Global leverantör till fordonsindustrin etablerar sig i Sverige
Investerar 20 miljoner euro i kompetenscenter och produktionsanläggning och inleder rekrytering redan under första kvartalet 2021.
Vid en digital presskonferens sänd från Nyköping på torsdagförmiddagen har det globala företaget Bosal tillkännaget en förestående expansion till den skandinaviska marknaden, med Nyköping som etableringsort. Den initiala investeringen ligger på ca. 20 miljoner euro och har som mål att på sikt skapa 200-400 jobb.
Företaget BOSAL tillverkar avgasreningssystem, chassidelar och produkter för energikonvertering. Nu expanderar företaget alltså till Skandinavien, med en initial investering på ca. 20 miljoner euro i ett kompetenscenter och en produktionsanläggning i Nyköping.
BOSAL tillverkar bland annat avgasreningssystem. Foto: Bosal.
– Vi har förberett detta i över ett år och är väldigt tacksamma över den hjälp och det stöd vi fått av Nyköping. Det är en fantastisk plats att starta vår skandinaviska verksamhet på. Vi ser många möjligheter här – och vi vet att vi kan skaffa oss en otrolig fördel på hållbarhetsområdet genom att etablera oss närmare de stora svenska OEM-aktörernas produktionsanläggningar. Öppnandet av vårt kompetenscenter och vår anläggning i Nyköping är ett stort strategiskt steg för oss, säger René de Wit, vd på BOSAL Group.
René de Wit. Foto: Bosal.
Fredrik Sidahl, vd på Fordonskomponentgruppen, välkomnar BOSAL:s expansion till den skandinaviska marknaden:
– Den skandinaviska fordonsindustrins tillväxt och konkurrenskraft bygger på att vi har leverantörer som investerar i marknaden, attraherar talang och arbetar nära våra största fordonstillverkare. Därför är vi väldigt glada att Bosal har valt att etablera sig i Nyköping, säger Fredrik Sidahl.
Fredrik Sidahl. Foto: FKG.
Kompetenscentret har i uppgift att stötta BOSAL Groups världsomspännande arbete med know-how och affärsutveckling kopplad till tunga fordon (on- och off-road). Nyköping är en ideal etableringsort för den skandinaviska verksamheten, med tanke på den know-how, kompetens och de leveranskedjor som sedan tidigare finns i regionen. Sverige står idag för 18 procent av den globala marknaden för drivlinor till tunga fordon. BOSAL planerar en initial investering på ca. 20 miljoner euro i marknaden.
BOSAL kommer även att öppna en produktionsanläggning, också den i Nyköping, för tillverkning av avgasreningssystem och chassidelar till kommersiella fordon och passagerarbilar. Att öppna en anläggning i Sverige går helt i linje med företagets ambitioner kopplade till hållbarhet, drift och ekonomi.
BOSAL kommer att söka efter erfarna nya medarbetare till verksamheten i Nyköping under det första kvartalet 2021. Målet är att på sikt anställa mellan 200 och 400 personer i Nyköping.
Bosals etablering i Nyköping tillkännagavs vid en presskonferens på torsdagen. På presskonferensen deltog Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun, Maria Karlsson, näringslivschef i Nyköpings kommun, René de Wit, vd på Bosal Group, Ted Straten, Vice President Global Sales på Bosal och Fredrik Sidahl, vd på Fordonskomponentgruppen.
Om BOSAL
BOSAL Group grundades 1923 och har sitt huvudkontor i Vianen i Nederländerna. Företaget är en global tillverkare av utrustning till fordon och industri, med fokus på avgasreningssystem, chassidelar och produkter för energikonvertering. Bland BOSAL Groups kunder finns Volkswagen Group, Volvo, General Motors och Ford. Företaget har över 2500 medarbetare vid 16 produktionsanläggningar, 12 distributionscenter och 7 kompetenscenter. BOSAL syfte är att konsekvent arbeta med innovation för att bidra till en renare värld inom mobilitet och energi.
-
Jan 19, 2021
Internationellt projekt ska få robotar att samarbeta med människor
Nyheter En stor utmaning är att minimera olyckor. Nu satsas 70 miljoner för att undersöka hur robotar kan jobba jämsides med människor.
-
Jan 19, 2021
En av Sveriges största företagsrekonstruktioner avslutas
Nyheter Efter ny dramatik de senaste veckorna har oljebolaget Nynas nu kommit ut på andra sidan.
-
Annons
-
Fallstudie: Effektivt underhåll på ett säkert sätt
Tillverkare fick hjälp att implementera Lockout/Tagout, en säkerhetsrutin för processbrytning och låsning vid underhåll.
-
Jan 19, 2021
Ny linje med självkörande bussar i Göteborg
Nyheter Bussarna är avgiftsfria att åka med och resorna går att söka i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg.
-
Jan 19, 2021
Northvolt får nytt miljötillstånd för utökad produktion
Nyheter Kan tillverka dubbelt så stor mängd litiumjonbatterier än med tidigare tillstånd. -
Jan 19, 2021
ABB investerar i en Hurco
Branschnytt Lorentzen & Wettre/ABB i Kista expanderar och utökar maskinparken.
-
Jan 19, 2021
Hon tar över vd-posten på Volvo Bussar
Nyheter Tillträder den 1 februari. -
Jan 18, 2021
MLT får utökat uppdrag av pappersjätten Essity
Affärer Komplett lösning för vibrationsmätning vid Lilla Edets pappersbruk.
-
Att tänka på i samband med uppsägningar
Som arbetsgivare bör man ha arbetsrätten i bakhuvudet. Ofta är det i slutet av en anställning som fel begås.
-
Världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll
ABB och Epiroc är med på Railcares hållbarhetståg.
-
PLAY: Hur stort är koldioxidavtrycket för en elbil?
Elbilstillverkaren Polestar manar till ökad transparens, se filmklippet.
-
Volvo Penta lanserar ny automatiseringsteknik för att lägga till med båt
Att lägga till kan vara en av de mest stressande och utmanande aspekterna av båtlivet – även för en erfaren kapten. Nu lanseras Assisted Docking System.
-
Ställverk med lägre miljöpåverkan
En nyhet i ABB:s portfölj av hållbara ställverk är ett RMU-ställverk med banbrytande lastfrånskiljare.
-
Toyotas självkörande e-Palette kan fylla många funktioner
e-Palette är batteridriven och anpassad för det som kallas Autono-MaaS.
-
XMReality lanserar flera nya produktfunktioner
Läs mer om de olika funktionerna.
-
Atlas Copco introducerar G 2-7 ideala för mindre verkstäder och tillverkande företag
Kompressorerna i serien G 2-7 har en rad fördelar.