Hydraulhållare

Smart iTENDO från SCHUNK möjliggör processövervakning och styrning i realtid direkt på verktyget. Geometri och prestandadata för verktygshållarna förblir oförändrade oavsett om de är utrustade med en systemsensor eller inte. Foto: Schunk.

Dec 12, 2019

Hållande verktyg blir smartare


– Med de uppkopplade hållarna kommer vi att veta hur skärprocessen ser ut och kan kompensera hastigheter och allting för att få det optimalt, säger Roger Cronholm på Schunk.

Hållande verktyg, schuckar och gripdon av varierande slag tillhör de viktiga bitar mellan maskin och arbetsstycke som är föremål för intensiv utveckling.

Nu är de uppkopplade hållarna på riktigt, något som vi fick uppleva på EMO Hannover.

Flera tillverkare angagerar sig i utvecklingen av uppkopplade chuckar och hållare och till de som ligger i framkant hör Schunk, men även tillverkare som Hainbuch har någonting i rockärmen inför den stundande mässan.

Hydraulhållare är, bortsett från de uppkopplade hållarna som nu kommer i allt större utsträckning, teknikmässigt ledande.

– Trots att de använts väldigt länge vid det här laget är det inte alla som använder dem, säger Roger Cronholm på Schunk. Branschen är konservativ och man använder i stor utsträckning gammal teknik.

– Det bottnar förmodligen i att man inte kan se skillnaderna, trots att vi vet att en hydraulchuck är betydligt exaktare. Rundgångsnoggrannheten är ju inte så bra på de mekaniska hållarna och det innebär att man får lite kast. Obalans transporteras upp i spindel och maskin, lager slits ut fortare, verktyget slits fortare och så vidare.

Hydraulhållarna gör alltså ett bättre jobb. På samma sätt som de uppkopplade hållarna kommer attb bli ännu bättre.

– Jag tror att de uppkopplade hållarna kommer att få den effekten att man får upp ögonen för skillnaderna mellan teknikerna och att hydraulhållarna kommer att vinna på det, siar Cronholm.

– Med de uppkopplade hållarna kommer vi att veta hur skärprocessen ser ut och kan kompensera hastigheter och allting för att få det optimalt.

Hainbuch nosar också på den digitala framtiden med en produkt som ska lanserades på EMO.

– Vi hade flera intressanta produkter på EMO, bland annat en som jag tror vi är ganska ensamma om på marknaden, säger Göran Edholm. En intelligent chuck med lagrad information, där man kan mäta spännkrafter och diametrar.

– Dessutom ett väldigt litet snabbväxlingssystem som intresserade många. Liksom en ny spännkraftsmätare. Och en hel del annat nytt.
  • Jun 18, 2021

    ABB moderniserar i Grycksbo

    Nyheter Lösningen från ABB optimerar processen och uppfyller senaste kraven inom maskinsäkerhet.
    77
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT