Gemek

Legotillverkning och automationslösningar när Gemek i Ljusdal får en nystart. Foto: Gemek.

Sep 20, 2019

Verkstadstrion startar eget


Med automation och robotlösningar som huvudinriktning startar de om verkstaden i Ljusdal och jobben har redan börjat redan trilla in.

De senaste åren har maskinerna i verkstadsföretaget Gemeks lokaler i Ljusdal stått stilla. Men nu är det full fart i verkstaden igen. En slipad och erfaren trio från Ovanåker kör igång verksamheten.

– Vi gör detta eftersom vi ser att det finns stor efterfrågan och utvecklingsmöjligheter med vårt kunnande och våra bakgrunder, förklarar Jonas Wikblad för Svensk Verkstad.

Det är Jonas som tillsammans med Pekka Karlström och Tomas Björklin gör satsningen. 

– Vi kompletterar varandra bra och hoppas kunna växa, säger han.

– Jag är utbildad verktygsmakare och har haft förmånen att jobba i och mot stora företag där vi ser stora möjligheter med det vi vill jobba med, berättar Jonas.

Även Pekka Karlström har en bakgrund som verktygsmakare, formsprutare, reparatör, maskinkonstruktör och underhållschef. Både Jonas och Pekka kommer närmast från SNA Europe i Edsbyn, Jonas som produktionsansvarig på verktygsavdelningen och Pekka som underhållschef. Tomas Björklin jobbar som automationstekniker, också på SNA Europe, fast i Bollnäs.

Automation och skräddarsydda lösningar för industrirobotar kommer att utgöra grunden i företagets verksamhet.

– Det var roligt att jobba med detta internt på SNA Europe, men nu vill vi utveckla det i egen regi, förklarar Jonas.

– Vi vill bygga vidare på vår erfarenhet och vårt intresse för automation, konstruktion, produktutveckling, verktygsmakeri och skärande bearbetning. I många stora företag utgör det här inte kärnverksamheten och då blir det svårt att utveckla det som vi känner att vi vill jobba med. Därför startar vi nu upp en egen verksamhet.

– I framtiden vill vi även ha någon sorts egen produktion, men det är något som får växa fram med tiden, säger Jonas.

Verksamheten inom automation och konstruktion förläggs i Edsbyn. Där hyr företaget lokaler i Edsbyverkens källare. Tillverkning och legoarbeten utförs i Ljusdal, i Gemeks gamla lokaler, som ägs av Gemek ABs grundare Gert-Ove Olsson.

Två personer har anställts och på sikt kan det bli aktuellt med fler rekryteringar. Ett första legojobb är redan under produktion och man hoppas kunna plocka upp några av Gemeks gamla kunder.

– Vi hann bara slå upp dörrarna, så kom det företagare och ville samarbeta, tillägger Pekka Karlström.