Göran Ekholm, Hainbuch, med ett lättare spänndorn än det ser ut. Delvis tillverkat i kolfiber vinner man vikt och sparar därmed tid och vinner operatörshälsa.

Mar 11, 2019

Digitala järngrepp: Hållande verktyg som kommunicerar med maskinen


När digitiseringen sprider sig blir även de hållande verktygen alltmer intelligenta.Hållande verktyg, chuckar, gripdon – den nödvändiga och viktiga biten mellan maskin och arbetsstycke – är föremål för ständig utveckling. Nu har den utvecklingen dessutom fått en ny digital verklighet att förhålla sig till.

Det allra senaste i verktygshållarväg från Schunk är så nytt att det inte kommit ut till försäljning än. Den har den lanserats i Tyskland och kan betraktas på hemsidan.
– iTENDO är uppkopplad och styr maskinen utifrån vad den känner av i ojämnheter och vibrationer, berättar Roger Cronholm på Schunk. Känner den att det vibrerar styr hållaren maskinen för att kompensera för vibrationerna.

En mycket intelligent verktygshållare med andra ord.
– Det är för närvarande det mest innovativa man kan tänka sig när det gäller verktygshållare och just nu är hållaren ute för skarpa försök hos ett par utvalda kunder.
– Schunk är först ute med den här lösningen. Det betyder att vi kan erbjuda en produkt som är absolut outstanding till det lägsta priset på marknaden.

Roger Cronholm, Schunk.

På Automatica visades andra uppkopplade produkter.
– Där visade vi ett struvstycke som var uppkopplad tillsammans med gripdonet. När gripdonet greppar detaljen skickar det iväg en signal till skruvstycket och talar om hur mycket skruvstycket ska öppna för att förbereda mottagandet när roboten kommer med detaljen.
– Skruvstycket kommunicerar alltså med gripdonet alltså för att anpassa öppningen och undvika kollision. Krafterna kan också anpassas efter detaljen storlek och så vidare.

– Den här typen av lösningar kommer väldigt mycket nu.
Det är framför allt större företag som anammar den nya tekniken i någon utsträckning.
– Mindre företag är mycket mer konservativa och det används fortfarande mycket gammal teknik med sämre prestanda. de ser inte resultatet på samma sätt utan lever mer här och nu och har kanske sväårt att mäta livslängd och prestanda på samma sätt. Men visst finns det små, innovativa företag som är väldigt bra på att hänga med i den tekniska utvecklingen.
Hydrauliska hållare är för närvarande Schunk Intecs fokus.
– Där sker en kraftfull utveckling och den marknaden ökar.

Spännhylsor
Automation är ett stort område för Hainbuch just nu och produkterna tillverkas i stor utsträckning med automation i tankarna.
– Våra spännhylsor passar väldigt bra in i automation, efterssom de är väldigt lätta och kan därför lätt bytas från diameter till diameter, säger Göran Ekholm på Hainbuch.
– Framöver kommer vi också med spännhylsor som är mer detaljanpassade, med anslag i bakre delen så de är väldigt lätta att byta ut – med resultat att man kortar ställtiderna ytterligare. Det kommer mer och mer.

Senaste spännhylsan från Hainbuch heter Maxxos.
– Den har en hexagonal kona istället för en rund som är vanligast. Det betyder att den bara kan sättas in på ett sätt och därigenom får man en ännu högre precision. Vi pratar om kanske bara om två-tre µ.
– Våra stora produkter är ju annars de modulära systemen med Hainbuch-chucken, trebacksadaptern och den invändiga uppspänningen. Vi byter på bara några minuter.
Det är en ständig jakt på minuter och sekunder och här kan smarta uppspänningssystem naturligtvis åstadkomma mycket. Detta märks i synnerhet vid fåstyckstillverkning när man ofta ska in och byta verktyg.

– Serierna i produktionen blir kortare och kortare och dessutom har man en högre flexibilitet och vill ha in andra produkter i samma maskin och utnyttja den nattetid.
– För att svarva in en back kan ta 20 minuter en halvtimme, medan det tar en och en halv minut att byta diameter med en hylsa. Tid att spara.
En innovation och ett exempel på att främja arbetsmiljö och ytterligare korta ledtider är Hainbuchs spänndorn som delvis är tillverkat i kolfiber. Skillnaden på vikt mellan det och ett dorn tillverkat helt i stål är påtaglig.
– Den blir lite dyrare, men vi ser att det finns en stor marknad för den, säger Göran Ekholm. Dessutom är ur arbetsmiljösynpunkt intressant då den är så lätt att man inte behöver använda lyfthjälpmedel.

Som sagt, det sker hela tiden en innovativ utveckling av hållande verktyg och uppspänningsanordningar. Och alltfler av dem kopplas upp och kommunicerar.
 • Oct 15, 2019

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  Reportage När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  274
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  274
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  391

 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  14