Flygvapenchefen Generalmajor Carl-Johan Edström höll ett intressant föredrag vid sitt besök på GKN Aerospace Sweden i Trollhättan.

Jul 2, 2020

Flygvapenchefen besökte GKN Aerospace i Trollhättan


Besökte ett flertal verkstäder, även den civila motorproduktionen besöktes.

Den 30 juni besökte Flygvapenchefen (FVC) Carl-Johan Edström GKN Aerospace Sweden tillsammans med några av sina närmaste medarbetare. Programmet var fullspäckat med besök i ett flertal verkstäder, bl a RM12-monteringen och motorprovningen. Även den civila motorproduktionen besöktes.

På eftermiddagen höll FVC ett föredrag för delar av GKN:s personal med rubriken ”Flygvapnet nu och i framtiden”. Han berättade att han själv flugit både Viggen och Gripen och hoppades på att få flyga Gripen E med RM16 också. Han sa att han alltid känt sig trygg med att motorn fungerat som den ska och tackade GKN:s medarbetare för detta.

Flygvapnet sitter just nu i en unik sits, då de är i starten av en tillväxtfas. Under en lång period har det varit tvärtom med återkommande nedskärningar men nu är det tillväxt som gäller – för att det behövs, som FVC säger.

Uppdraget för flygvapnet lyder:

Vi försvarar Sverige och landets intressen, vår frihet och vår rätt att leva som vi själva väljer. 

FVC påtalar att GKN Aerospace Sweden också är en viktig kugge i detta.

Flygvapnet försvarar Sverige varje dygn, varje timme, året om och har så gjort sedan mitten av 50-talet. De hävdar Sveriges gränser i fredstid, skyddar och driver flygbaser, lämnar stöd till samhället mm. Under covid-krisen har flygvapnets transportplan hjälpt till både nationellt och internationellt.

”Sverige är en liten nation och kommer alltid att vara numerärt underlägsna. Det kräver att vi istället är taktiskt överlägsna. Vi har sidobaser, vägbaser och en bra logistik som gör att det fungerar. Vi kan också samverka med andra, t ex Finland, Nato och USA,” berättar FVC.

Flygvapnet är en ung försvarsgren som bara har funnits i 94 år, eller ”sedan bröderna Wright började flyga”, och teknikutveckling för att ständigt ligga i framkant har alltid varit en viktig del i strategin. Nu kommer nästa tekniksprång där forskning och utveckling spelar en mycket viktig roll för att bygga ett starkt flygvapen.

Även om den militära andelen av GKN:s verksamhet är liten, är det en viktig del som bidrar med unik systemkompetens för kompletta motorer. Och för flygvapnet är GKN en mycket viktig partner. För flygvapnet står GKN för tillgänglighet och säkerhet som bidrar till att de kan upprätthålla sin förmåga att leva upp till sitt uppdrag, dvs att skydda Sverige dygnet runt, året runt.

På en direkt fråga av vad FVC uppskattat mest under sitt besök svarade han: GKN:s inställning att alltid vilja förbättra sig.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT