Foto: Volkswagen

May 10, 2021

Halvledarfrossan i tysk bilindustri


Problemen kan hänga kvar längre än väntat.

Brist på halvledare tvingar de tyska biltillverkarna att pausa tillverkningen samtidigt som försäljningen tar fart. Det skriver Di som bland annat hänvisar till biltillverkarnas rapporter och uttalanden.

Från tyska biljätten Volkswagen kom dubbla signaler i torsdags. Första kvartalet var bättre väntat, men under andra kvartalet bromsar ökad brist på halvledare produktionen. Chipbrist stoppade produktionen av ungefär 100.000 VW-bilar under första kvartalet och bolaget räknar med minst lika stort bortfall i andra kvartalet.

En annan förlorare var bildelstillverkaren Continental. ”De kommande månaderna kommer att bli mycket utmanande. Den globala ekonomin kommer bara stegvis upp i varv, inte minst beroende på flaskhalsar vid leverans av elektronikdelar”, sa koncernchefen Nikolai Setzer enligt Handelsblatt.

Daimler har satt flera tusen anställda i korttidsarbete från den 23 april. Neddragningen i Mercedesfabriken i Bremen förlängs till den 11 maj, och i Rastatt hela den här veckan, enligt ett meddelade från bolaget förra måndagen.

Amerikanska Ford stoppar en stor del av produktionen i Köln ända till den 16 augusti. Först blir det korttidsarbete för en tredjedel av de 15000 anställda till den 9 juli, därefter tar industrisemestern vid.

Tyska biltillverkaren BMW stoppade all produktion på fredagen och måndagen i Regensburg. I brittiska Oxford stoppas produktionen av Mini under tre dagar.

 ”På grund av tillgången på halvledarkomponenten kommer BMW att genomföra enstaka anpassningar av produktionsprogrammet”, säger en talesperson.

Song Sun-jae, bilanalytiker på Hana Daetoo Securities, varnar enligt Handelsblatt, för att problemen kan hänga kvar längre än väntat, kanske in i nästa år.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117