En helautomatisk ByAutonom. – Det är ett kraftfullt redskap som öppnar dörrarna till många tekniska lösningar säger Mattias Raudszus. Foto: Industribilder.se.

Jan 31, 2017

Hälften lego och hälften eget hos Balk & Hål AB i Mosslunda


En av de första kunderna var Absolut Vodka som de byggde hela produktionslinan till. Ett kreativt verkstadsföretag som växer och investerar.

Företaget Balk&Hål ligger i Mosslunda strax söder om Kristianstad. Företagsnamnet gör onekligen att man funderar på vad som tillverkas i lokalerna. Verkstadschef Michael Nyberg som tillsammans med sin bror Börje startade företaget 1995 förklarar; en av de första kunderna var Absolut Vodka som tillverkas i Åhus. Vi byggde hela produktionslinan, en s.k. balconveyor, för påfyllning och transport av vodkaflaskor, och vi tillverkar egna bärramar till hissar som genom vår egen konstruktion är så smal att den passar byggnader där man önskar bygga in en hiss i ett befintligt trapphus.

50/50
– Man kan beskriva oss som en traditionell legotillverkare som gör detaljer åt Movomech, LOKAB, KLAB, Åhmans och andra lokala industriverkstäder som vi servar, för att nämna några. Men hälften av det vi gör är egna produkter. Vi är duktiga på att tänka okonventionellt och löser gärna och ofta konstruktionsproblem åt våra kunder säger Michael Nyberg.

Mattias Raudszus och Michael Nyberg framför den senaste av de två laserskärarna från Bystronic.

Växer i både storlek och styrka
En ny ägare, Per Lindahl, klev in i företaget 2012 och såg att man var trångbodda, så företaget byggdes ut. Samma år inköptes den första fiberlasern. Den var på 2000W. Då var man 6 anställda och företaget har sedan dess fördubblats i personalstyrka. Under 2016 fördubblades verkstadsytan för att göra plats för lagerytor och ännu en laserskärmaskin. Med erfarenheten från Bystronics fiberlaser inhandlades nytillskottet, denna gång blev det en mångsidig och kraftfull BySprint Fiber på 6000W från samma företag.

En investering för kunderna
– Vi har även investerat i två kantpressar från Bystronic, vilka är världsledande i utvecklingen även där! Vi vill ju både för vår, och våra kunders skull ligga på topp när det gäller den tekniska nivån. Ofta handlar det om att lösa problem åt kunderna där vi kan tillverka detaljerna så ekonomiskt som möjligt. Den flexibilitet vi nu har maskinmässigt i huset, löser detta både snabbt och effektivt säger Michael Nyberg.

Ett kreativt kluster
Det finns en stor uppfinnarglädje i huset märker man när man ser sig omkring i lokalerna. Det är konstnärligt och skickligt framställda konstverk i metallglädje både här och där. En av fiberlaseroperatörerna Mattias Raudszus är säkert upphovsman till en del av dem.

– Haha, njae, några kanske! Men de har jag gjort efter arbetstid, om chefen frågar!

Mattias är en av de okonventionella lösningarnas mästare, och att pröva gränserna för vad den nya fiberlasern kan klara av kan ju leda till en erfarenhet som leder till ökad användning av den mångsidiga fiberlasern. Just för dagen tillverkar han delar till en hiss, och han funderar på om det inte är bättre att laserskära ett hål på 10.5 mm för att sedan gänga upp det till M12. Plåten som detaljen ska tillverkas av, är i tjocklek 20 mm, men detaljen är i minsta laget och frågan är, kommer det att gå?

Ett drakhuvud utskuren i laser. Det är 4-millimeters plåt som sammanfogats till en 3-D skulptur. Bara för att det gick.
 
Ett redskap för den kreative
– Kan vi få till det här, så blir det snabbare och billigare än att borra den här lilla detaljen säger Mattias. Den nya fiberlasern är en ren glädje att arbeta med, och den riktigt uppmanar en till att pröva ovanliga lösningar. Den är så snabb att hålet skärs på en sekund, det innebär i sin tur att värmen inte hinner påverka materialet.

– Om jag får till just det borrade hålet vet jag inte, toleranserna är i minsta laget, men det som är kul med en sånt kompetent verktyg, är att det kan öppna många dörrar för andra lösningar säger Mattias Raudszus.

Två kantpressar kompletterar varandra
Jonas Nilsson och Emma Grankvist är kantpressoperatörer och har två Bystronic-pressar att variera mellan. En 150-tonnare och en liten smidig på 40 ton.

– Den lilla är konstruerad så att det går att sitta ner när vid arbetet. Det finns rum för benen, och det är som att sitta vid ett kontorsbord helt enkelt säger Jonas. Även Emma gillar den nya lilla kantpressen.

– Men nu när jag ska bocka några detaljer i 8 mm, så då känns det bättre att ta den större.

Jonas Nilsson och Emma Grankvist sköter kantpressarna som kompletterar varandra.

Något alla kommuner borde ha
En egen produkt är uppfinningen kärltvättmaskinen. Det finns många soptunnor i vårt avlånga land, och de behöver alla rengöras med jämna mellanrum. I Mosslunda har man byggt något som kan beskrivas som en diskmaskin för soptunnor! En kärltvättstation som klarar av att tvätta tre soptunnor på 4 minuter! Kemikalielöst och miljövänligt med kallvatten.

- Det här är en helt ny produkt som är redo att möta marknaden. Vi har redan sålt 4 stycken säger Michael stolt.

Text och foto: Industribilder.se
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT