Forskningsgenombrott inom maskinteknik leder till minskade kassationer och ökad produktivitet
Nu har de startat bolag - lösningen efterfrågas inte bara i Sverige utan även internationellt.
Ett genombrott inom trådforskningen vid maskinteknik på Örebro universitet gjorde det möjligt för forskningsingenjören Joakim Larsson och doktoranden Anton Jansson att utveckla ett övervakningssystem för tråddragningsprocessen inom industrin. Nu har Örebro universitet Holding AB investerat i bolaget, som snart ska ut på marknaden.
– Den här lösningen efterfrågas inte bara inom Sverige utan även internationellt, säger Joakim Larsson.
Anton Jansson och Joakim Larsson har utvecklat produkten Wise, som de snart hoppas släppa på marknaden.
Under 2018 gjordes flera framsteg inom trådforskningen vid maskinteknik på Örebro universitet. Resultaten gav Joakim Larsson och Anton Jansson en idé kring en processövervakningslösning för tråddragningsindustrin. I juni 2018 tog de hjälp av ORU Innovation för att utvärdera idén. Ett år senare började processen ta fart på allvar.
– Till en början fanns bara systemet som en prototyp i en publikation, men snart spred sig ryktet och intresset från industrin började tillta. 2019 startade arbetet med att ta forskningsresultaten från pappren och in i verkligheten, säger Anton Jansson, som då var doktorand vid Örebro universitet och i dag är postdoktor vid North Carolina State University i USA.
Universitetets holdingbolag går in som delägare
Under året verifierade de sin idé och startade i januari 2020 bolaget Wire Innovations Sweden AB. I augusti blev bolaget klart för ett preprepare-program inom Inkubera och nyligen, i november, investerade Örebro universitet Holding AB i bolaget genom ORU Invest.
– Vi har haft ett stort stöd från Örebro universitet och särskilt ORU Innovation. Utan dem hade det inte blivit mycket. Att Örebro universitet Holding AB nu går in som delägare har gett en ytterligare skjuts i utvecklingen, säger Joakim Larsson, som är vd för Wire Innovations.
Innovationsrådgivaren Helena Melander-Bergström har varit med i processen från start.
– Under dessa två år har vi gått igenom flera olika steg för att verifiera idén. Vi har gjort nyhetsgranskning i patentdatabaser för att se vilka liknande lösningar som kan finnas, det har byggts och testats prototyper och frågor kring IP, kunder, marknad och affärsmodell har stötts och blötts. Det har varit otroligt roligt att följa Joakim och Anton från första idé till att ha ett paketerat erbjudande som lockar flera tunga namn i branschen, säger Helena Melander Bergström.
Anna Ragén, vd för Örebro universitet Holding AB, ser Joakim och Antons arbete som ett bra exempel på hur forskningsresultat kan komma till nytta i samhället.
– Det är med glädje och stolthet som Örebro universitet Holding AB har investerat i Wire Innovations. Det är också en bra bekräftelse på att Örebro universitet har stöd- och innovationsprocesser som leder till att forskning nyttiggörs och kan spridas genom kommersiella metoder.
Ska ut på marknaden tidigt 2021
Wire Innovations lösning kallas för Wise och är ett processövervakningssystem för tråddragningsindustrin. Wise fungerar med hjälp av en kombination av optiska sensorer och vibrationssensorer som övervakar statusen av processen. Sensordatan skickas till och analyseras i molnet och om den visar avvikelser som tyder på problem i processen skickas en varning till maskinoperatören, som kan korrigera eller stoppa processen.
– Det här leder till minskade kassationer och ökad produktivitet vilket sammantaget leder till en hållbarare produktion, säger Joakim Larsson.
Wire Innovations har nu siktet inne på att släppa Wise på marknaden under första halvan av 2021.
– Den här lösningen efterfrågas inte bara inom Sverige utan även internationellt. Vi jobbar nu febrilt med att utföra de sista industritesterna och hoppas ha systemet tillgängligt för marknaden tidigt 2021, säger Joakim Larsson.
-
Jan 22, 2021
Semcon möblerar om i toppen
Nyheter Ska accelerera tillväxten inom affärsområde digitalisering.
-
Jan 22, 2021
Generationsväxling hos Helge Nyberg
Nyheter "Ser fram emot att driva familjeföretaget vidare"
-
Annons
-
Fallstudie: Effektivt underhåll på ett säkert sätt
Tillverkare fick hjälp att implementera Lockout/Tagout, en säkerhetsrutin för processbrytning och låsning vid underhåll.
-
Jan 22, 2021
Interroll plockar ny vd från Thyssenkrupp
Nyheter Tar över när nuvarande vd går i pension.
-
Jan 22, 2021
Nu har de första plåtarna valsats med nya styrsystemet
Branschnytt Lyckat samarbete gav behovsbaserat styrsystem på Outokumpu. -
Jan 22, 2021
Optimal produktionsprestanda med ny underhållstjänst för robotar
Teknik Tillståndsbaserad underhållstjänst från ABB möjliggör förebyggande underhållsschema för robotar.
-
Jan 21, 2021
Indutrade förvärvar Tecno Plast
Nyheter Tysk leverantör av single-use produkter och specialslang. -
Jan 21, 2021
Väderstad bygger nytt fabrikscenter för 125 miljoner
Nyheter Ska stå klart 2022.
-
Att tänka på i samband med uppsägningar
Som arbetsgivare bör man ha arbetsrätten i bakhuvudet. Ofta är det i slutet av en anställning som fel begås.
-
Världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll
ABB och Epiroc är med på Railcares hållbarhetståg.
-
PLAY: Nynas med 90 år på nacken
I veckan avslutades en av Sveriges största rekonstruktioner. Företaget grundat av Axel Ax:son Johnson fick som Sveriges första raffinaderi stor betydelse under andra världskriget och för bilismens framväxt.
-
Optimal produktionsprestanda med ny underhållstjänst för robotar
Tillståndsbaserad underhållstjänst från ABB möjliggör förebyggande underhållsschema för robotar.
-
Bättre glid med norelems nya sortiment av glidlager
Ett nytt sortiment med glidlager för rundbord, med två olika versioner.
-
OMRON lanserar 1S-servoserie med funktioner för rörelsesäkerhet
Nya funktioner skyddar operatörer, maskiner och produkter och ger högre produktivitet.
-
MSQ – Kompakt och lätt vridbord med hög precision
Nya MSQ från SMC är ett lågbyggt vridbord av kuggstångstyp med minskad vikt och större centrumhål för bättre genomföring av slang och kabel.
-
Volvo Penta lanserar ny automatiseringsteknik för att lägga till med båt
Att lägga till kan vara en av de mest stressande och utmanande aspekterna av båtlivet – även för en erfaren kapten. Nu lanseras Assisted Docking System.