Tomas Tällberg och Fredrik Bogg

Tomas Tällberg och Fredrik Bogg på FM Mattsson. Foto: DMG MORI.

Mar 5, 2020

FM Mattsson väljer DMG MORI


Investeringsvinsterna blir bland annat tidsbesparing, färre operatörsinsatser och obemannad körning.

-På verktygsavdelningen har vi haft NC-maskiner från DMG MORI under de senaste 30 åren och vi upplever en mycket bra nivå på kvalitet och service. Valmöjligheterna och utbudet är stort vilket gör att man lätt kan hitta rätt maskin, säger Mats Nordin på FM Mattsson.

-I den här maskinen har vi styrsystem från Siemens och i de tidigare maskinerna har vi Heidenhain, så även där finns olika möjligheter. Man måste våga prova för att upptäcka!

Företaget FM Mattsson grundades 1865 av Frost Mats Mattsson som var mässingsgjutare. I dagens företag ingår förutom de våra gamla varumärken FM Mattsson och Mora Armatur även danska Damixa och nederländska Hot Bath som förvärvats under senare tid.

På FM Mattssons verktygsavdelning arbetar idag 24 medarbetare, fördelat på verktygsmakare, verktygskonstruktörer och förrådspersonal. Mestadels slipar vi skärande specialverktyg och fräser formverktyg som legoarbeten, och det är inom dessa områden vi har vår erfarenhet på avdelningen. Detta återspeglas även i våra investeringar.

Produktionen i Mora innehåller fortfarande idag samtliga bearbetningsprocesser som förädlar mässingen som företaget en gång grundades från: gjutning, skärande bearbetning av gjutgods och stångmaterial, smärgling, polering, lödning och rörbockning, ytbehandling och montering.

Nu vässar FM Mattsson maskinparken med en ny DMG MORI DMC 1150 V. I den kommer företaget främst att tillverka formverktyg.

-Maskinen har ett tillräckligt stort arbetsområde för att vi skall kunna fräsa båda verktygshalvorna av ett gjutverktyg i en CAM-beredning. På det sättet tjänar vi tid och slipper operatörsinsatser med ämnesbyten för att hålla maskinen igång under obemannade tider, förklarar Mats Nordin.

-Spindelvalet i maskinen möjliggör även att vi klarar dagens toleranser och krav på fina ytor, vilket gör den 3-axliga maskinen med hög kapacitet till det perfekta komplementet till våra 5-axliga maskiner.

-Totalt sett öppnar detta upp för kortare leveranstider internt och fler möjliga externa samarbeten, avslutar Mats.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT