May 6, 2019

Full Control i Stuttgart


Den 7 maj sparkar mässan Control i Stuttgart igång, och då handlar det inte om mätning utan om kvalitetskontroll, förklarar Börje Larsson på Cascade.

Han får nog medhåll av mässarrangörerna i Stuttgart, ty på Control-mässan handlar det helt och hållet om kvalitetssäkring.

– Det handlar inte om mätning – det handlar om kvalitetskontroll, säger Börje när man envisas med att prata om mätning i hans bransch. 

På den här mässan omsätts teorier i praktiken och besökarna får ta del av allt marknaden har att erbjuda idag; från skjutmått till avancerad ytscanning och automatiserad kontrollmätning.
Således kan nästan 900 tillverkare och utställare av QA-utrustning som representeras på Control göra det möjligt för tillverkningsföretag och deras leverantörer att stärka sin konkurrenskraft.

Utställare utnyttjar också Control – som betraktas som världens ledande mässa för kvalitetssäkring – för att presentera sina nya produkter för en bred publik. Här kan vi därför förvänta oss att hitta en del prototyper som presenteras som trendindikatorer. En hel del visionära spännande lösningar, alltså.

Men framför allt får vi förstås se omsättbar, tidtestad mätteknik som årligen raffineras. Från optisk mätteknik med förstärkt verklighetsfunktioner och kontinuerlig övervakning av samarbetssystem, till de senaste datortomograferna och taktila sensorer, och inte minst industriell bildbehandling - här finns allt.

Kvalitetssäkring under produktion
En tydlig trend idag är den allt snabbare sammankopplingen av kvalitetssäkring och produktion. Idag utförs testning inline utan att förlora någon tid. Tillverkare av mät- och testteknik är också till hjälp för denna trend: Modulära applikationer som integreras på arbetsgolvet används idag oftare än separata, isolerade testbänkar. Dagens QA-system införlivas i produktionen och ställer därför nya krav på tillverkarna när det gäller utrustningens tålighet i de tuffare miljöerna när mätmaskinerna kommer ut ur de skyddadne mätrummen. Samtidigt måste de kunna bearbeta data snabbt. Det är där industriell bildbehandling kommer in, och vid detta läggs stor vikt vid året Control-mässa.

Viktig för alla
Mässan har alltså mycket att erbjuda inom kvalitetskontoll- och kvalitetssäkringsområdet och då detta blir allt viktigare idag torde mässan vara viktig för alla industriföretag.
Mässan i Stuttgart är dessutom en logistiskt bekväm mässa. Den ligger tvärs över gatan från utgångshallen på flygplatsen och man brukar säga att man utan problem kan flyga ner på morgonen och hem på kvällen – om nu tidsåtgång är ett argument för att inte åka på mässa.
Men sno er – den börjar vilken dag som helst nu – 7 till 10 maj.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  288
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  391

 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  15