Annons
Nov 7, 2019

Skärvätskan Folia – en revolutionär i svensk industri


En skärvätska som eliminerar problem med skum, bakterietillväxt, risk för allergiska reaktioner, oljedimma – och med bättre prestanda än oljebaserade skärvätskor... finns den?

– Ja, säger Martin Steinkamp, försäljningschef Sverige – industriella smörjmedel på Total Nordic. Totals Folia är en enfas biopolymer som inte är oljebaserad och det ger den helt unika egenskaper.

Martin Steinkamp, försäljningschef Sverige – industriella smörjmedel på Total Nordic. Foto: Total Nordic.

Vad sägs om fördelar som att verktygen får längre livslängd, hanteringen blir enklare, utan krav på skyddsutrustning samtidigt som förbrukningen av skärvätska går ned rejält?

Total kallar det för revolution, och lever Folia upp till förväntningarna är det nog precis det som kommer att ske när produkten nu lanseras i Sverige.

En biopolymer med unika egenskaper

Folia är till skillnad från de flesta andra skärvätskor på marknaden en biopolymer, inte en emulsion, och saknar helt emulgeringsmedel och oljor.

– Den har använts i varierande applikationer på många platser i världen under en tid och har tagits emot enormt bra i industrin, säger Steinkamp.
– Vi är övertygade om att svensk industri också kommer att se fördelarna.

Som enfas biopolymer blandas Folia helt i vatten och kan, till skillnad från oljebaserade skärvätskor, inte separeras efter blandning.

Vi får en homogen skärvätska som inte bara har rent hälsosamma egenskaper, som ger noll VOC-utsläpp, eliminerar problem med skum, bakterietillväxt, allergier och en rad andra icke önskvärda effekter.

– Den har också fantastiskt bra egenskaper för det den är till för; kyla och smörja vid metallbearbetning.

Längre livslängd på verktyg och minskad förbrukning av skärvätska

Det har nämligen visat sig att den ger ett betydligt bättre skydd för verktygen, med minskat slitage och längre livslängd som resultat, en egenskap som varje tillverkande företag inser betydelsen av. Verktygskostnader är en stor post i varje metallindustris budget och varje åtgärd för att minska de kostnaderna är alltid välkommen. Här finns alltså pengar att spara.

Dessutom minskar Folia förbrukningen av skärvätska. Martin Steinkamp förklarar;

– Eftersom Folia inte är oljebaserad, följer vätskan inte med spånorna utan stannar kvar i kretsloppet. Det gör att förbrukningen kraftigt minskar.
Ytterligare en effekt är naturligtvis också att produkterna inte måste tvättas på samma sätt som efter bearbetning med oljor.

Tre viktiga saker som sätter Folia i en klass för sig hos industriföretagen alltså:

• Verktygen får förlängd livslängd.
• Enklare hantering utan krav på skyddsutrustning för operatören.
• Kraftigt sänkt förbrukning av skärvätska.

Hur är det då med prestandan för det jobb som skärvätskan faktiskt ska göra, nämligen kyla och smörja?

– Kyleffekten är betydligt bättre än oljebaserade vätskor där verktygen blir väldigt varma, runt 60-70 grader. Värme sliter verktyg. Med Folia är vi nere på 20-30 grader. I kombination med goda högtrycksegenskaper minskar slitaget på verktygen ytterligare.

Folia har dessutom utmärkta smörjegenskaper och hemligheten ligger i den innovativa biopolymertekniken som Total har skapat.

Med Folia gör Total revolution i svensk industri!

Mer informtion om Folia och Total
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT