Gripen E. Foto: Saab.

Jun 13, 2019

Gripen E inte aktuell för Schweiz


Det schweiziska försvarets inköpsorganisation, armasuisse, har rekommenderat Saab att inte delta med Gripen E i den planerade flygevalueringen i Schweiz.

Anledningen är att flygtesterna är utformade enbart för stridsflygplan som är i operativ drift 2019. Det framgår av ett pressmeddelande.

Flygtesterna är en del av den upphandlingsprocess som föregår leverans av stridsflygplan till Schweiz 2025. Gripen E kommer att bli operativt flera år innan leveranserna till Schweiz planeras ske och kommer att uppfylla samtliga förmågekrav som ställts.

Däremot stämmer inte utvecklingsplanen för Gripen E överens med den schweiziska tidplanen för flygevaluering som Schweiz vill genomföra med stridsflygplan som är i operativ drift 2019. Saab har därför beslutat att inte delta i flygevalueringen i Payerne den 24-28 juni.

På inbjudan av armasuisse lämnade Saab in en offert avseende Gripen E den 25 januari 2019. Sedan offerten lämnades in i januari har armasuisses förväntningar på evalueringen förändrats till att enbart omfatta stridsflygplan i operativ drift 2019.

Saab har kontinuerligt öppet kommunicerat Gripen E:s utveckling i takt med att programmet fortskrider och milstolpar passeras. Det är därför rimligt att utgå från att armasuisse känt till både utvecklingen av Gripen E och under vilka omständigheter Gripen E skulle kunna delta redan när de bjöd in Saab till upphandlingsprocessen under 2018, skriver Saab i pressmeddelandet.

Vi anser att Gripen E är det bästa valet för Schweiz, och den offert som presenterades i januari 2019 kvarstår. Saab är redo att i tid leverera minst 40 Gripen E stridsflygplan som möter ställda krav och budget, uppger Saab. 

Gripen E utvecklas, testas och produceras just nu för Sverige och Brasilien. 

 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT