Roger Berggren, Fårbo Mekaniska

Roger Berggren, Fårbo Mekaniska. Foto: Svensk Verkstad/Charlotta Hörnqvist.

Nov 29, 2019

Fullsatt när det blir tal om robotar


På Fårbo Mekaniska i Fagersta betjänas 16 av 49 maskiner med robot. Ägaren Roger Berggren var en av flera som berättade sin robothistoria på Robotkonferensen i Jönköping.

När Robotkonferensen genomfördes för andra gången på Elmia i Jönköping blev det fullsatt. En värld av samarbetande robotar, success stories från industrin och trendspaning lockade så många att man tvingades stänga anmälan fem dagar innan.

– Robotkonferensen är en mellanårsaktivitet till Elmia Automation, förklarar Markus Börrisson, för i år ny projektledare för fyra av delmässorna i Elmia Produktionsmässor, bland annat Elmia Automation. Vi arrangerade konferensen 2017 och nu 2019, medan Elmia Produktionsmässor gick 2018 och nästa gång 2020.

Robotkonferensen vänder sig till den tillverkande industrin. Arrangörer är SWIRA (Swedish Industrial Robot Association) i samarbete med Tillväxtverket, FKG, Robotdalen, Elmia Automation och Svenska Automationsgruppen. Huvudsyftet är att förmedla kunskap och höja robotautomationskompetensen bland små och medelstora tillverkande företag. 

I år förlängdes konferensen till två dagar, där dag ett innehöll ett traditionellt konferensprogram, medan dag två erbjöd fördjupningsseminarier samt ett studiebesök på Husqvarna.

– Intresset har varit jättestort, säger Markus Börrisson. Vi fick stänga anmälan vid 290 personer, då lokalen inte tar fler. Hade vi vetat att intresset var så här stort hade vi nog gjort den ännu större. Marknaden kanske är mer mogen nu eller så har man mer tid att ta till sig det här nu.

– Jag är jättenöjd, säger projektledaren Ann Kittendorff. Det har kommit väldigt mycket folk och frågorna som lyfts här har högsta prioritet.

Ann Kittendorff och Markus Börrisson.

På programmet stod bland annat presentation av regeringens satsningar inom Smart industri, Tillväxtverkets program Robotlyftet samt en minimässa. Men framförallt gavs en rad exempel från både stora och små företag som tagit kliv in i robotautomatiseringens värld.

Först ut var Niklas Broberg på Husqvarna AB, som grundades år 1689, och som ökat sin automatiseringstakt avsevärt sedan 2015. Nu 2019 är gjuteriet i princip automatiserat till 100 procent, och till år 2025 är målet att monteringen ska vara 80 procent automatiserad.

Fordonstillverkaren Scania var också på plats. Hans Olofsson förklarade att automatisering och digitalisering är något som Scania ägnat sig åt de senaste 30-40 åren, även om de från början inte visste att det kallades för digitalisering. Han menar att de sjunkande kostnaderna för hårdvara tillsammans med den ökade kapaciteten inom dataöverföring, lagring, svarstider etc har accelererat möjligheterna för digitalisering under 2010-talet.

Men problemet är inte de stora företagen, som till exempel Scania och Husqvarna, menar Ove Leichsenring på SWIRA. Det är de mindre och medelstora företagen som inte orkar eller hinner med att fundera över investeringar i automation. De är ofta legoföretag som tillverkar små serier, styrda av kund.

Några företag som tagit steget

Ett av dessa mindre företag är Hagaberg Mekaniska som också är ett av pilotföretagen i Robotlyftet. Företaget med 25 anställda tillverkar hydrauliska gaffelspridaraggregat, från ax till limpa, med Linde Truck i Örebro som största kund. Jan Boberg på Hagaberg, berättar att man under en tid hade närt en tanke om att uppgradera verksamheten med en svetsrobot. Vdn fick nys om Robotlyftet, kontaktade IUC och så var processen i gång. Nu har Hagaberg investerat i en robot, men genom IUCs förstudie och möjlighet till simulering blev det i stället en robotcell som kunde göra mer än bara svetsa och det visade sig att den riktiga besparingen nu ligger före själva svetsningen.

Ingemar Reyier på Robotdalen berättar om legotillverkaren Boggs Automation i Mora, med 16 anställda. Där blev lösningen en station som kunde lösa produktionsmoment för två produkter. Företaget tillverkar bland annat stolplock, där plåtlängder kapas, stansas och därefter pressas. Inte svårt att automatisera, men svårt att räkna hem då företaget bara kör batcher ett par gånger i veckan. Räddningen blev då monteringen av hylsor som lämpar sig med mindre kollaborativa tvåarmade robotar. Det resulterade i en station som numera löser båda uppgifterna.

Exemplen visar att en förstudie och genomgång av produktionsprocesserna, som är möjligt via Robotlyftet och bland annat IUC, ger lönsamma investeringar och ibland andra lösningar än de man tänkt från början.

Så intog även Roger Berggren på Fårbo Mekaniska i Fagersta scenen, intervjuad av Tord Käck på SVMF. 40 anställda, 49 verktygsmaskiner varav 16 betjänas med robot. Roger drog många skratt när han berättade hur investeringarna går till i hans verkstad i Fagersta.

Tord Käck förklarade samtidigt för publiken att Fårbo har robotar i alla färger och alla varianter på systemleverantörer.

– Oftast är det lite bråttom, berättar Roger. Jag har under många år skjutit från höften. När en kund kommer med en ritning och frågar hur snabbt kan du vara igång, då blir det oftast den leverantör som har grejerna hemma. Då är det liksom rock'n roll. Säger leverantören att det kommer att ta två veckor, då säger jag att på två veckor skulle jag kunna tjäna 700.000 kronor. Det måste gå fortare och så ringer jag runt till alla leverantörer. Jag har haft tur många gånger. Har dom haft en democell då är det bara att köpa och in med den. Det är en legoleverantörs vardag, att anpassa sig efter kunden.

Fårbo köpte sin första robot 2008 och sedan har det alltså rullat på. Man har kunnat ta bort nattskiftet och gå över till tvåskift. På nätterna arbetar robotarna och personalen mår mycket bättre.

– Personalen älskar det här, förklarar Roger. Jobbet blir ju roligare och mer inspirerande. Det blir även lite lättare att rekrytera.

– Vi har en avdelning som kör prototyper. De är 6-7 killar som jobbar dagtid och de kör en maskin. Men alla andra operatörer har mellan 2-4 maskiner ,beroende på vilka produkter vi kör, för att använda arbetstiden optimalt. Vi har fått bort ett monotont jobb och personalen har bara upplevt det positivt.
Killen som stoppade in en grej var tredje minut, han blev ju ledig i 21 timmar. Då kunde vi ju stoppa in en till maskin och erbjuda kunden flera tjänster. Så där har vi hållt på sedan 2005. Byggt på med maskiner och byggt ut sju gånger, ökat ytan och stoppat in fler maskiner. Min personal tycker det är kanon.

Kompetensskifte, rekrytering och fördomar

Att personalen tycker det är kul och får rätt förutsättningar är en nyckelfråga i sammanhanget. När företaget blir med robot förändras arbetsuppgifterna, inte minst för operatören. I Hagabergs fall till exempel, från svetsning till hantering av robot.
– Man måste utbilda personalen, säger Jan Boberg på Hagaberg.

– Arbetsuppgifterna blir mer spännande, säger Niklas Broberg på Husqvarna, men man måste jobba med den interna kompetensen för att lyckas. Just nu sker ett kompetensskifte i ilfart.

Enligt Peter Bryntesson på FKG, kommer så många som 30-40.000 ingenjörer att behöva kompetensväxla inom de närmaste fem åren. Enligt SCBs Arbetskraftsbarometer 2018 har dessutom 85 procent av arbetsgivarna upplevt brist på nyutexaminerade med industriteknisk bakgrund. Samtidigt är det en majoritet av arbetsgivarna som gör bedömningen att de har ökade anställningsbehov för många av dessa utbildningsgrupper på tre års sikt.

Scanias Hans Olofsson sätter fingret på tre punkter:
-de flesta gick i skola/universitet innan digitaliseringen,
-dagens skolsystem måste reflektera behoven i den digitala eran
-samt den demografiska klyften och behovet av att attrahera ungdomar till industrin.

Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping, valde som 16-åring att flytta de 26 milen till Södertälje för att gå Scanias industrigymnasium, mycket för att hon fått möjlighet att få en inblick i industrin via sin pappas jobb.

Emma Johannesen.

– Min pappa jobbade inom industrin, och jag fick möjlighet att hälsa på och skapa mig en egen bild, berättar hon. Hon berättar också att när hon avslöjade sina planer för syokonsulenten fick hon till svar: ”Inte ska du väl jobba inom industrin, du har ju jättefina betyg.”
– Idag skulle jag vilja att hon och alla hennes kollegor kommer ut till industrin och hälsar på och får se hur det verkligen är, säger Emma.

– Jag bjuder in skolan tidigt, säger Roger Berggren på Fårbo i Fagersta, och berättar hur de bjudit in traktens tredjeklassare, bjudit dem på glass och tryckt upp t-shirtar med budskapet ”Teknik är roligt”.

Enligt beräkningar, som SVMF och SWIRA utfört, så finns det i Sverige runt 7000 verktygsmaskiner som fortfarande betjänas manuellt. Så det finns med andra ord en stor outnyttjad potential inom maskinbetjäning.

IUC
FKGLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT