scania södertälje spadtag

Första spadtaget till batterianläggningen i Södertälje. Foto: Scania.

Feb 12, 2021

Första spadtaget i Scanias miljardsatsning


I veckan inleddes bygget av Scanias nya batterianläggning i Södertälje.

Under tisdagen var det dags för första skoptaget för Scanias batterisatsning. År 2023 väntas den 18.000 kvm stora anläggningen stå klar intill chassiverkstaden i Södertälje och runt 200 tjänster ska etableras i samband med batterifabriken.

Det var i november förra året som lastbilsjätten meddelade att man över en rad år kommer att investera mer än 1 miljard kronor i en fabrik för batterimontering i Södertälje.

– Fullskalig montering av batterier på plats är en förutsättning för storskalig produktion av elfordon, sade Ruthger de Vries, chef för Scanias produktion och logistik, när beskedet kom.

Batterianläggningen byggs intill Scanias chassimonteringen i Södertälje och kommer att montera batterimoduler och batteripack från celler som levereras från Northvolts batterifabrik i Skellefteå. 

Med cirka 200 anställda – varav de flesta kommer att rekryteras inom bolaget – blir batterifabriken i hög grad automatiserad från godsmottagning genom produktion till leverans. De medarbetare som ska hantera manuella inslag i produktionen, som exempelvis montering av kablage, kommer att utbildas i elsäkerhet.

Under slutet av förra året inleddes även bygget av ett nytt batterilaboratorium vid Scanias forsknings- och utvecklingscenter i Södertälje.

Där investerar Scania 160 miljoner kronor i en 1.000 kvadratmeter stor anläggning som ska färdigställas under våren 2021. Här byggs tre 250-kvadratmeter stora provhallar för battericeller, batterimoduler och batteripack. 

Laboratoriet kommer främst att inriktas på batteriprestanda och livscykelanalyser i skilda klimatförhållanden från -40°C till 70°C.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT