Bosals kompetenscenter i Belgien. Foto: Bosal.

Jan 14, 2021

Global leverantör till fordonsindustrin etablerar sig i Sverige


Investerar 20 miljoner euro i kompetenscenter och produktionsanläggning och inleder rekrytering redan under första kvartalet 2021.

Vid en digital presskonferens sänd från Nyköping på torsdagförmiddagen har det globala företaget Bosal tillkännaget en förestående expansion till den skandinaviska marknaden, med Nyköping som etableringsort. Den initiala investeringen ligger på ca. 20 miljoner euro och har som mål att på sikt skapa 200-400 jobb.

Företaget BOSAL tillverkar avgasreningssystem, chassidelar och produkter för energikonvertering. Nu expanderar företaget alltså till Skandinavien, med en initial investering på ca. 20 miljoner euro i ett kompetenscenter och en produktionsanläggning i Nyköping.

BOSAL tillverkar bland annat avgasreningssystem. Foto: Bosal.

– Vi har förberett detta i över ett år och är väldigt tacksamma över den hjälp och det stöd vi fått av Nyköping. Det är en fantastisk plats att starta vår skandinaviska verksamhet på. Vi ser många möjligheter här – och vi vet att vi kan skaffa oss en otrolig fördel på hållbarhetsområdet genom att etablera oss närmare de stora svenska OEM-aktörernas produktionsanläggningar. Öppnandet av vårt kompetenscenter och vår anläggning i Nyköping är ett stort strategiskt steg för oss, säger René de Wit, vd på BOSAL Group.

René de Wit. Foto: Bosal.

Fredrik Sidahl, vd på Fordonskomponentgruppen, välkomnar BOSAL:s expansion till den skandinaviska marknaden:

– Den skandinaviska fordonsindustrins tillväxt och konkurrenskraft bygger på att vi har leverantörer som investerar i marknaden, attraherar talang och arbetar nära våra största fordonstillverkare. Därför är vi väldigt glada att Bosal har valt att etablera sig i Nyköping, säger Fredrik Sidahl.

Fredrik Sidahl. Foto: FKG.

Kompetenscentret har i uppgift att stötta BOSAL Groups världsomspännande arbete med know-how och affärsutveckling kopplad till tunga fordon (on- och off-road). Nyköping är en ideal etableringsort för den skandinaviska verksamheten, med tanke på den know-how, kompetens och de leveranskedjor som sedan tidigare finns i regionen. Sverige står idag för 18 procent av den globala marknaden för drivlinor till tunga fordon. BOSAL planerar en initial investering på ca. 20 miljoner euro i marknaden.

BOSAL kommer även att öppna en produktionsanläggning, också den i Nyköping, för tillverkning av avgasreningssystem och chassidelar till kommersiella fordon och passagerarbilar. Att öppna en anläggning i Sverige går helt i linje med företagets ambitioner kopplade till hållbarhet, drift och ekonomi.

BOSAL kommer att söka efter erfarna nya medarbetare till verksamheten i Nyköping under det första kvartalet 2021. Målet är att på sikt anställa mellan 200 och 400 personer i Nyköping.

Bosals etablering i Nyköping tillkännagavs vid en presskonferens på torsdagen. På presskonferensen deltog Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun, Maria Karlsson, näringslivschef i Nyköpings kommun, René de Wit, vd på Bosal Group, Ted Straten, Vice President Global Sales på Bosal och Fredrik Sidahl, vd på Fordonskomponentgruppen.

Om BOSAL

BOSAL Group grundades 1923 och har sitt huvudkontor i Vianen i Nederländerna. Företaget är en global tillverkare av utrustning till fordon och industri, med fokus på avgasreningssystem, chassidelar och produkter för energikonvertering. Bland BOSAL Groups kunder finns Volkswagen Group, Volvo, General Motors och Ford. Företaget har över 2500 medarbetare vid 16 produktionsanläggningar, 12 distributionscenter och 7 kompetenscenter. BOSAL syfte är att konsekvent arbeta med innovation för att bidra till en renare värld inom mobilitet och energi.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT