Foto: Alla heter Schmidt, utom två.

Oct 15, 2019

Familjen Schmidt som i skärande bearbetning


När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.

Schmidt betyder fritt översatt från danska "skärande bearbetning". Det måste det göra. I mer än 60 år har familjen Schmidt utvecklat och producerat verktyg. 

Ända sedan den danskättade släkten satte sin fot på svensk mark har i princip alla på ett eller annat sätt bidragit till att utveckla skär för bearbetning av metall.
SmiCut är bara fortsättningen på den historia som började för nästan trekvarts sekel sedan. Idag jobbar tre generationer Schmidt i företaget.

Släkten Schmidts historia är ett stycke fascinerande svensk industrihistoria. Som började i Danmark...
Det var strax efter kriget som Aage Schmidt sökte sig till Sverige.
– Han drev en mekanisk verkstad och hade svårt att få tag i material i Danmark efter kriget, berättar Timo Schmidt, sonson och vd för SmiCut.
Familjen flyttade till Sverige i hopp om att det skulle gå bättre där.
– Det gjorde det inte. Tvärtom blev det värre. Nästan alla maskinerna fastnade i tullen, så det blev en mycket liten verksamhet i Skåne. Bara en liten svarv fick följa med genom tullen.

Fast besluten att jobba i egen rörelse ställde Aage Schmidt den ensamma svarven i köket, där sjuårige Reinar svarvade häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen.

Senare flyttade familjen till Stockholm, där svarvandet fortsatte i pannrummet och rörelsen avancerade från häftstift till svarvade stift till kulspetspennor...
Det var uppenbarligen en alldeles utmärkt uppväxtmiljö. Idag är Reinar kvar som Senior adviser i företaget han startade med Timo 1995 och Erik driver tillsammans med sina söner ett annat välkänt företag i samma bransch; WhizCut.

Gängapparat startskottet
Men Reinars resa är naturligtvis betydligt längre än så. Mellan 1947 och 1995 hände mycket som har haft betydelse för svensk industri.
Verksamheten växte ur pannrummet så småningom, företaget anställde folk och flyttade 1960 till Skänninge. Då sysselsattes omkring 30 personer i företaget.
Det var vid den här tiden som familjen Schmidt började utveckla verktyg för gängning. Resultatet blev en gängapparat som gjorde att man smidigt kunde göra gängor i en svarv.
– Min far och farbror utvecklade senare apparaten så den både drog ut och in stålet automatiskt, berättar Timo.
Under några år låg verksamheten sedan i träda.
– 1970 startade Reinar och en amerikansk vän till honom Bohannan & Schmidt Tool Co – i syfte att sälja den utvecklade gängapparaten som nu fått namnet Snap-Tap.
Bakgrunden var en USA-resa där Reinar Schmidt fått löfte om en jätteorder från ett amerikanskt företag. Därför slog sig de båda vännerna ihop och startade företaget.
– Men beställaren gick i konkurs, så det blev ingen order... Men verksamheten drogs igång och det gick bra. Produkten blev en succé på den stora mässan i Tyskland som var EMOs föregångare. En indier fattade tycke för apparaten, började tillverka den på licens och sedan dess har den tillverkats i Indien.

Tillverkningen startar
Det var nu man gled in på skären. När de stora svenska drakarna inte var särskilt intresserade av att sälja gängskär till rätt pris, fick Schmidt och Bohannan kontakt med Gustav Hirsch och hans företag Vargus. De skären kom att ge företaget betydligt större omsättning än själva apparaten – till dess Vargus fick ny ägare och samarbetet så småningom bröts.
– Då, 1974, började vi själva tillverka hållare och gängskär. Det växte otroligt snabbt och blev så stort att både Sandvik och Seco ville köpa företaget. 1979 såldes företaget till Seco.

Reinar blev vd för det uppköpta företaget, men längtade efter att utveckla produkter och sa upp sig efter de tre kontrakterade åren och jobbade istället som konsult med uppgift att utveckla verktyg.

I slutet av 70-talet var Timo tillräckligt gammal för att sommarjobba på företaget.
– Då fick vi den första NC-maskinen och jag måste ta ledigt från skolan för att gå kursen. Jag var 15 år.
Då fick företaget erfara vad företag fortfarande får erfara; att unga lär sig ny teknik fortare än äldre som är inkörda i gamla tekniker. Timo var "bäst i klassen".
– Jag fick bland annat göra program för hållare.

Efter fyraårigt tekniskt gymnasium jobbade Timo ihop med Reinar som konsult åt Seco. Utvecklade verktyg, ritade och gjorde kataloger.
När Seco-perioden var över var Reinar bunden av kontrakt att inte ägna sig åt konkurrerande verksamhet under tio år.

Fourcut blev nyckeln
– 1989 hade tio år gått och då funderade vi på att starta ett nytt företag. Men Reinar ville att vi skulle göra något nytt.
Då skapade Reinar Schmidt ett gängskär med fyra skäreggar som idag fått namnet FourCut – och som numer också finns som stickskär.
– Då gjorde jag och Reinar alla ritningar för det och la upp produktionen. Sedan åkte vi runt till våra gamla kontakter – och kom hem med ordrar för två miljoner!
Nu bildades bolaget Scandinavian Tool Systems.

Därefter följde en hel del komplicerade turer upp och ner, med bankkonkurser, inblandning av bolag som gick omkull och diverse moraliskt förfall som inte föll Schmidts i smaken.

Allt mynnade så småningom ut i att familjen Schmidt stod barskrapad 1995. Men entreprenörer som de är tog de helt enkelt nya tag – och så föddes SmiCut.
– Vi startade utan kapital och började i liten skala att sälja Toshiba Tungaloy lokalt. Några år senare kom Kyocera in och var väldigt viktigt för oss under några år.
Efter ett par år inleddes produktionen, sedan SmiCut börjat sälja slipmaskinen Viking som dansken Sörensen utvecklat.

– Vi sålde ett antal maskiner, men tog också hem en till Ludvika, med idén att vi skulle tillverka gängfräsar. Första åren tillverkade vi vanliga solida hårdmetallfräsar och tog in lite slipjobb samtidigt som vi utvecklade våra solida gängfräsar.

År 2001 var SmiCut moget för den internationella marknaden och företaget ställde ut på EMO för första gången.

– Sedan dess har vi deltagit på samtliga EMO-mässor, i både Hannover och Milano.
Strax därefter kastades all annan produktion ut och SmiCut koncentrerar sig numer helt på sina egna gängfräsar ochgängskär. Vanliga pinnfräsar tas in från andra tillverkare.


SmiCut-produkter. Gängfräsen Double ThreadBurr med dubbel gradning, i bakgrunden FourCut som stickskär. Foto: SmiCut.

Reinar har för länge sedan lämnat över styret till Timo, men är fortfarande synnerligen aktiv som senior advisor.

80 procent schmidt
Idag är SmiCut ett välmående företag och försäljningen ökar stadigt. Verksamheten har potential för att växa, men Timo Schmidt föredrar det lilla formatet, att hålla låg profil.

– Man kan inte stå stilla helt och hållet, men vi vill driva verksamheten som ett litet, välmånde familjeföretag. Tanken att driva ett företag med flera hundra anställda tilltalar mig inte.

Av företagets tio medarbetare heter åtta Schmidt i efternamn. De enda som bryter mönstret är Morgan Jäger och Krister Linder i produktionen.
Klanen Schmidt fortsätter att göra avtryck i den svenska industrihistorien...
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT