Nov 8, 2017

Fem misstag du vill undvika när du slipar eller kapar


Här är tipsen från proffsen.

 

Misstag nr 1 som proffsen inte gör: Hänger på maskinen

Tvinga inte maskinen när du kapar med vinkelslip. Skivan ska göra jobbet. Du ska bara hålla i maskinen och rikta den så rakt som möjligt. Sedan låter du skivan tugga sig igenom materialet på egen hand.

Trycker du på för hårt eller “hänger” på maskinen hinner inte skivan jobba i rätt takt. Den slits ner mycket fortare och du riskerar missfärgningar i materialet. Börjar du dessutom bända skivan i sidled finns en risk att den går sönder. Bitarna kan flyga iväg i hög hastighet och du kan skada både dig själv och omgivningen.

Misstag nr 2 som proffsen inte gör: Slipar rostfritt efter stål

En skiva som har använts på stål ska inte användas på rostfritt. Stålmaterial innehåller nämligen järn och det lägger sig som en beläggning på skivan. Hamnar den beläggningen sedan i snittet på ett rostfritt material kan det ge upphov till korrosion och produktens utseende blir lidande.

Proffsen vet det här. Därför har stora industrier delat upp sina verkstäder så att en avdelning används för rostfritt och en annan för “svart” (vanligt) stål. Annars måste man alltid byta skiva när man går från svart material till rostfritt. Då riskerar du inga beläggningar på materialet, levererar ett hållbart resultat och får nöjda kunder.

På skivorna man använder till rostfria material finns en liten symbol som visar att de varken innehåller järn, klor eller svavel.

Misstag nr 3 som proffsen inte gör: Väljer fel skiva till sina maskiner

Det är varken särskilt smart eller proffsigt att använda en mjuk skiva i en stark maskin. Skivan kommer helt enkelt att slitas ut onödigt snabbt. Vid tuff användning försvinner kornen i skivan väldigt snabbt och det blir ineffektivt både för resultatet och ekonomin. Då är det bättre att välja en hårdare skiva.

Ett proffs använder inte heller en för hård skiva i en svagare maskin. Det gör att slipkornen istället för att lossna i tur och ordning så att nya, skarpa korn kommer fram så “glasar” skivan. Det betyder att materialet smälter av värmen från bearbetningen och lägger sig ovanpå slipkornen. Materialet du kapar i blir också fult och missfärgat.

Hur mjuk eller hård en skiva är avgörs av hur mjukt eller hårt bindemedel som har använts för att fästa slipkornen. Det går att utläsa på bokstavsbeteckningen på skivan.

Misstag nr 4 som proffsen inte gör: Spänner fast materialet fel

Proffsen vet hur viktigt det är att spänna fast alla detaljer på rätt sätt innan man börjar kapa. Monterar du materialet vid en arbetsbänk ska punkten för snittet befinna sig så nära skruvstädet som möjligt. Annars börjar materialet lätt att vibrera och då blir det svårt att kapa rakt och effektivt. Jobba nära skruvstädet så slipper du vibrationer och får bättre resultat, mindre slitage och en skiva som håller längre.

Misstag nr 5 som proffsen inte gör: Slipar med en kapskiva

Har du sett det någon gång? Hur någon kapar med en skiva och sen använder samma skiva för att slipa bort en ojämnhet. Det innebär en mycket hög säkerhetsrisk.

Det finns flera anledningar till att vissa skivor är gjorda för att kapa och andra för att slipa. Slipar du med sidan på en kapskiva får den en större sidobelastning än vad som har avsetts och skivan kan gå sönder. Om det händer när den roterar med 12 000 varv per minut kan du själv tänka dig hur katastrofala följderna kan bli. Skivbitar som flyger iväg okontrollerat i hög hastighet kan leda till allvarliga skador. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT