Pemamek Fortaco

Svetsning med PEMA APS på Fortaco Estland. Foto: Pemamek.

Aug 7, 2019

Fortaco beställer robotlösningar från Pemamek


Målet är 100 robotar i produktionen, inklusive skärning, svetsning och hantering, säger Fortaco Groups koncernchef Lars Hellberg.


Fortaco Group är en global leverantör av teknik, fordonshytter, stålfabrikationer och fordonsenheter för tung motorvägsutrustning och marin industri. Med tanke på kontinuerlig utveckling och driftsäkerhet har Fortaco under det senaste decenniet ägnat sina resurser till tekniskt avancerade produktionslösningar, såsom robotsvetsning.

-Vi har forskat mycket på nya material, produktionskoncept och framtida trender. Baserat på dessa resultat har vi gjort stora uppgraderingar i Fortacos verksamhet och strategi. I framtiden kommer automatisering och robotik att vara våra viktigaste utvecklingsområden, föklarar Lars Hellberg, VD och koncernchef för Fortaco Group.

För närvarande är Fortacos omsättning 240 MEUR och omfattar produktionsanläggningar i Finland, Estland, Polen, Ungern och Slovakien. Pemamek har levererat flera svetsstationer för robotar till Fortacos anläggningar i Kalajoki, Janow Lubelski och Narva.

-Vårt ultimata mål är att ha 100 robotar i vår produktion (för närvarande 50), inklusive skärning, svetsning och hantering. Vårt mål är att vara banbrytande och forma branschen, säger Hellberg.

 PEMA golvspårslösning för robotsvetsning på Fortaco Estonia.

PEMA golvspårslösning för robotsvetsning på Fortaco Estland.

PEMA Robot svetsstation på Fortaco Kalajoki

Fortaco-fabriken i Kalajoki är en strategisk partner för globala marina och gruvföretag, specialiserad på tillverkning av tunga stålkonstruktioner, såsom motorplattformar, oljesumpar och speciella fartygskomponenter. Den genomsnittliga volymen är 1500 tillverkade produkter per år. Vikterna kan variera från 3 000 kg till 35 000 kg.

Den viktigaste utmaningen bakom beslutet att investera i svetsautomation var behovet av att öka produktionseffektiviteten.

PEMA Robotsvetsstation inkluderar integrerad hantering av arbetsstycken.

-För att behålla sin konkurrenskraft är det viktigt för finsk tillverkning av tungstål att investera i automatisering och robotik. Vi har investerat i PEMA-svetsautomation på grund av behovet av bättre svetseffektivitet och total produktionskapacitet, säger Jari Hakalahti, svetskoordinator och QHSE-chef på Fortaco Kalajoki-fabriken.

PEMA Robotsvetsstation är programmerad med PEMA WeldControl 300 OFFLINE. Systemet är baserat på 3D-programvara, gör en föranalys av arbetsstycket och möjliggör snabb ritning av svetsar. Robotdriftstiden är 100% medan programmeringen är betydligt snabbare.

-Våra erfarenheter av annan robotprogrammeringsprogramvara från olika leverantörer har varit anständiga. Det vi tycker är det mest fördelaktiga i denna Pemameks lösning är den enkla och snabba PEMA WeldControl 300 OFFLINE-programmeringen, sammanfattar Hakalahti.

I Sverige har Intercut i Sollentuna agentavtal med Pemamek, och kan därmed erbjuda specialdesignade automationslösningar med PEMA-produkter för både svetsning, produktion och detaljhantering.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT