Foto: AP&T.

Apr 12, 2021

Globala tillverkaren Fischer Group väljer svenska AP&T


Investerar i en helautomatisk produktionslinje för varmformning av höghållfast aluminium.

Globalt verksamma tillverkaren av metallkomponenter, Fischer Group, har valt AP&T:s lösning för varmformning av delar i höghållfast aluminium. Den prisbelönta teknologin gör det möjligt att producera komplext utformade komponenter av olika aluminiumlegeringar (6000 och 7000) på ett mycket rationellt och kostnadseffektivt sätt.

Genom att ersätta konventionell stålplåt med höghållfast aluminium kan komponentvikten sänkas med upp till 40 procent med bibehållen styrka. Därmed skapas också nya förutsättningar att öka användningen av den här typen av material i till exempel bilar, flygplan och andra applikationer för att minska energiförbrukning och öka säkerhet.

– Vi har valt AP&T som partner för den här innovationen eftersom de både har lång erfarenhet av teknologin och är ledande experter inom automation och pressar. Dessutom är vi väldigt positiva till deras modulsystem som gör det möjligt för oss att anpassa produktionen när behovet av kapacitet ökar. Slutligen är den servohydrauliska pressen ett viktigt steg för att nå en energieffektiv produktion och optimera klimatavtrycket, säger Hans-Peter Fischer, vd på fischer Group.

En komplett, helautomatisk produktionslinje från AP&T för varmformning av höghållfast aluminium är planerad att tas i kommersiell drift vid fischer Groups anläggning i Achern i södra Tyskland i sommar.

I utrustningen ingår bland annat AP&T:s servohydrauliska press, som ger möjlighet att styra formningen med mycket hög precision genom hela presscykeln. Den servohydrauliska pressen är också betydligt energieffektivare än konventionella hydraulpressar. 

– Till en början kommer linjen att användas för mindre och medelstora tillverkningsvolymer, men tack vare flexibiliteten i vårt modulbaserade system av standardkomponenter finns alla möjligheter att bygga ut linjen och skala upp produktionen i takt med efterfrågan, säger Christian Koroschetz, Chief Sales Officer på AP&T. 

 

Fakta – detta ingår i produktionslinjen

Ämnesmatare.
Kontroll- och markeringsstation.
Höghastighetskonvektionsugn i flerfacksutförande (MLF) för noggrann och snabb uppvärmning.
Ugnsmatare.
Vattenkylda formverktyg.
Servohydraulisk press med integrerat smörjsystem för verktyg.
Automation för utplockning av färdig detalj och laddning av nytt ämne i press. 
Ugnar för åldringshärdning.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT