Foto: Prodma.

May 24, 2018

Flyttar produktion till Sverige


Nyanställningar när produktionen dras igång i Electrolux gamla lokaler i Mariestad.

Från 2020 får enbart den miljövänliga kylgasen R-290 användas enligt nya EU-direktiv. Detta berör bland annat kyl-, frys- och luftkonditioneringsprodukter och Sverige behöver ställa om. Tack vare detta har Patrik Tedsjö, vd för Wood's, nu installerat sig i Electrolux tidigare lokaler i Mariestad. Där ska det produceras miljövänliga luftavfuktare. Det uppger SVT Nyheter väst.

– Idén föddes för ett år sedan ungefär. Vår produktion som låg i Kanada var inte så intresserade av att göra den satsningen som krävdes för att uppnå EU:s krav. Så därför beslutade vi att flytta produktionen, berättar han för SVT Nyheter Väst.

Det är ingen personal som kommer att flytta med från Kanada utan arbetarna i produktion anställs i Mariestad.

– Vi har en åtta till tio anställda som arbetar i produktionen som är anställda härifrån. Tillsammans med vår samarbetspartner Prodma kommer vi ha ungefär 85 personer.

Det innebär att antalet fabriksanställda snart är lika många som när Electrolux hade produktion där för ett år sedan.

Den 31 maj ska den nya produktionslinan invigas, enligt Mariestads-Tidningen. 

Wood’s historia sträcker sig mer än 60 år tillbaka i tiden till den kanadensiska staden Guelph i Ontario, där Wood’s började tillverka avfuktare år 1950. Idag har Wood’s produktion i såväl Kanada som Sverige och distribueras i mer än 15 länder från huvudkontoret i Alingsås. Wood’s luftrenare tillverkas i fabriken i Alingsås, och i sort sett varje del i luftrenaren kommer från svenska tillverkare. 
  Annons
 • På jakt efter säkra leveranskedjor

  Covid-19-pandemin har synliggjort hur känsliga de globala handelssystemen är för störningar. Så här kan snabb tillverkning av detaljer öka säkerheten i dina leveranskedjor.
  17
 • Dec 1, 2020

  SKF bäst i klassen

  Miljö Kullagerjättens nya huvudkontor blir Sveriges första byggnad som uppnår högsta möjliga miljöcertifiering
  66
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  Ny gripper från OnRobot

  Robotgriparen 2FG7 är ett mycket bra alternativ för industrier som läkemedel och känslig elektronik.
  13