Aug 31, 2016

Svensk industri i unikt samarbete om framtidens fartyg av rostfritt stål


Ett prototypfartyg i höghållfast och underhållsfritt rostfritt stål. Det är resultatet av ett unikt samarbete mellan AGA, Saab, Sandvik, Scania och Swedish Steel Yacht.

Swedish Steel Yacht AB (SSY) har tecknat ett samarbetsavtal med AGA Gas AB, Saab AB, AB Sandvik Materials Technology och Scania CV AB om produktion av ett prototypfartyg byggt i höghållfast och underhållsfritt rostfritt stål, "Projekt P16 Prototyp".

Prototypfartyget är en så kallad teknikdemonstrator som skulle kunna fungera som kustbevakningsfartyg, sjöräddningsfartyg eller civil transportbåt. Fartyget lämpar sig för såväl civil som försvarsverksamhet och har uttalade krav på hög styrka, låg vikt och låga underhållskostnader. Prototypfartyget kommer att användas i marknadsföringssyfte i olika applikationer och där tekniken kan demonstreras i rätt förutsättningar.

Samarbetsavtalet syftar till en långsiktig utvärdering av material-, design- och produktionsteknik, liksom av Scanias nya marindiesel.

- Det är inspirerande att kunna samla stora och välrenommerade företag kring idén att bygga ny industri kring den kanske största miljöinnovationen någonsin, säger Petra Rosén, grundare och marknadschef på SSY AB.

Det primära och gemensamma intresset är:

 • för SSY verifiering av SSY patenterad design-, konstruktions- och produktionsteknik av fartyg i avancerat höghållfast och underhållsfritt rostfritt stål
 • för AGA tillhandahålla unik kompetens om svetsning och skärning samt högkvalitativa gaser
 • för Saab kunskap om och verifiering av ny material- och plattformsteknologi som komplement till existerande teknologi inom bland annat kompositområdet
 • för Sandvik tillhandahålla unik kompetens om avancerade rostfria stål och svetsteknik samt leverans av höglegerade material
 • för Scania att tillhandahålla och utprova en ny marindiesel, D16.

Leverans av fartyget kommer att ske under första kvartalet 2017. Därefter kommer Saab att använda fartyget som en demonstrations- och utvecklingsplattform av huvudsakligen ny Saab-teknologi och nya förmågor inom det marina området. Vad gäller utprovningen av själva plattformsteknologin så kommer detta att ske gemensamt mellan avtalstecknande parter.

Fakta:
Längd 17 m
Bredd 4 m
Max deplacement 20 ton
Fart 45+ knop.
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

  Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
  85

SENASTE NYTT