Foto: Haldex.

Sep 19, 2018

Haldex presenterar bromslösningar för självkörande och elektriska tunga fordon


För att ett fordon ska bli helt självkörande måste bilens delsystem kontrolleras exakt och i sin tur kommunicera tillbaka för att kunna fatta rätt beslut.

Haldex presenterar produkter och framtidskoncept under devisen ”Driving our Future” på IAA-mässan för tunga fordon. 

Med utvecklingen av självkörande fordon kommer fordonets systemarkitektur se annorlunda ut. Föraren står idag för integrationen av drivning, bromsning och styrning. För att få ett fordon att bli helt självkörande måste delsystemen kontrolleras exakt och i sin tur kommunicera tillbaka för att systemet ska kunna analysera data och fatta rätt beslut. Systemintegration är således nyckeln för att självkörande fordon ska bli framgångsrika och säkra.

"Systemintegration kräver öppen kommunikation. Idag delas endast utvalda data om hjuländens prestanda i systemet, trots att merparten av ett fordons beteende är beroende av prestandan från hjuländen. Haldex vill förändra det. Vi tror fullt på öppna system där lastbils- och släpvagnstillverkarna får full tillgång till data från hjuländen ", säger Andreas Jähnke, SVP R&D på Haldex. "Genom att utveckla bromssystemen tillsammans med tillverkarna, lägger vi grunden för de nya principerna för systemarkitekturen. Vi vet att ny och gammal teknik kommer att leva sida vid sida i många år. Genom att skilja mjukvaran från hårdvaran kan du använda samma mjukvarufunktionalitet för att utföra olika mekaniska uppgifter. På så sätt kan du ha en fordonsstruktur som kan kontrollera både pneumatiska och elektromekaniska bromsar. Vi vill också komma bort från principen att EBS-enheten är en svart låda och det centrala navet för intelligensen i bromssystemet. För att bygga ett skalbart system med maximal kontroll och förutsägbarhet, bör mer teknik och intelligens placeras vid hjuländen."

En av de nya produkterna från Haldex som bygger på detta koncept är Fast Acting Brake Valve (FABV). Det är en högpresterande ventil som placeras i hjuländen tillsammans med en ECU, som reagerar tio gånger så snabbt som konventionella modulatorbaserade system. Resultatet är 15% kortare stoppsträcka, men också förmågan att nyttja den laterala och longitudinella friktionsnivån optimalt på varje hjul. Med FABV håller fordonet den bana som det avsett, med en stabilitet och förutsägbarhet som annan teknik som finns tillgänglig idag inte erbjuder. Andreas Jähnke kommenterar: "Fordon utan förare behöver redundans på olika nivåer. Vi är inte unika med att erbjuda styrning genom bromsning, men den precision vi uppnår vid hjuländen med FABV är unik."

En annan produkt under utveckling som också ger 15% förbättring av stoppsträckan, jämfört med pneumatiska skivbromsar, är den elektromekaniska skivbromsen från Haldex. Den testas för närvarande på elektriska bussar med positivt resultat. Fördelen med den elektromekaniska skivbromsen är inte bara dess förbättrade prestanda jämfört med dagens pneumatiska skivbromsar, utan även energiförbättringarna som uppnås då det pneumatiska bromssystemet byts ut mot ett fullt elektriskt bromssystem.

Dagens elektriska tunga fordon har fortfarande ett pneumatiskt bromssystem installerat. Det systemet behöver cirka 2,5 gånger mer energi än ett elektriskt bromssystem. Det kräver dessutom en kompressor och andra delsystem som du kan utesluta i ett elektriskt bromssystem. Åke Bengtsson, VD för Haldex kommenterar: "Med våra patent på elektromekaniska skivbromsar och pågående fordonstester är vi övertygade om att vi är en av de världsledande på elektromekaniska skivbromsar för tunga fordon."

Haldex finns i hall 26, monter C03, och kommer där presentera ett urval av produkter. Den nya generationen av bromscylindern LifeSeal+ kommer att ha premiär på IAA. Haldex har lyssnat på sina kunder och har vidareutvecklat LifeSeal+ för skivbromsar. LifeSeal+ är främst avsedd att användas på semitrailers för långdistanstransporter i hela Europa. Den robusta konstruktionen gör även att LifeSeal+ passar för hårda förhållanden på byggarbetsplatser.

Haldex presenterar bromscylindern LifeSeal+ på IAA tillsammans med skivbromsar från ModulT-serien. 19,5 och 22,5-tums versioner för släpvagnar, lastbilar och bussar visas upp. ModulT är viktoptimerad men ändå högpresterande tack vare deras karakteristiska design och optimerade konstruktion.

Det kommer också att visas andra beprövade produkter från Haldex i Hannover så som den automatiska bromshävarmen S-ABA, EB+, det elektroniska bromssystemet med däcktryckskontroll och inbyggd support för att angöra lastbryggan, samt den nya webshopen.

Detta är en förenklad summering av det engelska pressmeddelandet som innehåller utförligare beskrivningar samt fler detaljer. För att läsa det engelska pressmeddelandet, besök www.haldex.com/news.

IAALoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    Dubbelt slipar bättre

    Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen.
    12