Fristads Viared

Fristads Viared utanför Borås. Foto: Fristads.

Jun 10, 2019

Fristads Kansas växer och automatiserar


Försäljningen ökar och nu tas nya högautomatiserade logistikcentrat i Borås i drift.

Fristads Kansas Group, Europas ledande tillverkare av professionella yrkeskläder, med varumärken som Fristads, Kansas, B&C, Wenaas, Bragard, Martinson och Hejco, fortsätter att växa. Under 2018 ökade försäljningen med tio procent till 4,2 miljarder kronor, samtidigt som lönsamheten också förbättrades. 
Rörelseresultatet (EBIT) ökade med 26 procent under 2018 till 218 (173) MSEK. Rörelsemarginalen uppgick till 5,1 procent. 

-En stark ekonomisk utveckling möjliggör för oss att fortsätta investera i produktinnovation och marknadsföring, säger Anders Hülse, vd för Fristads sedan 2017, tidigare Thule Group. För att ge vårt starka produktutbud bästa förutsättningar har vi under våren också påbörjat utrullningen av ett nytt butikskoncept med en ny Shop in Shop-lösning. Vi kombinerar innovativa idéer med en sportig känsla, flexibla moduler och ”shop the look”, allt för att skapa bästa förutsättningar för ökad merförsäljning, säger Anders Hülse.

Driftsätter högautomatiserat logistikcenter för bättre service

För att möta ökande krav på korta ledtider och hög flexibilitet och effektivitet i leveransflödena, beslutade Fristads Kansas Group 2018 att ta över logistikhanteringen i egen regi genom att etablera ett eget logistikcenter i Viaredsområdet utanför Borås. Den nybyggda anläggningen på 18 000 kvm kommer också att utgöra nytt huvudkontor för Fristads och koncernen och tas i drift i juni. Först flyttas kontoret och därefter kommer det automatiserade lagret att tas i drift. Samtidigt pågår nu också utveckling av nya digitala lösningar som i kombination med det nya logistikcentret också kommer att stärka kundupplevelsen.
-Idag sker över 40 procent av vår försäljning elektroniskt och allt oftare via digitala plattformar, säger Anders Davidsson, koncernchef för Fristads Kansas Group. Det är en andel som vi förväntar oss kommer att öka betydligt framöver. Vi ser samtidigt en tilltagande trend bland många företag att insourca logistik som en kritisk del av verksamheten. Genom förändringen tar vi kontrollen över våra egna logistikflöden och ökar samtidigt automationen i leveransen, för att kunna tillhandahålla den mest effektiva servicen för våra kunder.
Interiör nya anläggningen i Viared.
Autostore, nya högautomatiserade lagret.
Anläggningen i Viared blir navet i Fristads fortsatta tillväxtresa. Genom intelligenta robotsystem övergår lagerhållning, plock och pack i Fristads egen regi, något som tidigare har outsourcats. 

Världsunika kläder och nya koncept

I början av 2019 lanserades Fristads nya kollektion Green, som består av världens första fullt ut miljödeklarerade klädesplagg. Produktlinjen, som består av fyra EDP-/miljödeklarerade plagg, är resultatet av ett omfattande utvecklingsarbete som inleddes under 2017. 

Ett annat uttryck för Fristads produktutvecklingsarbete är kollektionen Friwear Tights, som också lanserades tidigare i år. Kollektionen en helt ny typ av sportiga arbetskläder som kombinerar funktion med design och innovation, samtidigt som de passar lika bra att bäras på arbetet som på fritiden.

Fristads grundades 1925, när John Magnuson började tillverka arbetskläder i byn Fristad, utanför Borås. Industrialismen tog fart i en tid då det saknades arbetskläder i Sverige och Magnuson såg potentialen i en helt ny marknad. 1929 blev Magnusons företag det första i Sverige att tillverkade jeans och han skapade ett helt sortiment med hängslebyxor, midjebyxor, jackor och rockar som bars av hamnarbetare, murare, snickare, målare och andra hantverkare och yrkesarbetare.

Genom att göra designen internt och anställa skickliga sömmerskor lokalt kunde tusentals plagg snabbt tillverkas och säljas i hela Sverige. I slutet av 1900-talet var Fristads Sveriges största tillverkare av arbetskläder.

Idag är Fristads Kansas Group verksamma i fler än 24 länder, med två produktionsanläggningar (Ukraina och Lettland) samt en årlig försäljning på 450+ miljoner euro. Fristads är det svenska varumärket och Kansas är varumärket i Danmark. (källa: Fristads Kansas)
 • Sep 23, 2019

  Volvo och Högskolan utbildar framtidens ledare

  Arbetsliv Sedan 2017 samarbetar Volvo med Högskolan i Skövde kring en uppdragsutbildning för att vidareutbilda ledare och i våras avslutade de första Volvostudenterna sina studier. 
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Gemek Reportage

  Verkstadstrion startar eget

  Med automation och robotlösningar som huvudinriktning startar de om verkstaden i Ljusdal och jobben har redan börjat redan trilla in.
  514