volvo cars

Foto: Volvo Cars.

Mar 12, 2020

Hälften av Volvo Cars fabriker i Kina igång igen


Men samtidigt som kinesiska Wuhan börjat återhämta sig från konsekvenserna av coronaviruset, så kommer nya bekymmer för fordonsindustrin.

På onsdagen har flera fabriker återupptagit produktionen i den kinesiska staden Wuhan och ett okänt antal invånare tillåtits återvända till sina arbeten. Det uppger Reuters enligt DN. Wuhan utgör en viktig kugge i Kinas industri och står bland annat för cirka tio procent av den kinesiska bilproduktionen.

Utbrottet av coronaviruset, covid-19, har slagit hårt mot tillverkningen, men nu har anställda inom flera sektorer tillåtits bryta karantänen och återvända till arbetet. 

Beslutet att lätta på karantänrestriktionerna har tagits av det kinesiska kommunistpartiet och utöver att anställda på fabriker uppges återvända till arbetet rapporterar kinesisk statsmedia att samtliga av de provisoriska karantänsjukhus som upprättats i Wuhan nu har stängts.  

Stefan Elfström, presstalesman på Volvo Cars, uppger samtidigt till Di att två av Volvo Cars fyra fabriker i Kina nu har kommit igång igen efter coronavirusets utbrott. Det är bilfabriken i Luqiao och motorfabriken i Zhangjiakou som har startat igen och förhoppningen är att de övriga två fabrikerna, i Chengdu och Daqing, kan starta den närmaste veckan.

Kanske har utbredningen av coronautbrottet i Kina minskat, men det kommer sannolikt ändå att ta ett tag innan produktion och frakter är på banan igen och coronaviruset har fortsatt breda ut sig i världen. Om till exempel Italien håller stängt en längre tid så kan det påverka tillgången på vitala delar till exempelvis bromssystemen. Det skriver Allt om bilar. Den italienska bromstillverkaren Brembo har avtal om leveranser till de flesta stora biltillverkare, bland andra Volvo Cars. Brembos bromsar används till flera av de dyraste, snabbaste och mest exklusiva modellerna inom bil- och motorcykelindustrin.

Italienska myndigheter beslutade i måndags, till följd av coronavirusutbrottet, att försätta hela landet i karantän till i början av april. Människor kan fortfarande komma till sina arbeten och flera fabriker håller i gång produktionen.

Än så länge kan Brembo leverera, enligt ett uttalande av Brembo-chefen Matteo Tiraboschi i bilbranschtidningen Automotive News, men Brembos fabrik ligger i regionen Lombardiet i norra Italien och om italienska myndigheter tvingas utöka restriktionerna till att även gälla arbetarnas transportmedel och eventuellt godstransporter så måste fabriken stänga. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

    För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
    24