Foto: Fundo Components.

Oct 3, 2018

Säkerhetsklassade detaljer till tung fordonsindustri ställer krav på tillverkaren


Fundo Components i Charlottenberg satsar på att leverera komplext gjutet aluminiumgods till krävande applikationer.

 – Vi förser svensk och europeisk lastbilsindustri med gjutna aluminiumartiklar som har hög svårighetsgrad. Dels är det särskilt ställda krav på materialet som sådant, dels på gjutgods och maskinbearbetning, säger Peter Rasmussen, ansvarig för marknad, inköp och logistik hos Fundo Components.

Komplexa aluminiumdetaljer i förändring 
Lättheten i materialet samt täthet och styrka är avgörande för en fordonsindustri som strävar efter säkerhet och minskad bränsleförbrukning.

– Produkter utvecklas, kraven ökar. Vi bidrar med vår ingenjörskunskap utöver själva produktionen av artiklar, kunskap om hur du gjuter för att få rätt kvalitet, simuleringsverktyg som gör att vi blir mer effektiva. Och självklart har vi automatiska gjutceller och produktionslinjer. Det är ett måste i dag, säger Peter Rasmussen.

En spännande teknikutveckling som skapar nya möjligheter är 3D-printning av själva sandkärnan och gjutmodellen.

– Det har kortat prototyptiden kraftigt, ökat noggrannheten och minskat risken för fel. Sveriges konkurrenskraft ligger i högteknologiska lösningar, konstaterar Peter.

Tech Center jobbar med framtida lösningar 
Omställningen till eldrivna fordon är en faktor som i hög grad kommer att påverka tillverkningen av ingående komponenter, men hur?

– Vi arbetar mycket med både transmissionssidan och rena motorartiklar och här kommer vi att se dramatiska förändringar. Fundo Components tillhör Sibbhultsverken Group och här har vi ett Tech Center som jobbar med vad som kan bli framtida lösningar, berättar Peter.

Redan nu har Fundo Components sett konkreta förändringar.

– Vi har kunder där vi i dag tillverkar artiklar för ren eldrift av buss och även hybridapplikationer för lastbil.

Globalt samarbete i Swedish Powertrain 
Som en del av Sibbhultsverken Group ingår Fundo Components i paraplyorganisationen Swedish Powertrain där Sibbhultsverkens företag samarbetar med Leax Group för att gemensamt markera sin globala närvaro på marknaden.

– Tillsammans är vi väldigt starka och har stor kompetens inom tunga fordon. Swedish Powertrain gör att vi vid tillfällen kan vara med och profilera oss i sammanhang där vi annars inte haft musklerna att delta, säger Peter Rasmussen.

På Elmia Subcontractor kommer samarbetet att bli synligt i den gemensamma montern där Fundo Components ställer ut tillsammans med systerföretagen Sibbhultsverken AB, Arvika Gjuteri, Konga Måleri samt Leax Group och Swedish Powertrain Tech Center.

Fundo Components AB är ett av norra Europas ledande gjuterier, specialiserat på kokillgjutning av påkänt, komplext aluminiumgods. Komponenterna ingår i hundratusentals personbilar, lastbilar, båtar och industriella applikationer.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT