Sep 13, 2016

Gardell vill stycka av ABBs kraftverksamhet


Finansmannen Christer Gardell, storägare i ABB, vill skilja av och börsnotera bolagets kraftverksamhet, Power Grids. ”Det är det enda logiska”, säger han i en intervju med SvD.

Han menar att problemen med företagskonglomerat är kända sedan länge och att den ökade globaliseringen ytterligare förstärker problemen.

– Stora bolag som består av skilda verksamheter som ABB är byråkratiska, långsamma och ineffektiva. Är du inte absolut bäst på det du gör så går det betydligt fortare idag för konkurrenterna att springa ifrån dig, säger Christer Gardell till SvD.

Företag blir allt mer specialiserade, menar han, och att det kommer att bli allt svårare för ABBs affärsområde Power Grids att med nuvarande struktur hantera den allt tuffare kinesiska konkurrensen. Att knoppa av och börsnotera Power Grids skulle vara det enda rationella och logiska.

På frågan om var det bolaget skulle hamna någonstans svarar Gardell:

– Jag förutsätter att aktien kommer handlas i både Zurich och Stockholm som ABB-aktien gör idag. Men varför inte lägga huvudkontoret för Power Grids här i Sverige. Stockholm, Västerås eller Ludvika skulle vara naturligt.

Den 4 oktober har ABB kapitalmarknadsdag och bolagets vd, Ulrich Spiesshofer, har lovat aktieägarna att komma med besked om Power Grids framtid.

Christer Gardell äger via aktivistfonden Cevian Capital drygt 5 procent av aktiekapitalet i ABB. Största ägare är Investor som äger drygt 10 % av aktiekaptialet.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117