vara lyhörd och lyssna.
– Jag tycker att jag är duktig på att delegera och omges också av duktiga medarbetare. Vi har en platt organisation och jag har daligen kontakt med operatörer.
– Tyvärr räcker dygnets timmar inte alltid till för att man ska hinna lyssna på alla.

Eddies sätt att bedriva sitt ledarskap har han format själv till stora delar men också fått från både sin farfar, far och farbror.

– Farfars generations ledarskap såg väl lite annorlunda ut än min generations, men min far är ju fortfarande ett viktigt bollplank för mig i mitt sätt att agera och driva företaget. Han har lämnat över ansvaret till mig på ett bra sätt, men är fortfarande en viktig diskussionspartner när problem ska lösas. Och jag har ju alltid varit med i alla frågor kring företaget, så jag har ju successivt vuxit in i rollen. Vi är en kärntrupp i familjen som alltid bollat frågorna. Och likadant är det nu i tredje generationen. Jag är inte ensam på toppen utan har mina kusiner, far och farbror med mig när tuffa beslut ska tas.

Eddie har inte mindre än tre kusiner med sig i företaget; Tony, Kim och Mikaela, samtliga Johansson, vid sidan om far och fabror.

Motorfamilj
Eddie kopplar av från jobbet – i den utsträckning en företagare kopplar av från jobbet över huvud taget – i hemmet någon mil utanför Alvesta. En gammal prästgård.

– I ett stort äldre hus är man aldrig sysslolös, bekräftar han. Det tar mer tid än man tror. Ibland undrar jag om man inte skulle byggt nytt istället...

Där bor han med sina två barn, Emil 14 år och Wilma 10.

Eddie är pappa i en motorfamilj, där det stora intresset är allt med motorer; motorcyklar, fyrhjulingar och bilar. Eddie kör en Ducati vilket per automatik innebär att han gillar när det rör på sig.

– Tyvärr blir det inte särskilt mycket åkande nu för tiden.

Men just nu är han på jakt efter en enduro-hoj, ett motionskomplement till den löpning han ägnat sig åt ett par år.

– Målet var Marathon, säger Eddie. Nu är jag väl nere på halvmaran... Men det är ändå en bra motionsform.

Det sägs ju att familjeföretag har en särskild utvecklingscykel, där första generationen bygger upp, andra generationen förvaltar och den tredje bryter ner. Det stämmer möjligen ibland, men inte i fallet AB Maskinarbeten. Där utvecklas hela tiden verksamheten under ledning av tredje generationens vd Eddie Johansson och han och ledningen fortsätter slipa sin organisation för att den ska stå stark även i framtiden.

Fakta Eddie Johansson
41 år och vd för AB Maskinarbeten sedan två år, då han tog över efter sin far Ingvar, som i sin tur tagit över sin far och grundare Helle Johansson. Eddie lever som särbo med Ann Arvidsson och de fyra barnen, Cajsa 17 år, Lisa 14 år, Emil 14 år och Wilma 10 år. Själv bor han i en gammal prästgård som håller honom sysselsatt på fritiden. Familjen är motorintresserad och sätter gärna resor högt på priolistan.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT