Martin Eriksson, Herman Anderssons Plåt.

Martin Eriksson, Herman Anderssons Plåt.

Feb 10, 2020

Fingret i luften: Inköparna känner ofta förändringarna tidigt


Rapporterna om konjunkturen är varierande. När Svensk Verkstad talade med några inköpare inför 2020 lät det så här.


Inköparna har alltid ett finger i luften och känner oftast förändringarna tidigt, då de har kontakt med olika branscher på daglig basis.

Medan somliga inte känner ens den lättaste bris, har andra börjat känna att det drar en smula. Inte mycket, men tillräckligt för att det ska vittna om en förestående nedgång.

– Jag har inte märkt någon avmattning än. För oss är det tvärtom – vi hinner inte med det vi ska göra, säger Magnus Ehne på Binar Quick-Lift Systems.
– Vi har haft ett superår, sålt bra och haft ett högt tryck i produktionen.
– Problemet har snarast varit att lösa anskaffningen, hitta alternativa leverantörer, något vi kan jobba mer med under 2020.
– Däremot vet jag av erfarenhet att vi är ganska långt bak i konjunkturcykeln. När det börjar gå ner brukar det ta åtta-tio månader innan nedgången känns hos oss.
– Det beror säkert på flera saker. Många av våra offerter kan vara ett-ett och ett halvt år gamla innan det blir affär, eftersom det är investeringar som kan ha en lång beslutsprocess. Sedan beror det på hur djup nedgången blir. Kapitalstarka kunder passar på att förbättra sin verksamhet inför kommande högkonjunktur.
– För oss ser alltså 2020 ut att bli ett bra ut. Vi kan till och med komma att öka lite.

Långa leveranstider
Torbjörn Renlund på det endast två år gamla företaget Edilog, som tillverkar stora vedtruckar, ser fram emot ett 2020 med hög beläggning och känner ännu ingen avmattning.
– Eftersom vi är så unga har vi all time high varje år nu, säger han.
Renlunds problem liknar Magnus Ehnes. Det stora problemet är att hitta leverantörer. Eller snarare att hitta leverantörer som kan leverera inom rimlig tid.
– Det är en otroligt fin marknad att vara legotillverkare. Det är svårt för oss att lägga beställningar eftersom alla har så mycket att göra. I ett fall fick jag in en offert två veckor efter att tiden gått ut... Jag har skickat ordrar där de inte ens skickat leveransgodkännande tillbaka. De har inte tid.
– Nu hoppas jag att läget ändras åtminstone så pass att man kan beställa grejor. Det är underleverantörerna som dikterar villkoren nu. Och det påverkar naturligtvis vår verksamhet negativt.

Varierande signaler
Jörgen Fondelius på Arcos Hydraulik i Borlänge får lite varierande signaler från sina kunder.
– Vi känner av avmattningen lite grand, säger han. Ingen jättekris. Det är lite svävande. En liten nedtrappning i försäljningen upplever vi nu och det kan tänka sig att en del kundsegment har lite mindre att göra.
– Av de underleverantörer vi har kontakt med har en del utrymme för mer jobb i verkstäderna, medan andra fortfarande hjar väldigt mycket att göra. Det är alltså lite upp och ner där också. Det varierar mellan sektorerna.

Arcos Hydraulik levererar mycket till gruvnäringen och där känner man av en avmattning på marknaden.
– Men 2019 har varit ett väldigt bra år för oss. Lite för hög nivå för att det ska vara hälsosamt och för att ha tid att uträtta andra saker.
Sedan ett år är Arcos Hydraulik ett med PMC Cylinders och Arcos i Borlänge gick från att vara 50 personer till totalt 160. Mycket internt jobb alltså, samtidigt som man haft bra fart på orderingången.
– Nu hoppas vi på ett 2020 på samma nivå men under mer kontrollerade former.
Dan Lindgren på Dellner Brakes, bara ett stenkast från Arcos Hydraulik, har haft ett mycket bra år och känner fortfarande inte av någon avmattning.
– Jag har hört att det pratats om nedgång ganska länge nu, men vi har inte kännt av någonting ännu.
– Säljsidan har att göra och så länge de har det bra betyder det att allt rullar på.
Dellner köper mycket skärande bearbetning och i huvudsak från Sverige, även om en och annan pryl kommer från Polen och Finland.
– Men det mesta köper vi upp i Sverige. Mest skärande som sagt, men också komponenter som hydraulkopplingar och liknande.
– Utsikterna inför 2020 är alltså goda och ingenting tyder på att vi ska minska vår försäljning.

Bra 2019 blir bra 2020
– Just nu går det jättebra, konstaterar Martin Eriksson på. Herman Anderssons Plåt i Hörby. Säljsidan har fullt upp.
Martin köper in mycket plåt, stång och rör och de leveranserna är det inga problem med.
– Nu ligger dessutom vårt eget måleri nere tillfälligt så vi måste köpa in den tjänsten för närvarande. Annan ytbehandling som exempelvis galvanisering och försilvring köper vi alltid in. Allt sånt finns i närheten.

Det gånga året har varit bra för HA Plåt, och den höga beläggningen ser ut att fortsätta i samma takt även in på 2020.
– Vi har ett ganska kort perspektiv, men har i alla fall fullt året ut och in i januari och februari också.
– Men vi märker väl kanske aningen nedgång i orderinströmningen just nu. Däremot är det svårt att avgöra om det beror på att vi närmar oss jul eller en generell nedgång.
– Somliga kunder säger att det går ner, medan andra har hur mycket jobb som helst. Det varierar väldigt mycket.

Från inköp till grundskola
Bengt-Gustaf Tummalid på Cellwood Machinery, som vi träffade på Elmia Subcontractor, ser bara ett par veckor framåt.
– Jag har besökt Elmia Subcontractor i väldigt många år, säger han. Där hittar vi ibland underleverantörer som vi sedan jobbar med. Men nu är det sista gången i tjänsten. Jag går i pension vid månadsskiftet, nämligen.
Det var månadsskiftet som just passerat, så nu är Bengt-Gustaf pensionär. En aktiv sådan. Han sadlar nämligen om från säljare i Cellwood Machinery som ser just på 2020, till lärarvikarie i grundskolan.
– Annorlunda, men roligt.
 • Apr 8, 2020

  Clemondo tecknar miljonkontrakt

  Affärer Den svenska kemikoncernen har redan ökat produktionstakten. Svensktillverkat innebär bland annat leveranssäkerhet, menar kunden.
  82
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  37