Första spadtaget. Från vänster Thomas Ellkvist, vd på det valda byggbolaget MVB, Pehr Andersson, näringslivsdirektör i Malmö stad och Fanuc Nordics vd Cerold Andersson. Foto: Fanuc.

Nov 8, 2018

FANUC investerar 100 miljoner kronor i svenskt huvudkontor


I veckan togs det första spadtaget.

 

En av de ledande tillverkarna av CNC styrsystem, robotar och robotutrustning för tillverkande industri har nu tagit det allra första symboliska spadtaget för det nya nordiska huvudkontoret i Malmö. FANUC investerar 100 miljoner kronor för att möjliggöra ytterligare expansion.

Japanska Fanuc är specialist på fabriksautomatisering. Som en av världsledarna inom automationsutrustning, har Fanuc installerat mer än 550 000 robotar, 4 miljoner CNC-styrenheter och 19 miljoner servomotorer världen över. Produkterna används inom fordonsindustrin, medicinsk teknik, logistik och konsumentvaror. 

-FANUC är en av de största robottillverkarna i världen. Vi erbjuder mer än 100 robotmodeller som producerar den senaste tekniken i Japan, säger Cerold Andersson, VD FANUC Nordic.

De senaste fem åren har företaget vuxit med 25-36% per år och behovet av nya lokaler för fortsatt tillväxt är stort. Den här veckan togs det första spadtaget i Malmö. På plats fanns Pehr Andersson, Näringslivsdirektör i Malmö stad, Cerold Andersson, VD FANUC Nordic och Thomas Ellkvist, VD på det valda byggbolaget MVB. Ceremonin inleddes med tal av Cerold Andersson, där Pehr Andersson tog vid och välkomnade FANUC till regionen.    

-Detta är ett stort steg i FANUC Nordics historia då vi ser stor potential i att växa företaget ännu mer än tidigare genom att vi nu etablerar oss i Greater Copenhagen. Vi har från början fått ett väldigt bra stöd av Malmö stad som arbetar aktivt med internationella företagsetableringar i regionen, säger Cerold Andersson.

-Platsen är strategiskt vald eftersom då vi når stor del av våra kunder i södra Sverige och Danmark på bara några timmar. Vi har en spännande resa framför oss och kommer med vårt nya ”Experience center” och omfattande utbildningslokaler tillföra kunskap och utbildning av arbetskraft som bidrar till utveckling i Malmö med omnejd, fortsätter Cerold Andersson.

-Varmt välkomna till Malmö och grattis till er nya etablering i regionen. Vi välkomnar gärna innovativa och spännande företag som FANUC Nordic, så vi är verkligen glada att ni valde Malmö, då vi vet att det är hård konkurrens med många attraktiva platser i Norden och norra Europa. Vi ser fram emot FANUCs etablering då vi med säkerhet ser att företaget kommer bidra till den innovativa känslan och entreprenöriella kraften, särskilt från ett företag i er storlek. Det är mycket spännande med internationella företag, det tillför en extra stjärnglans åt Malmö, säger Pehr Andersson.

Efterfrågan på industrirobotar inom tillverkningsindustrin har också öppnat många dörrar för samarbetsrobotarna. Dessa är utrustade med avancerad sensorteknik som gör det möjligt att interagera säkert med människor. Förutom att kunna övervaka robotens position och hastighet, möjliggör sensorerna i roboten till en säker miljö eftersom roboten stoppar vid kontakt med en människa. Den nya CR-15 roboten är utvecklad för industriella applikationer och fyller gapet mellan CR-7 och CR-35 i FANUC´s befintliga ”cobot range”.

-FANUCs kollaborativa serie är perfekt anpassade för en mängd olika industriapplikationer då produktportföljen innehåller robotar med en lyftkapacitet från 4 kilo till 35 kilo, betonar FANUC Nordics vd Cerold Andersson.

-Flertalet företag i Norden har visat stort intresse av att använda cobots i deras produktion.

År 2013 då FANUC Nordic bildades, slogs de tre enheterna CNC, Robot och Robomachine ihop till ett företag.

För tre år sedan, år 2015 invigdes FANUC Nordics kontor i Stockholm. Företaget har expanderat kraftigt sedan dess och det nya kontoret i Malmö ska ge möjlighet för fortsatt tillväxt. Dessutom har filialer öppnats i både Danmark och Finland. Kontoret i Sollentuna kommer finnas kvar, och anpassas till rådande behov då det nya kontoret i Malmö öppnas.

Fanuc globalt har 263 kontor i 108 länder och sysselsätter över 7000 personer över hela världen.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT