Patrik Andersson. Foto: Garo.

Feb 18, 2020

Gnosjöföretaget spränger miljardvallen


Höjer utdelningen.

"Efter ett år med hög aktivitet på flera områden uppnådde vi för första gången en helårsomsättning överstigande en miljard kronor, motsvarande en ökning om 12 procent jämfört med 2018. Tillväxten var väl balanserad mellan affärsområde Sverige och Övriga marknader och drevs av en stark tillväxt inom vårt största produktområde Installation där vi återigen tagit marknadsandelar. Även inom vårt snabbast växande produktområde E-mobility såg vi en stark tillväxt med hela 43%." Så kommenterar Patrik Andersson helåret 2019, vd för laddföretaget Garo i Gnosjö.

Laddföretagets nettoomsättning ökade med 12% till MSEK 1 008,1 (903,7). Rörelseresultatet uppgick till MSEK 112,6 (113,8). Även i fjärde kvartalet ökade nettoomsättningen med 4 procent. Nettoomsättningen i fjärde kvartalet uppgick till MSEK 277,8 (268,4).

Under fjärde kvartalet var marknaden lite svagare främst inom produktområdena Installation och E-mobility.

"För Installation är den något lägre försäljningen ett resultat av det milda vädret som påverkat försäljningsvolymerna bland annat för motorvärmare och värmefläktar. Tillväxten inom produktområdet E-mobility påverkades negativt av färre försålda DC laddare (snabbladdare) jämfört med föregående år. För just DC-laddare sker en betydande andel av försäljningen genom större upphandlingar, varför tidpunkten för avropen ger kvartalsmässiga svängningar och påverkar försäljningen i enskilda kvartal," skriver Patrik Andersson i rapporten.

Rörelseresultatet under det fjärde kvartalet 2019 uppgick till MSEK 35,9 (37,5) motsvarande en rörelsemarginal om 12,9 (14,0) procent där resultatet påverkades av kostnader relaterade till företagets etablering av ett dotterbolag i Storbritannien samt produktutveckling.

"För helåret uppfyllde vi vårt lönsamhetsmål om en rörelsemarginal överstigande 10% med ett utfall om 11,2 (12,6) procent trots ökade produkt- och marknadssatsningar främst inom produktområdet E-mobility."

Styrelsen föreslår en utdelning på 4,20 (4,00) kr per aktie.

GARO är ett företag, som under eget varumärke, utvecklar och tillverkar innovativa produkter och system för elinstallationsmarknaden.Verksamhet bedrivs i Sverige, Norge, Finland, Irland och Polen och koncernen är organiserad i två affärsområden GARO Sverige, och GARO Övriga marknader. GARO har ett brett sortiment och är marknadsledande inom ett flertal produktområden. Koncernen har cirka 400 anställda. Huvudkontoret finns i Gnosjö. GARO är noterat på Nasdaq Stockholm OMX sedan 16 mars 2016.
 • Mar 30, 2020

  Saab drar tillbaka utdelningsförslag

  Nyheter Stor orderstock och långsiktiga affärer har hittills skonat företaget från coronaeffekter, men bolaget utesluter inte negativ påverkan framöver.
  37
 • Mar 30, 2020

  Full fart hos teknikkonsulten

  Nyheter I januari öppnades dörrarna till ett nytt kontor i Gävle, efter två månader är flera intressanta projekt redan i rullning.
  104
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  23